Rujan je mjesec posvećen srcu, a 29. rujna obilježava se Svjetski dan srca. Srce je najsnažniji mišić u našem tijelu. Nikada ne prestaje kucati, dnevno “odradi” prosječno 100 000 otkucaja i izbaci oko 7500 l krvi u naš krvotok te hrani svaku našu stanicu.

Dva su čimbenika neophodna za očuvanje zdravlja krvožilnog sustava koji uključuje srce, krvne žile i krv – svakodnevno kretanje i uravnotežena prehrana. Plava riba, orasi, maslinovo ulje i lanene sjemenke bogate su nezasićenim masnim kiselinama koje pogoduju našem krvožilnom zdravlju.

Omega 3 i omega 6 masne kiseline – koja je razlika?

Kada pričamo o unosu omega 3 i omega 6 masnih kiselina najvažnije je napomenuti kako je bitan njihov pravilan omjer u prehrani. Linolna kiselina (omega 6) zaslužna je za regulaciju metabolizma, normalno stvaranje tromba, zdravlje kože i još mnogo funkcija u organizmu. Omega 3 masne kiseline štite srce i krvne žile tako da snižavaju trigliceride u krvi, sprječavaju suženje krvnih žila i nastanak ugruška.

Osim toga imaju protuupalno djelovanje i povoljno djeluju na zdravlje mozga i živčanog sustava. Razlika je što iz linolne kiseline (omega 6) u većoj mjeri nastaju tvari koje potiču upalu u našem organizmu, a iz omega 3 masnih kiselina nastaju tvari koje djeluju protuupalno. Problem nastaje kada se unosi daleko više omega 6 (zajedno sa zasićenim masnim kiselinama) u odnosu na omega 3 – zato što potičemo stvaranje upalnih tvari u organizmu, nego protuupalnih koje nastaju iz omega 3 masnih kiselina. 

Današnja prehrana bazirana je na biljnim uljima koja su bogata linolnom kiselinom (prvenstveno suncokretovo ulje) i na prerađenim namirnicama koje su bogate jednostavnim ugljikohidratima i zasićenim masnim kiselinama. Stoga je omjer unosa omega 6 daleko viši nego unos omega 3. Rješenje leži u umjerenosti – prehrani koja je bazirana na suncokretovom ulju treba dodati ulje lana, orašaste plodove (orasi) i plavu ribu kako bi unos omega 3 i omega 6 bio u ravnoteži. Važno je napomenuti kako ne treba izbacivati nijednu namirnicu, već treba voditi računa o umjerenosti i o dovoljnom unosu omega 3 masnih kiselina i polifenola – aktivnih tvari koje nalazimo u povrću i koje čine mnoge koristi za naš krvožilni sustav.

Omega 3

Omega 3 kiselina koju unosimo isključivo hranom naziva se α-linolenska kiselina. U literaturi se naziva i esencijalna kiselina zato što je organizam ne može sam stvoriti te je moramo svakodnevno unositi hranom poput vitamina. Neke od namirnica bogate α-linolenskom kiselinom su lan, chia sjemenke, orasi, ulje repice. Postavlja se pitanje, postoji li razlika između omege 3 kiseline koja se nalazi u namirnicama biljnog podrijetla (npr. lanene sjemenke) i omege 3 koje unosimo plavom ribom?

Kada spominjemo omega 3 kiseline i njihove blagodati, ustvari mislimo na eikozapentaensku i dokozaheksaensku kiselinu ili skraćeno EPA i DHA. Plava riba glavni je izvor ovih kiselina. Konzumiranjem sjemenki lana i chia sjemenki unosimo α-linolensku kiselinu iz koje će tek nastati maloprije spomenute EPA i DHA.

Dakle, konzumiranjem plave ribe direktno unosimo EPA-u i DHA, a konzumiranjem lanenih sjemenki unosimo α-linolensku kiselinu iz koje će nastati EPA i DHA. Naši enzimi koji pretvaraju α-linolensku u EPA-u i DHA različito su aktivni kod pojedinaca i njihova efikasnost je općenito dosta niska (<10%) te se plava riba s razlogom spominje kao najbolji izbor omege 3. Poželjna je konzumacija plave ribe (250g ili više) 1-2x tjedno.

Dodaci prehrani

Ako uzimamo dodatke prehrani koji sadrže Omega 3 masne kiseline, važno je odabrati preparat koji sadrži odgovarajuće doze EPA i DHA. Najmanji preporučeni dnevni unos iznosi 250 mg EPA i DHA.

