Dolaskom ljeta i sve sunčanijih dana naša koža je svakodnevno izložena suncu. Iako umjereno izlaganje suncu pokazuje mnogobrojne dobrobiti za zdravlje, neumjereno izlaganje može štetiti koži. Zato pripremite vašu kožu za sunce uz dodatke prehrani koji će štititi vašu kožu iznutra.

Mnogobrojni su pozitivni učinci sunca: pruža toplinu i svjetlost, važna je za sintezu vitamina D u koži, lučenje serotonina te za cirkadijalni ritam. U negativne učinke sunca ubrajamo sunčane opekline, fotostarenje, oštećenje oka, karcinome kože te fotosenzitivnost.

U našem se organizmu, pod utjecajem UV zračenja, svakodnevno stvaraju štetne reaktivne molekule, tzv. slobodni radikali koji svojem djelovanjem dovode do unutarnjeg oštećenja kože. Iako ne utječu akutno na izgled kože, dugoročnim djelovanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja i promjena u strukturi kože.

Sunčevo zračenje je jedan od najznačajnijih čimbenika starenja kože, pri čemu se starenje kože odvija u svim slojevima kože: epidermisu, dermisu i hipodermisu. Fotostarenje kože karakteriziraju zadebljanje epidermisa, duboke bore, gruba i hrapava koža, poremećaj pigmentacije (hipo- i hiperpigmentacija), teleangiektazija (vidljivo proširenje kapilara) i kancerozne lezije.

Najvažniju ulogu u borbi protiv slobodnih radikala imaju antioksidansi – vitamini A, C i E, koenzim Q10, karotenoidi, selen, polifenoli, resveratrol iz ekstrakta sjemenki grožđa – koji će ih neutralizirati i time spriječiti oštećenja kože. Na taj način kožu održavaju vitalnom i zdravom, te očuvaju funkciju i sintezu kolagena. Zbog navedenog, važno je svaku kožu, a osobitu osjetljivu na sunce, zaštiti izvana i iznutra, kako bi je održali lijepom i vitalnom što duže vrijeme.

Izbor oralne zaštite kože ovisi o fototipu kože. Što je koža osjetljivija, uz naglasak na fototip I i II, potrebno je povećana fotozaštita iznutra i izvana tijekom cijele godine. (Više o fototipovima kože pročitajte u članku Zaštita od sunca prilagođena uvjetima kože)

Zaštita kože počinje zdravom i uravnoteženom prehranom koja obiluje vitaminima i mineralima te uz različite dodatke prehrani. Dodaci prehrani se uzimaju kako bi pripremili kožu i cijeli organizam na intenzivnije UV zračenje, smanjili hiperpigmentaciju te poboljšali elastičnost i vlažnost kože. Za maksimalnu zaštitu potrebno je započeti s primjenom dodataka prehrani 4 do 12 tjedana prije intenzivnog izlaganja suncu te nastaviti kroz cijeli period pojačanog izlaganja suncu. Kod osoba s osjetljivijom kožom preporuča se suplementacija tijekom cijele godine.

Beta-karoten je najpoznatiji karotenoid, provitamin vitamina A koji se nakuplja u koži te je jedan od najčešće korištenih dodataka u svrhu pripreme kože za sunce. Dobiva se iz alge Dunaliella salina. Kliničke studije pokazuju da djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih oštećenja uzrokovanih UV zračenjem, a povišen unos beta-karotena povezuje se i sa smanjenjem rizika od melanoma. U visokim dozama i kroz duži period nije preporučljiv za pušače te bivše pusače.

Astaksantin je prirodni karotenoid koji se dobiva iz mikroalge Haematococcus pluvialis. Astaksantin pokazuje izniman antioksidacijski, fotoprotektivni i protuupalni učinak te ujedno popravlja oštećenja uzrokovana UVA zrakama. Kliničkim studijama je dokazano da poboljšava zdravlje i elasticitet kože, poboljšava hidrataciju, reducira hiperpigmentaciju te reducica broj i dubinu bore.

Koenzim Q10 je osnovni tjelesni koenzim čija se sinteza smanjuje s porastom životne dobi. Osim antioksidativnog djelovanja kojim štiti kožu od UV zračenja, potiče sintezu kolagena i elastina, obnavljanje kože te ima dokazan utjecaj na smanjenje bora. Kao dodatak prehrani postoje i kombinacije različitih antioksidansa koji djeluju sinergijski što pruža značajnu zaštitu kože. Visoka razina antioksidansa u organizmu može smanjiti i odgoditi negativan utjecaj UV zračenja te potaknuti popravak već nastalih oštećenja.

Almagea® SUNLOVE SKIN+ je dodatak prehrani koji kombinira različita biljna ulja (boreča, argana i ploda uljane palme), astaksantin, lutein, vitamin E, selen i koenzim Q10 za sinergijski učinak na zaštitu kože od sunca. Osim za pripremu kože na intenzivno izlaganje sunčevom zračenju, koristi se i kao komplementarna terapija kod različitih dermatoza (kontaktni, seboroični i atopijski dermatitis, psorijaza, vitiligo…) zbog sadržaja lipida koji imaju ulogu u očuvanju vanjske kožne barijere.

Zaštita kože iznutra jednako je važna kao i zaštita kože izvana ukoliko želimo smanjiti suncem izazvano fotostarenje i hiperpigmentaciju, smanjiti alergijske reakcije na sunce te poboljšati elastičnost i vlažnost kože, pri čemu odabir odgovarajućeg fotozaštitnog preparata i oralnog preparata treba prilagoditi vlastitom fototipu kože.

Autor: Stefanie Bobičanec, mag. pharm.
×