Ožiljci su vidljive promjene na koži koje nastaju uslijed prirodnog procesa zacjeljivanja rana najčešće uzrokovanih ozljedama, kirurškim zahvatima, opeklina, aknama i sl. Organizam rastom novog vezivnog tkiva nastoji nadoknaditi nastalo oštećenje, a što je koža više oštećena, proces zacjeljivanja je duži i veća je mogućnost nastanka vidljivog ožiljka.

Kako rana zacjeljuje?

Zacjeljivanje rane započinje stvaranjem krvnih ugrušaka koji sprječavaju krvarenje. Ovaj proces traje dva do četiri dana. Potom slijedi proliferacijska faza koja traje deset do petnaest dana. U toj fazi formira se novi kolagen i rana se polako zatvara. Posljednja je faza remodeliranja u kojoj kolagena i elastinska vlakna postaju gušća i rastu kako bi ponovno izgradila kožu. Ova faza traje od nekoliko
mjeseci do dvije godine, a upravo u ovoj fazi može se utjecati na proces stvaranja ožiljaka, odnosno na njegovu izraženost.

Vrste ožiljaka

Zdravi ožiljci su u početku izdignuti od površine, najprije crveni, a potom izblijede te su čvršći od okolne kože. Elastičnost ožiljka je smanjena, no s vremenom dolazi do njihovog izravnavanja i omekšavanja. Formiranje ožiljnog tkiva katkad može biti poremećeno te mogu nastati atrofični ožiljci koji su uleknuti i vrlo tanke površine (npr. ožiljci od vodenih kozica), hipertrofični ožiljci ili zadebljali ožiljci karakterizirani izdignućem kože i crvenilom te keloidi koji se protežu izvan prvobitnih granica ozljede ili reza te su zadebljani, zaobljeni i nepravilnog oblika.

Faktori koji utječu na izgled ožiljka

Zbog smanjene elastičnosti kože i smanjene aktivnosti oštećenog tkiva, ožiljci su manje izraženi kod starijih osoba. Koža mladih osoba ima tendenciju bržeg zacjeljivanja zbog čega nastaju veći i deblji ožiljci. Osobe tamnije puti sklonije su abnormalnim ožiljcima kao što su keloidi. Ožiljci nad izrazito aktivnim mišićima, npr. leđa, noge, ramena, često se šire zbog stalnog rastezanja kože. Infekcije rana također su bitan faktor u formiranju ožiljaka.

Prevencija i liječenje ožiljaka

U različitim fazama stvaranja ožiljka primjenjuju se odgovarajuće mjere liječenja, a za što manje vidljiv ožiljak tretiranju je potrebno pristupiti na vrijeme. Kvalitetu ožiljka u velikoj mjeri određuje način na koji se liječi rana te je stoga važno pravilno ju sanirati i spriječiti lokalnu upalu.

U fazi remodeliranja tkiva potrebno je aplicirati lokalne pripravke s aktivnim tvarima koje hrane kožu, potiču rast kolagena i povećavaju elastičnost tkiva. Tako na našem tržištu postoji registriran bezreceptni lijek za liječenje ožiljaka – gel koji u sebi sadrži ekstrakt luka, heparin i alantoin. Ekstrakt luka ima protuupalno djelovanje i sprječava rast ožiljnog tkiva, heparin omekšava strukturu tkiva i smanjuje edem, a alantoin smiruje i omekšava kožu te ublažava svrbež koji prati formiranje ožiljka.

Različiti ekstrakti biljaka, kao što su aloe vera, gospina trava, neven, zob i gotu kola koriste se u proizvodima za njegu ožiljaka zbog svojih umirujućih, hidratantnih i regenerativnih svojstava.

Nova medicinska istraživanja pokazala su kako se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces zacjeljivanja rane jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste što pak rezultira pravilno zaraslom kožom. Vlažne uvjete omogućava hijaluronska kiselina zbog sposobnosti navlačenja vode što u konačnici ubrzava i poboljšava postupak reepitelizacije i obnove tkiva. Dekspantenol također djeluje kao ovlaživač. Vraća koži izgubljenu vlagu tako što privlači i veže vodu za stanice kože čime pridonosi održavanju optimalne vlažnosti kože. Uz to što djeluje kao ovlaživač, ima umirujuće i protuupalno djelovanje pa je vrlo koristan sastojak prilikom zacjeljivanja ožiljaka.

Još jedna terapijska opcija koja omogućava vlažne uvjete zacjeljivanja su silikonski gelovi i pločice. Nakon ozljede rožnati sloj epidermisa postaje nezreo pri čemu dolazi do povećanog gubitka vode, a povećani gubitak vode dovodi do pojačanog stvaranja kolagena i stvaranja patološkog ožiljka.

Primjenom silikonskih gelova i pločica smanjuje se gubitak vode i postiže se elastičnost kože, smanjuju se crvenilo i svrbež i omogućuje se pravilno zacjeljivanje ožiljaka.

Ožiljci su posebno osjetljivi na utjecaj UV zraka. Kada je koža u procesu zacjeljivanja, sunce može izazvati nepovratne posljedice. Oštećena koža izložena suncu ima tendenciju potamniti i zadržati takvu pigmentaciju čime ožiljak postaje još uočljiviji. U prvih šest mjeseci, a po mogućnosti i duže, preporučuje se površinu ožiljka zaštititi visokim zaštitnim faktorom (minimalno SPF 30).

Uz navedene aktivne sastojke, na zacjeljivanja ožiljka može se aktivno djelovati masažom.

Preporučuje se masirati ožiljak kružnim pokretima, od sredine prema rubovima ožiljka. Masaža omekšava tkivo, potiče mikrocirkulaciju te pomaže u održavanju ožiljka dobro hidriranim.

Zaključno, iako nastanak ožiljka ne možemo spriječiti, usvajanjem ispravnih navika za njegu od samog početka može se postići pravilno zacjeljivanje, a vidljivost ožiljka može se svesti na minimum. Svaki ožiljak, ovisno o dubini rane ili reza, ima očekivani period zacjeljivanja od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci te su stoga strpljenje i upornost vrlo važni čimbenici u procesu zacjeljivanja.

Literatura:

  1. Ožiljci – prevencija i liječenje, dostupno na: https://www.plasticna-kirurgija.si/hr/zahvati/koza/oziljci-
    -prevencija-i-lijecenje/, pristupljeno 06.04.2024.
  2. All about scars, dostupno na: https://www.contractubex.com/all-about-scars/, pristupljeno 06.04.2024.
  3. Što je ožiljak?, dostupno na https://www.dermatix.com.hr/hr-hr/oziljak/sto-je-oziljak, pristupljeno 06.04.2024.
  4. Ožiljci i keloidi, dostupno na https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/19729/Oziljci-i- keloidi.html, pristupljeno 06.04.2024.
  5. Suvremeni terapijski pristup ožiljcima od akni, dostupno na: https://repozitorij.mef.unizg.hr/islandora/object/mef%3A1320/datastream/PDF/view, pristupljeno 06.04.2024.
  6. Wound care, dostupno na: https://emedicine.medscape.com/article/194018-overview#a7?form=fpf, pristupljeno 06.04.2024.

Autor: Valentina Poljak, mag. pharm.

Preporučeni proizvodi iz Web trgovine

Preporučeni proizvodi iz Web trgovine

Autor: Valentina Poljak, mag. pharm.
×