Posebno izdvajamo dodatke prehrani Solgar. Njihovi preparati svojim sastavom i kvalitetom pružaju nutrijente potrebne u svim životnim razdobljima, a prilikom kupovine možete biti sigurni da dobivate:

 • prirodni film na bazi vode za sve naše obložene tablete
 • 100% reciklirajuće, visokokvalitetne jantarne staklene boce
 • sastojke prirodnog porijekla, bez šećera, soli i škroba
 • vitamine za sve, bez obzira na izbor načina života: veganski, vegetarijanski, bez glutena ili bez mliječnih proizvoda 

Solgar Omega-3 i Solgar Fish Oil Concentrate koncentrirani su izvori ribljeg ulja, standardiziranog sadržaja proizvedeni prema najvišim kriterijima čistoće i stabilnosti posebnim, zaštićenim postupkom pročišćavanja što osigurava potpunu odsutnost teških metala i nečistoća te visoku apsorpciju i iskoristivost proizvoda.

Solgar Wild Alaskan Full Spectrum Omega sadrži EPA i DHA koje prema istraživanjima doprinose normalnoj funkciji srca. Ova jedinstvena kombinacija u preporučenoj dnevnoj dozi sadrži 2400 mg pročišćenog ulja divljeg aljaškog lososa (202 mg EPA i 180 mg DHA), vitamin D 200 I.J., astaksantin 20 µg te kompleks omega masnih kiselina (omega-5, omega-6, omega-7 i omega-9).

Kućno mjerenje tlaka

Zdravlje srca također je usko povezano s visokim krvnim tlakom – hipertenzijom. A hipertenzija je glavni faktor za razvoj moždanog i srčanog udara, aneurizme arterija i nekih oblika kroničnih oštećenja bubrega.

Iako vam je srce jako kao stijena ipak je bitno redovito i pravilno mjeriti krvni tlak. Naime, većina onih koji pate od visokog krvnog tlaka tj. hipertenzije često nisu ni svjesni da pate od nje jer ne osjećaju nikakve popratne simptome. Zbog toga se visoki krvni tlak često naziva i “tihi ubojica” na koji utječe gotovo sve: stres, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, dijabetes, pretilost…

Mjerenje krvnog tlaka kod kuće jedna je od ključnih metoda u prevenciji kardiovaskularnih bolesti pri čemu je važna preciznost i kvaliteta tlakomjera kojim se provode mjerenja te educiranost korisnika o pravilnom mjerenju krvnog tlaka. Najvažnija prednost mjerenja tlaka kod kuće je mogućnost višestrukih mjerenja i dobivanja srednje vrijednosti tlaka u određenom vremenu, što povećava pouzdanost izmjerene vrijednosti i omogućava bolju procjenu rizika.

Priprema za mjerenje tlaka

 • Prije mjerenja odmorite 3-5 minuta i nemojte razgovarati.
 • Ako imate nagon na mokrenje ili stolicu obavite to prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Ne uzimajte alkohol, kofein i duhanske proizvode minimalno 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka.
 • Sjednite u udoban položaj bez prekriženih natkoljenica ili gležnjeva i naslonite se leđima na naslon.
 • Zasučite visoko rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti tlak, postavite ruku u razini srca na stol i mirujte.
 • Odgovarajuća veličina manžete vrlo je važna za precizno mjerenje. Širina manžete mora odgovarati 2/3 dužine od lakta do ramena, a njena dužina mora biti dovoljna da obujmi 80% nadlaktice. Ako koristite tlakomjer s premalom manžetom dobit ćete lažno visoke vrijednosti tlaka.
 • Ako je izmjerena vrijednost tlaka neočekivano visoka odmorite i ponovite mjerenje, a u obzir uzmite nižu izmjerenu vrijednost.

Mjerenje tlaka automatskim tlakomjerom

 1. Postavite manžetu oko nadlaktice tako da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
 2. Uključite tlakomjer.
 3. Manžeta će se početi napuhavati nakon pritiska na odgovarajuću tipku. Nakon što je napuhana automatski mehanizam će polako smanjivati pritisak.
 4. Kad se manžeta počinje lagano prazniti vi promatrajte ekran kako biste očitali vrijednosti tlaka. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednost, i sistolički i dijastolički tlak.
 5. Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a zatim dijastolički tlak (npr. 120/80).
 6. Pritisnite tipku za ispuštanje zraka iz manšete.
 7. Ako želite ponoviti mjerenje pričekajte 2-3 minute prije ponovnog napuhavanja manžete.

Na tržištu postoji mnogo preciznih i pouzdanih kućnih tlakomjera, a naši ljekarnici pomoći će vam pronaći uređaj prilagođen vašim potrebama.

Autor: Ljekarna Čakovec
×