Migrena je glavobolja koju ljudi opisuju u spisima duboko u povijest. Tako je već starogrčki liječnik Hipokrat, kojeg smatramo ocem medicine, opisao njene simptome. Nakon njega i rimski liječnik Galen opisuje ovu vrstu glavobolje.

Od migrene boluje 15% Europljana. Tri je puta češća u žena. Može se javiti već u djetinjstvu, no najčešće se prvi napadaj migrene javlja između 15 i 50 godine života. Uzrok ove vrste glavobolje nije poznat, ali za neke vrste migrena postoji genetska predispozicija.

Migrena nije obična glavobolja. Intenzivna je i traje od 4 do čak 72 sata. Često je bol prisutna samo s jedne strane glave, no to nije uvijek tako. Ako je vaša glavobolja takva da vas ometa u svakodnevnim aktivnostima, imate mučninu i povraćanje tijekom glavobolje, postajete osjetljiviji na svjetlo i zvukove pa čak i mirise, moguće da patite od migrena. Svaka glavobolja koja je vrlo jaka i ističe se od drugih u vašem životu razlog je za posjet liječniku!

Bolujete li od migrene može biti od pomoći pratiti moguće okidače napadaja. Među najčešćima su stres, čokolada, crno vino, sirevi, osobito zreliji, suhomesnati proizvodi, veće količine kofeina, premalo sna, preskakanje obroka, prekomjerni podražaji (trepereće svjetlo, jaki mirisi) i pušenje. Svi su okidači individualni i potrebno je pratiti vlastite reakcije. U literaturi se spominje i „vikend migrena“ koja nastupa nakon razdoblja intenzivnog rada kad krenemo odmarati.

Promjene u menstrualnom ciklusu kod žena često dovode do migrene. U nekih žena osobito je jaka tijekom menstruacije. Tijekom trudnoće, osobito u 2. i 3. tromjesečju, žene često nemaju napadaje ili oni postaju mnogo blaži. Učestalost napadaja u menopauzi opada. Oralni kontraceptivi i druge vrste hormonske terapije mogu pogoršati migrenu.

Migrena može biti epizodna i kronična. Kronična je migrena ona koja se javlja u više od 15 dana u mjesecu tijekom 3 mjeseca. Pretilost je prvi faktor rizika u prelasku migrene iz akutne u kroničnu.

Razlikujemo nekoliko faza napada migrene:

 • početni stadij (umor, žudnja za određenom vrstom hrane, pojačano zijevanje, smanjeno mokrenje..)
 • aura koja se javlja u 25% slučajeva. Ona može biti osjetna uz trnce po tijelu, obamrlost nekog dijela tijela, vidna uz ispade vidnog polja ili zamućen vid u dijelu vidnog polja, smetnje govora i slično. Obično kroz 30 do 60 minuta od pojave aure dolazi do glavobolje.
 • stadij glavobolje (često praćen povraćanjem, mučninom, osjetljivošću na svjetlo, zvuk, mirise)
 • završni stadij (dubok san, osjećaj umora, pojačano mokrenje, slab apetit)

Kako liječimo migrenu

Važno je istaknuti da je potrebno uzeti lijek protiv bolova odmah kod pojave prvih simptoma ili aure. Nikako nemojte čekati da se bol rasplamsa. Tako će liječenje biti mnogo učinkovitije.

Lijek izbora za samoliječenje je paracetamol ili acetilsalicilna kiselina, često u kombinacijama s kofeinom. Postoje dokazi da je paracetamol u dozi od 1000 mg pri prvim simptomima migrene vrlo učinkovit. Kofein se često smatra okidačem za migrene, no šalica kave ili već spomenuti pripravci s kofeinom u ispravnoj dozi koji su prisutni na tržištu ponekad mogu pomoći tijekom akutnog napada. Potreban je oprez jer se takvi kombinirani proizvodi često uzimaju i mogu uzrokovati glavobolje uzrokovane prekomjernom upotrebom lijekova.

