U današnje vrijeme, uz brojne popularne zabrane u prehrani i često oglašavanje “zdravih dijeta”, dolazi do novog problema – smanjenog unosa i apsorpcije željeza.

Najbolji način da se u organizam unese dovoljno željeza je raznolika prehrana, no neka stanja i bolesti mogu to ograničavati.

Zašto nam je željezo toliko važno?

Željezo je ključan element u funkcioniranju svih stanica. Najbitnija funkcija mu je prijenos kisika, a osim toga uključeno je u rad mnogih enzima i proteina. Kod osoba kod kojih je utvrđen nedostatak željeza uočene su i:

 • blijeda koža i sluznica
 • nepodnošenje hladnoće
 • žarenje jezika
 • umor, zujanje u ušima, vrtoglavica, nedostatak zraka
 • ubrzano disanje i ubrzani otkucaji srca
 • palpitacije – zapažanje rada vlastitog srca: preskakanje, lupanje ili podrhtavanje

Rizične skupine

Manjak željeza u ljudskom organizmu i anemije predstavljaju javnozdravstveni problem, a najčešće su zahvaćene trudnice, dojilje, žene generativne dobi (osobito one s menoragijama – obilna krvarenja tijekom menstruacije), vegetarijanci, dojenčad (djeca anemičnih majki, niske porođajne težine, nedonoščad, blizanci), mala djeca kod nepravilne prehrane, adolescenti te osobe s kroničnim bolestima (maligne bolesti, HIV/AIDS, bubrežne bolesti). Izuzev toga, manju apsorpciju željeza zna uzrokovati i uzimanje određenih lijekova.

Treba li svima željezo?

Bitno je utvrditi da vam nedostaje željezo jer bespotrebna suplementacija može više naštetiti nego pomoći.

Najbolji način da utvrdite manjak željeza je putem laboratorijskih nalaza koje će ordinirati vaš liječnik. Sukladno tome, liječnik određuje dozu i oblik koji smatra za vas najboljim.

Iako postoje receptni oblici željeza, u praksi se pokazalo da veliki broj ljudi odustane od takvih oblika unosa željeza zbog nuspojava koje im oni donose.

Neke od najčešćih su konstipacija, proljev, tamna stolica, grčevi i nadutost. Uzimanje željeza svaki drugi ili treći dan smanjuje nabrojane nuspojave i poboljšava suradljivost, no slabije kontrolira anemiju. Ako takav režim ne pomogne u smanjenju nuspojava, preporučujemo posegnuti za bezreceptnim oblicima željeza koji ne uzrokuju slične probleme.

Suplementacija željezom

U prodaji možete naći različite oblike željeza; tablete, kapsule, kapi i sirupe. Superiornosti između oblika nema, vaš odabir ovisi jedino o obliku u kojem želite uzimati dok se za djecu od godine starosti preporučuju sirupi i kapi.

Željezo se u dodacima prehrani nalazi u različitim formama, a različite forme nose i različitu bioraspoloživost i nuspojave.

Fero sol – fumarat, sulfat, citrat, amonijev citrat, glukonat, L-pidolat, laktat – najbolje se apsorbira ako se uzima na prazan želudac (1h prije obroka ili 2 h nakon obroka) što može rezultirati gastrointestinalnim smetnjama. Vitamin C pogoduje apsorpciji.

Aminokiselinski kelat – bisglicinat – brže djeluje i ima manje nuspojava, a uzima se nakon obroka

Mikrokapsulirani liposomalni oblici željeza – željezo pirofosfat – dobra bioraspoloživost, može se miješati s hranom ili tekućinom, za razliku od drugih tekućih oblika željeza – ne boji zube

Mikroenkapsulirani željezov saharat – nemetalni okus, dobra podnošljivost, pogodan za djecu

Koji željezo – dobiveno prirodnom fermentacijom u mediju bogatom željezom s pomoću Koji plijesni, željezo s produženim otpuštanjem koje nema neželjene gastrointestinalne nuspojave

Željezo u hem formi, laktoferin – posebno preporučljivo kod trudnica te žena s obilnim menstrualnim krvarenjima i miomima

Samotestiranje s pomoću kućnih testova

U ljekarnama se može naći brzi imunodijagnostički test za procjenu feritina, bjelančevine koja je sposobna pohranjivati željezo u stanicama. To je test čiji se uzorak uzima iz pune krvi dobivene iz prsta te nam služi za provjeru potencijalnog nedostatka željeza. Interval pouzdanosti tog testa je 95%, a rezultat je vidljiv nakon 15 minuta.

Gdje griješimo kod uzimanja željeza?

 • Važno je vremenski odvojiti uzimanje željeza od kave, čaja, mineralne vode, rajčice, jaja, mliječnih proizvoda, špinata, grahorica, orašastih proizvoda – oni smanjuju apsorpciju željeza zbog prisutnosti polifenola, fitata, tanina, celuloznih vlakana, kalcija i biljnih proteina.

 • Vremenski odvojite uzimanje željeza od nekih lijekova – antibiotika (tetraciklina i kinolona), antacida (lijekovi za smirivanje žgaravice i refluksa), bisfosfonata (lijekova za liječenje osteoporoze), antivirotika (lijekovi za virusne infekcije) i levotiroksina (lijek za štitnjaču).

Kod upita za suplementacijom željeza u ljekarni bilo bi dobro naglasiti koje lijekove uzimate kako bi vam znali savjetovati uzimanje istog.

Terapija manjka željeza je dugotrajna, ali ovisi i o adherenciji pacijenta. Bitno je redovito koristiti pripravke željeza, a da nam ne remete kvalitetu života.

Literatura:

 1. Ems T, St Lucia K, Huecker MR. Biochemistry, Iron Absorption. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448204/, pristupljeno 14. 2. 2024.
 2. Ćosić A., Željezo – dobri stari mineralni dodatak, inPharma, siječanj/veljača 2010, 6100(5), str. 10 -12.
 3. Plivit željezo forte, dostupno na: https://www.plivit.hr/plivit-zeljezo.html, pristupljeno 14. 2. 2024.
 4. Abbaspour, N., Hurrell, R., & Kelishadi, R. (2014). Review on iron and its importance for human health. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 19(2), 164–174., dostupno na: Review on iron and its importance for human health – PMC (nih.gov), pristupljeno 15.2.2024.
 5. Što je i kako se liječi anemija zbog manjka željeza, dostupno na: inPharma – Što je i kako se liječi anemija zbog manjka željeza?, pristupljeno 14. 2. 2024.
 6. Plantak Kotur J., Željezo, Priručnik za primjenu dodataka prehrani, Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih lijekova, Zagreb, 2024, str. 113 -114.
Autor: Dina Mesarek, mag. pharm.
×