Ne znam da li ste ikad doživjeli vađenje meda iz saća tzv. vrcanje, kad se širi jedan vrlo poseban i lijep miris, jedna vrsta inhalacija, kombinacija meda, propolisa, peluda. U nastavku Vam želimo približiti te vrlo vrijedne i jedinstvene proizvoda malih pčela radilica.

Pčelinji proizvodi kao što su med, propolis, matična mliječ, pelud su proizvodi koje ne možemo proizvesti, već ih nalazimo samo kao prirodne proizvode te ih upotrebljavamo u izvornom obliku, pa stoga imaju i vrlo važno mjesto u našoj prehrani kao i u trenucima kad nam je naše zdravlje narušeno, ako smo prehlađeni, iscrpljeni, ili težimo bržem oporavaku organizma

Svima nam je najpoznatiji pčelinji proizvod MED – slatka,gusta,viskozna tekućina ili kristalizirana otopina koju koristimo u svakodnevnoj prehrani. Možda ova riječ „kristalizirana „ uvodi zbunjenost , ali po prirodi se svaki med kristalizira samo vrijeme kristalizacije ovisi o vrsti meda,tako med koji ima više peludnih zrnca prije kristalizira. Bitno je naglasiti da se kristalizacija odvija potpuno, jer ako je npr. u staklenki na dnu došlo do kristalizacije ,a ostatak  je tekućina, to nije prirodni med već medni proizvod.

Med je od davnina vrlo cijenjen zbog hranljivosti i ljekovitog učinka. Kao kvalitetna i hranjiva namirnica koja sadrži lako probavljive šećere fruktozu i glukozu koji u kombinaciji pružaju i trenutačan porast energije i produljeno djelovanje, med je idealan za sportaše, i naravno za svakodnevnu uporabu kao dodatak prehrani. Osim te velike energetske vrijednosti važan je jer sadrži vitamine, minerale, posebne enzime, biljne hormone, flavonoide koji svaki na svoj način doprinose tome da je med – jedinstven i neponovljiv! Koristimo ga kod upaljenog grla, kašlja i općenito kod oporavka nakon bolesti.

Poželjno je da se med koristi u obliku otopine, u mlakom čaju, jer time se ne nadražuje želudac. Tu moramo naglasiti da „ mlako „ znači do 45 stupnjeva , jer na višim temperaturama med gubi vrijednost u onom dijelu koji se odnosi na vitamine, minerale, flavonoide tj. na onaj ljekoviti dio.

Vjerojatno ste već  čuli za drugi vrlo važan pčelinji proizvod – PROPOLIS kojeg danas nazivamo lijekom 21. stoljeća. Najčešće dolazi u obliku alkoholne otopine za odrasle ili bezalkoholne za djecu.

Da li znate što je propolis?

Propolis je smolasta , ljepljiva tvar ugodnog mirisa, jedan od proizvoda pčela koji sadrži smjesu smola biljaka ili drveća, izlučevina pčela koje su bogata fermentima, peludom i voskom. Otkriveno je više od 300 različitih sastojaka propolisa, 22 minerala, 7 vitamina, ali sastav  još uvijek nije do kraja istražen.

Upotreba propolisa u liječenju ima dugu tradiciju. Možemo ga koristiti u preventivne svrhe ili kao potporu u liječenju nekih bolesti, posebno su naglašena njegova antibakterijska, antigljivična, antioksidacijska, protuupalna i imunomodulacijska svojstva. Koristimo ga kad smo oslabljenog imuniteta, kad nas muči kašalj, kad smo jednostavno prehlađeni.

Propolis u različitim koncentracijama koristimo u obliku alkoholne otopine kao kapi koje se kod prehlade, kašlja, otežanog gutanja te upale desni mogu dodati ili mlakom čaju ili aplicirati direktno u usnu šupljinu .Vrlo se često dodaje u pripravke s medom ili kao dodatak u proizvode koji nam olakšavaju kašalj ili  grlobolju. Propolis je i sastojak masti koje se koriste kod problema s hemeroidima, kod manjih površinskih rana i ogrebotina.

MATIČNA MLIJEČ – je jedan od vrlo važnih i vrijednih pčelinjih proizvoda koji Vam možda nije dovoljno poznat ,pa evo prilike da saznate više o njoj.

U košnici postoje tri vrsta pčela: radilica,matica i trut i svaka ima svoju važnu ulogu. Nameće se pitanje kako to da se iz jedne radilice razvije pčela – matica koja je odgovorna za polaganje jaja. Za to je odgovorna hrana odnosno matična mliječ kojom pčele radilice hrane maticu.Matična mliječ se stvara u žlijezdama pčela radilica, a izgled joj je poput vrhnja. Sastav je vrlo složen, najviše sadrži vode, pa bjelančevine, ugljikohidrate, malo masnoća, važne minerale i vitamine iz skupine B. Ima snažno djelovanje na imunološki sustav. U narodu se koristi kod anemije, poboljšanja apetita, koncentracije, i psihofizičke izdržljivosti, općenito kad je potreban oporavak.

Autor: Ljekarna Čakovec
×