Povremeni plinovi praćeni nadutošću normalna su pojava probave te nas nebi trebali zabrinjavati. Nadutost se još definira kao meteorizam, tj. povećana količina zraka u probavnom sustavu. Ukoliko nas simptomi ometaju u svakodnevnim aktivnostima možemo posegnuti za biljkama i pripravcima koji smanjuju tegobe. Popratni simptomi često su grčevi, vjetrovi, zatvor ili bol u donjem dijelu leđa.

Uzroci pojave plinova su mnogobrojni te se mogu uspješno izbjeći.

  • Tijekom jela hranu treba dobro prožvakati te jesti u miru i bez žurbe jer probava počinje već u ustima
  • Namirnice bogate topivim vlaknima mogu nadimati (grah, grašak, leća, ječam, zob) – dodavanje začina kao što su kumin, origano, timijan može smanjiti simptome nadutosti
  • Luk i češnjak također mogu nadimati jer su bogati fruktanima i galaktosaharidima, šećerima kojima se hrane bakterije u debelom crijevu
  • Procesuirane namirnice koje sadrže umjetna sladila (npr. ksilitol, sorbitol, maltitol) u većim količinama mogu uzrokovati nadutost ili proljev, stoga je preporuka čitati deklaracije na proizvodima koji su označeni „bez šećera“. Kupovna peciva, žvakaće gume i „light“ proizvodi često sadrže upravo te zaslađivače
  • Izbjegavajte voće netom nakon obroka jer počinje brzo fermentirati u želucu
  • Masaža želuca u smjeru kazaljke na satu ili topli oblozi mogu pomoći u ublažavanju simptoma

Biljke koje rješavaju nadutost

Nadutost je simptom sa više lica. Treba pratiti gdje se i kada se javlja i ovisno o tome različito pristupiti.

Ukoliko se nadutost javlja u gornjem dijelu trbuha, 15-20 minuta nakon obroka te se opisuje kao „osjećaj lopte u želucu“ najvjerojatnije se radi o disfunkciji žuči. Tu može pomoći biljka artičoka. Gorki list artičoke pomaže funkciji lučenja žuči i smanjuje simptom dispepsije. Koristi se po potrebi, do 30 dana u kontinuitetu. Kontraindicirana je kod žučnih kamenaca jer pojačano stvaranje žuči može uzrokovati dodatne bolove. Ekstrakti iz lista artičoke mogu biti u tekućem obliku ili u kapsulama. Preporuka je koristiti standardizirane, provjerene pripravke s obzirom na to da su spojevi iz artičoke osjetljivi pa kvaliteta pripravka uvelike utječe na njegovu djelotvornost.

Za tipičnu crijevnu nadutost koja se veže uz osjećaj stvaranja plinova i kolanja u crijevima pomažu karminativne biljke koje se koriste i u pedijatriji protiv dječjih kolika.

Prva biljka koja se preporuča je komorač, biljka ugodnog okusa. Čaj komorača je slatkast čak i kad je nezaslađen.

Kim se najčešće koristi u obliku čaja za smanjenje simptoma. Može se koristiti i duži period, dva do tri puta dnevno.

Anis je biljka koja se koristi za probavne simptome, ali i liječenje dišnih tegoba. Za pripremu čaja potrebno je 2 žličice anisa preliti s 2 dcl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 20 minuta.

Karminativne biljke mogu se kombinirati s biljkama koje djeluju spazmolitično, tj. koje smanjuju spazme (grčeve) u probavnom sustavu. Kamilica, menta i stolisnik samo su neki od primjera biljaka koje mogu dodatno pripomoći.

Ostali pripravci za smanjenje simptoma

Simetikon je djelatna tvar koja razbija velike mjehuriće zraka u manje kako bi se lakše eliminirali iz crijeva i kako bi se smanjili simptomi. Može se koristiti i kod akutnog proljeva koji je praćen jačim grčevima i bolovima. Simetikon se ne apsorbira u probavnom sustavu te je siguran za dužu primjenu. Ukoliko se koristi levotiroksin, lijek za štitnjaču, potrebno je napraviti razmak od 4 sata od uzimanja simetikona. Najčešće se koristi u obliku mekih kapsula, kapi ili granula koje se rastapaju u ustima.

Meteorizam, tj. povećana količina zraka u crijevima može smanjiti kvalitetu raznih pretraga, npr. ultrazvuka abdomena, kolonoskopije i raznih ginekoloških pregleda. Uzimanje simetikona večer prije i ujutro na dan pregleda može liječniku osigurati lakše postavljanje dijagnoze.

Koloidna silicijeva kiselina u obliku gela pomaže kod mučnina, nadutosti i grčeva. Gel stvara zaštitni sloj na sluznici želuca i crijeva i veže plinove. Uzima se po potrebi prije obroka.

Nadutost je čest simptom sindroma iritabilnog kolona. Dobre učinke u liječenju pokazalo je eterično ulje paprene metvice u kapsulama, a od probiotika najpovoljnije djeluju S. Boulardii, L. Rhamnosus, L.plantarum i L. Acidophilus.

Ukoliko ste isprobali većinu pripravaka protiv nadutosti, a nijedan nije u potpunosti smanjio simptome te se oni ponavljaju uz druge tegobe (neredovita stolica, česti proljev, izražajna bol i grčevi u trbuhu) preporuka je javiti se liječniku jer nadutost može biti i simptom neke druge bolesti.

Literatura:

  1. Marković, S. (2023.), Fitoterapijom do dobre probave, dostupno na: https://soria-natural.hr/o-prirodi-s-drustvom-fitoterapijom-do-dobre-probave/, pristupljeno 10.1.2024.
  2. Metvica (2022.), dostupno na: https://colonir.hr/metvica-pomaze-kod-nelagode-u-probavnom-sustavu/, pristupljeno 8.1.2024.
  3. Simetikon (2023.), dostupno na: https://oktaleduka.hr/predavanja/simetikon-24, pristupljeno 6.1.2024.
  4. Vitali Čepo D., Prusac M., Velkovski Škopić, O., Tatarević A. (2019.), Preporuke o primjeni probiotika u ljekarničkoj praksi, dostupno na: https://hrcak.srce.hr/file/337772, pristupljeno 6.1.2024.
Autor: Marta Gosarić, mag. pharm.
×