Poželjno je povući se u mirnu, mračnu i prozračnu prostoriju i smanjiti podražaje koliko je to moguće. Tako će se organizam prije vratiti ravnotežu i epizoda migrene će kraće trajati.

Eterično ulje paprene metvice može donijeti olakšanje migrene i tenzijske glavobolje: 10% tog eteričnog ulja otopljenog u nekom baznom ulju utrljavamo u čelo svakih 15 minuta prvi sat od pojave glavobolje. Prije prve primjene svakako provjerite kako koža reagira na primjenu eteričnog ulja na maloj površini, najbolje na unutarnjem dijelu nadlaktice.

Svakako je potrebno javiti se liječniku nakon prvih iskustava s migrenom i u situacijama kad dolazi do pogoršanja stanja te se samoliječenjem ne mogu kontrolirati simptomi.

Prevencija migrene

Umjerena aerobna fizička aktivnost 30 do 50 minuta tri puta tjedno povoljno djeluje kod bolesnika s migrenom. Redoviti san i kvalitetan način suočavanja sa stresom mogu biti od velike pomoći.

Koenzim Q10 može modulirati oksidativni stres i upalu i tako djelovati zaštitno kod migrene. Nju karakterizira povećanje proupalnih faktora i markera oksidativnog stresa u organizmu. Koristi se svakodnevno kroz dulji vremenski period kako bi se smanjila učestalost i intenzitet napada migrene. Koenzim Q10 ima i mnogo drugih dobrobiti za organizam. Osobito je koristan za zdravlje srca i krvnih žila.

Magnezij je povezan s olakšanjem prilikom akutnih napada kod migrena povezanih s menstruacijom i kod migrena s aurom. Koristi se i kao prevencija migrene i to u dozi od 400 do 600 mg, podijeljeno u dvije doze tijekom dana kroz duži vremenski period. Budući da su te doze veće od preporučenih za klasičnu primjenu magnezija, ovaj savjet koristite samo pod kontrolom zdravstvenog djelatnika.

Vitamin B2 ili riboflavin u velikim dozama (400 mg dnevno kroz duži period) pomaže smanjiti učestalost migrenskih glavobolja. Ovako ćemo riboflavin, zbog visokih doza, primjenjivati samo pod nadzorom zdravstvenog djelatnika.

Neki bolesnici vrlo su dobri kandidati za liječenje fizikalnom terapijom, osobito ako postoje i promjene na vratnoj kralježnici koje mogu doprinijeti migrenama.

Literatura:

 1. H Göbel, A Heinze, K Heinze-Kuhn, A Göbel, C Göbel Peppermint oil in the acute treatment of tension-type headache, dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8805113/, pristupljeno 3.1.2024.
 2. Cochrane review supports the use of paracetamol in acute migraine, dostupno na: https://www.centreformedicinesoptimisation.co.uk/cochrane-review-supports-the-use-of-paracetamol-in-acute-migraine/, pristupljeno 5.1.2024.
 3. An update on the Guidelines for Migraine Prophylaxis for Episodic and Chronic Migraine* presented at the XXVI World Congress of Neurology in Montreal, Canada on October 15-19, 2023, dostupno na: https://www.headachesociety.ca/clinicalguidance, pristupljeno 7.1.2024.
 4. Charly Gaul, Hans-Christoph Diener, Ulrich Danesch; Migravent® Study Group Improvement of migraine symptoms with a proprietary supplement containing riboflavin, magnesium and Q10: a randomized, placebo-controlled, double-blind, multicenter trial, dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25916335/, pristupljeno 7.1.2024.
 5. Magnesium and Migraine, dostupno na: https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/magnesium/, pristupljeno 15.1.20 24.
 6. Lisa A. Yablon and Alexander Mauskop Magnesium and Migraine, dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/, pristupljeno: 15.1.2024.
 7. Migrena, dostupno na: https://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/neurologija/glavobolja/migrena,pristupljeno 14.1.2024.
 8. Migraine, dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/migraine/, pristupljeno: 15.1.2024.
Autor: Anja Bralić, mag. pharm.
×