Počela je škola, školarcima su se povećale obaveze, a oni manji, krenuli su u vrtiće i jaslice. To je doba kada djeca češće obolijevaju jer se prvi put susreću s različitim mikroorganizmima. Dobro uravnotežen imunosustav osigurat će zaštitu dječjeg organizma od čestih obolijevanja.

Što je potrebno da našim mališanima imunitet postane uravnotežen i dobro razvijen, te da reagira pravovremeno?

  • Uravnotežena, raznovrsna prehrana, te svježe pripremljeni obroci uz dovoljan unos voća, povrća, mliječnih proizvoda i žitarica svakako čine temelj za rast i razvoj djeteta i za njegov snažan imunološki sustav. Svakom je roditelju poznato, da djeca često odbijaju hranu koja im je ponuđena. Umjesto nje sklonija su slatkišima, raznim grickalicama i industrijski, višestruko prerađivanoj hrani koja ne sadrži neophodne nutrijente. Zbog modernog obrađivanja tla i dramatičnog nedostatka minerala u tlu, namirnice su osiromašenog sastava. Daljnji gubitci nastaju termičkom obradom hrane, zamrzavanjem, te konzerviranjem. Čak i kod svježeg voća i povrća koje stiže na tržnice, zbog nepouzdanih trgovačkih putova i dugog skladištenja, nismo sigurni što zapravo dječji organizam prima.
  • San obnavlja i osnažuje tijelo. On je drugi važan čimbenik ispravnog razvoja i uravnoteženog imuniteta našeg djeteta. Tijelu se mora pružiti dovoljno vremena za regeneraciju. Važno je da dijete ima ustaljeno vrijeme kada odlazi na počinak.
  • Istraživanja su pokazala da redovna fizička aktivnost povećava razinu imunoglobulina. Pronađite aktivnost svome djetetu koje će ga zanimati. Neka to bude vožnja biciklom, rolanje, plesanje, plivanje, bilo koja aktivnost u čemu će uživati. Na žalost uobičajeno je da većina djece provodi sate u zatvorenom prostoru uz televizor ili računalo.
  • Boravak na zraku važan je za razvoj imunosustava, osobito kod djece koja su osjetljivija. Boravite u prirodi i na čistom zraku sa svojim djetetom kada god ste u mogućnosti.

Kada roditelji primijete da dijete slabo dobiva na težini, manje jede, ima česte infekcije, blijedu boju kože ili je umorno, neraspoloženo, te se teško koncentrira, često će u ljekarnama potražiti savjet za neki vitaminsko-mineralni pripravak za djecu. Zbog svih nedostataka suvremene prehrane i zbog pojačanih potreba dječjeg organizma, primjena takvih nadomjestaka je opravdana.

Novija istraživanja su pokazala da naš organizam prepoznaje umjetne vitamine te ih ne koristi i odbacuje. Tako je došlo do značajnih promjena u proizvodnji vitamina i minerala. Danas smo u mogućnosti nabaviti pripravke koji sadrže vitamine i minerale iz prirodnih izvora, uglavnom voća, povrća i kvasca.

U posljednjih nekoliko godina multivitaminski pripravci su obogaćeni probioticima, koji pomažu u očuvanju i obnovi zdrave crijevne mikroflore, što je važno za imunitet i pravilnu resorpciju hrane u crijevima. Ispitivanjem učinka probiotika na pojavu gripe i prehlade kod predškolske djece, pokazalo se da svakodnevna konzumacija probiotičkih bakterija u zimsko doba, može smanjiti pojavu tipičnih simptoma prehlade, kao što su začepljen nos, povišena temperatura i kašalj. Studija je testirala utjecaj dvije vrste bakterija, Lactobacillus acidophilusa i Bifidobacterium animalisa, pri čemu se zaključilo da najučinkovitiju obranu od gripe i prehlade pruža istovremeni unos oba probiotička soja.

Što trebaju sadržavati multivitaminski pripravci?

Vitamin A je esencijalan ne samo za rad imunosustava, već i za održanje funkcije sluznica, koje su prva linija obrane tijela od štetnih tvari. Oprez je nužan kako bi se izbjeglo moguće štetno predoziranje, pa je preporučljivo koristiti karotene (provitamine vitamina A) iz kojih naše tijelo stvara vitamin A.

