Dolaskom toplijih dana sve više vremena provodimo na suncu, a ono potiče proizvodnju vitamina D u tijelu koji je bitan za jačanje kostiju te pozitivno djeluje na naše raspoloženje. Osim svojih pozitivnih učinaka na tijelo, sunčeve UV zrake mogu imati ostaviti štetne posljedice, a najgora od njih je rak kože. Ultraljubičasti dio spektra sunčevog svjetla je glavni uzrok svih vrsta raka kože uključujući melanome.

Melanom je zloćudni tumor kože koji nastaje iz melanocita – stanica koje proizvode melanin (crni pigment). Melanociti se nalaze u dubokom sloju epidermisa (površinskog sloja kože), ali ih ima i u sluznicama, oku, unutarnjem uhu i ovojnicama središnjeg živčanog sustava. Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju, melanom se ubraja u najagresivnije tumore kože, ali redovitim pregledima madeža može se otkriti na vrijeme i učinkovito liječiti!

Kako napraviti samopregled madeža?

Madeži su česte kožne promjene koje nastaju nakupljanjem melanocita. Većina ih je prisutna još od djetinjstva, ali novi mogu nastajati tijekom cijelog života, posebice u razdobljima u kojima su česte hormonske promjene, kao što su pubertet i trudnoća. Najčešće se radi o dobroćudnim izraslinama, no neki mogu postati zloćudni. Stoga je važno barem jednom mjesečno napraviti samopregled madeža kako bi se na vrijeme uočile promjene koje mogu ukazivati na melanom.

Prilikom pregleda koristimo se ABCDE pravilom kojim se pregledavaju boja, oblik, veličina, rubovi, ravnomjernost pigmenta te uzdignuća. Samopregled se provodi u dobro osvijetljenoj sobi pred ogledalom u kojem se vidi cijelo tijelo, uz korištenje ručnog ogledala za teško dostupna područja. Promjene koje odstupaju od ABCDE pravila potrebno je dodatno pregledati kod liječnika.

Tko je pod povećanim rizikom?

Melanomi su najčešće lokalizirani u područje glave, vrata, trupa, nadlaktice i podlaktice. Mogu se razviti kod svake osobe, ali veći rizik za maligne promjene imaju:

 • osobe koje na tijelu imaju više od 50 madeža (većina ljudi ima 10 do 40 madeža koji su tijekom života podložni promjenama),
 • osobe svijetle boje kože, očiju i kose,
 • osobe koje imaju promijenjene ili atipične madeže,
 • osobe koje se nekontrolirano izlažu sunčevoj svjetlosti i osobe koje su imale brojne opekotine u djetinjstvu,
 • osobe koje imaju genetsku predispoziciju razvoja melanoma i koje su prethodno već liječene od melanoma ili neke druge vrste malignog tumora.

Kako zaštititi kožu?

Dolaskom ljetnih vrućina smanjujemo slojeve odjeće i kožu često izlažemo sunčevoj svjetlosti bez odgovarajuće zaštite čime povećavamo rizik za razvoj kožnih tumora. Kako bismo smanjili mogućnost razvoja melanoma, bitno je držati se zaštitnih mjera:

 • izbjegavati boravak na suncu u periodu kada je intenzitet UV – zraka najjači (10 h – 16 h),
 • djecu mlađu od godine dana ne izlagati izravnom sunčevom zračenju zbog nježne i osjetljive kože,
 • koristiti zaštitni faktor (SPF – sun protection faktor) i nanijeti ga barem pola sata prije izlaganja suncu te ga reaplicirati nakon kupanja i znojenja više puta tijekom dana,
 • nositi zaštitnu odjeću koja prekriva dijelove tijela izložene suncu, šešire koji će zaštiti lice i vrat i sunčane naočale sa zaštitnim UVA i UVB filterima,
 • izbjegavati solarij zbog intenzivnijih UV – zraka od sunca (postotak razvoja melanoma kod osoba koje koriste solarij povećan je čak 75 %),
 • provoditi samokontrolu madeža jednom mjesečno,
 • obaviti  dermatološki pregled madeža jednom godišnje.

Koža je naš najveći organ i potrebno ju je upoznati kako bismo mogli voditi dobru brigu o njoj. Samopregled madeža, redoviti pregledi i druge preventivne mjere zaštite kože bitni su u cjelokupnom zdravlju i omogućuju rano otkrivanje zloćudnih promjena čime je i veća mogućnost potpunog izlječenja.

Literatura:

 1. Franceschi, N. (2022.), Kako razlikovati dobroćudne i zloćudne madeže?, dostupno na: https://poliklinika-mazalin.hr/blog/kako-razlikovati-dobrocudne-i-zlocudne-madeze/, pristupljeno 20.3.2024.
 2. Mašanović, M., Melanom kože i samopregled, dostupno na: https://www.zzjzdnz.hr/zdravlje/prevencija-raka/melanom-koze-i-samopregled, pristupljeno 20.3.2024.
 3. Rak kože, dostupno na: https://www.plivazdravlje.hr/bolest-clanak/bolest/48/Rak-koze.html, pristupljeno 20.3.2024.

Autor: Karla Mustač, mag. pharm.

Preporučeni proizvodi iz Web trgovine

Preporučeni proizvodi iz Web trgovine

Autor: Karla Mustač, mag. pharm.
×