Kreme za sunčanje i zaštitni faktor ( SPF)

Visokodjelotvorna zaštitna sredstva mogu smanjiti oštećenja kože, opekline, fotostarenje te mogu spriječiti neke vrste raka kože.
SPF (Sun Protection Factor) označava faktor zaštite od sunca. On predstavlja omjer vremena potrebnog za nastanak crvenila (opeklina) od sunca na zaštićenoj koži i vremena potrebnog za pojavu crvenila na nezaštićenoj koži, te sposobnost sredstva za zaštitu od sunca da odgodi nastanak crvenila. Što je veći SPF, veća je zaštita od sunca.

Važno je da krema za sunčanje dostatno štiti kako u području UV-A zračenja tako i u području UV-B zračenja. Zaštitna sredstva treba nanositi ravnomjerno i u dovoljnim količinama (2 mg po kvadratnom centimetru kože). U stvarnosti je izmjereno da se zaštitna sredstva nanose u znatno manjim količinama pa se postiže zaštita od 20 do 50 % od zaštitnog faktora navedenog na proizvodu.

Proizvod za zaštitu od sunca se smatra vodootpornim ako SPF ostane učinkovit 40 min nakon uranjanja u vodu. Važno je znati da niti jedan proizvod nije u potpunosti vodootporan. Za suhu kožu prikladnije su kreme i mlijeka za tijelo, a za masnu ili mješovitu kožu gelovi ili aerosoli. Stikovi su praktični za zaštitu manjih područja kože (nos, usne).

Oralna zaštitna sredstva

Kreme za sunčanje sadržavaju filtere koji ne mogu do kraja spriječiti prodiranje UV zračenja u kožu. Stoga korištenje oralnih preparata može značajno doprinijeti sprečavanju oštećenja kože uslijed izlaganja suncu.

Iz skupine potencijalno djelotvornih oralnih zaštitnih sredstava, znanstvenici danas raspolažu opsežnim podacima o ekstraktu jedne paprati iz srednje Amerike (Polypodium Leucotomos Extract – PLE). Ovaj ekstrakt trenutno predstavlja najdjelotvorniju sistemsku zaštitu od UV zračenja, te je u laboratorijskim pokusima i kliničkim studijama pokazao razna antioksidacijska i fotoprotektivna svojstva protiv toksičnog djelovanja UV zračenja. Također, korisnim su se pokazali astaksantin, snažni antioksidans iz skupine karotenoida, te beta-karoteni iz mrkve, marelice, tikve i drugih biljaka.

Za bolji učinak, takve preparate bi trebalo početi unositi nekoliko tjedana prije jačeg izlaganja suncu.

Zaštitna odjeća

Uz izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, nošenje odjeće (posebno UV zaštitne odjeće) je  najsigurniji način fotozaštite. Praktična je to vrsta zaštite posebice kod djece i osoba koje su izrazito osjetljive na UV zrake (rizične skupine). Kliničke studije pokazuju manji broj madeža na koži školaraca koji su nosili UV zaštitnu odjeću u odnosu na one koji nisu.

UV zaštitne odjeće preporuča se posebno kod djece, osoba preosjetljivih na UV zrake, osoba koje su svojim zanimanjem svakodnevno veći dio dana izložene UV zrakama (poljoprivrednici, vrtlari, građevinari, treneri plivanja) te sportaša (osobe koje se bave tenisom, vodenim sportovima, golfom, trčanjem, biciklizmom…).

Umjesto zaključka :

Fotozaštita je vrlo važna u prevenciji nastanka karcinoma kože, fotoosjetljivosti i fotostarenja te je važno da sami vodimo brigu o odgovornom ponašanju prilikom izlaganja suncu, prilikom čega treba uzeti u obzir individualan tip kože, okoliš i mjere zaštite koje smo odlučili koristiti, a ne treba izostaviti niti redovite samopreglede kože.

Izvori:

http://www.poliklinika-manola.hr/zastita-od-uv-zracenja
http://www.inpharma.hr/index.php/news/1002/20/Fotoprotekcija; 25.8.2015.

Autor: Petar Vehtersbah Stojan, mag. pharm.
×