Vitamini B skupine
, koje čini kombinacija od ukupno 8 vitamina, odgovorni su za razgradnju ugljikohidrata do glukoze, pri čemu se oslobađa energija, razgradnju masti i proteina, obnovu jetrenog tkiva te funkciju sluznice cijelog probavnog sustava i zdravu funkciju kože, kose, živčanog sustava i vidnog procesa. Neki od njih odgovorni su za pravilnu izgradnju crvenih krvnih stanica, rožnice oka, te hormona i neurotransmitera.

Jedan od najpoznatijih predstavnika iz skupine B vitamina svakako je folna kiselina. Poznato je da folna kiselina igra važnu ulogu u sintezi DNK te u rastu i diobi stanica. Dnevne potrebe za folnom kiselinom su velike, dok su joj zalihe u organizmu relativno male.

Vitamin C
je snažan antioksidans, a u tijeku bolesti ga organizam pojačano troši. Djeci školske dobi uzimanjem neadekvatno pripremljene ili industrijski obrađene hrane, konzervirane hrane, u želucu i crijevima nastaju opasni toksični spojevi, takozvani nitrozamini. Unosom vitamina C može se spriječiti njihovo razorno djelovanje.

Vitamin D je po mehanizmu djelovanja i strukturi, zapravo hormon. Njegovo svakodnevno dodavanje u prevenciji rahitisa ustaljeni je dio njege dojenčeta. Vrlo važno djelovanje ima i na crijeva, kosti i bubrege. Osim toga na specifičan način djeluje na imunosustav, povećava stvaranje antimikrobnih peptida koji uništavaju staničnu stijenku bakterija, virusa i gljivica u našem tijelu. Osobito snažno djeluje na virus prehlade.

Vitamin E
je jedan od najjačih antioksidansa i najmoćniji u zaštiti ovojnica stanica od štetnih utjecaja slobodnih radikala, te tako višestruko djeluje na organizam. Kod djece kod koje je reduciran unos mlijeka, jaja i drugih važnih namirnica, često se ne unosi dovoljna količina kalcija koji je neophodan za pravilan i zdrav razvoj lokomotornog sustava. (% kalcija u organizmu nalazimo u kostima) Kod takve djece je opravdano korištenje pripravaka sa elementarnim kalcijem. Dostupni su u obliku sirupa, šumećih tableta i komprimata za žvakanje. Najnovijim pripravcima dodaje se prebiotik inulin koji održava ravnotežu crijevne mikroflore i tako regulira probavu. Važna osobina inulina je da povećava apsorpciju kalcija i tako povećava njegovu iskoristivost.

Cink
je mineral koji ima važnu ulogu u obrani organizma od različitih infekcija. Najčešće se nudi u pripravcima u obliku pastila, kombiniran sa C vitaminom. Treba voditi računa o ukupnoj dnevnoj dozi i paziti da se ne predozira.

Na nedostatak željeza posumnjat ćemo kada kod djeteta primijetimo umor, bezvoljnost, oslabljen apetit, smanjene fizičke i radne sposobnosti, te smanjenu otpornost organizma. Sumnju na nedostatak željeza, treba potvrditi kontrolom krvne slike. Terapija je često dugotrajna, jer nakon što se nadoknadi deficit željeza u krvi, potrebno je ponovno popuniti zalihe organizma. Često se uz preparate željeza preporučuje uzimanje C vitamina, jer poboljšava njegovu apsorpciju.

Potreba za mastima u prehrani kod djece je 25-30% (ovisno o uzrastu i aktivnostima), što je otprilike dvostruko nego za odrasle. Naravno riječ je o kvalitetnim mastima sa nezasićenim masnim kiselinama, koje nalazimo u ribi i orašastim plodovima. Većina djece nije sklona konzumiranju tih namirnica, pa su već i naše bake, koje su djeci davale riblje ulje, bile svjesne važnosti ovog dodatka.

Omega-3 masne kiseline
važne su za prijenos informacija među živčanim stanicama i funkciju živčanog sustava.

Omega-6 masne kiseline
neophodne su za razvoj pamćenja, procese učenja, koncentraciju i pažnju. Minerali magnezij i cink su odlični dodaci, jer su važni za prijenos signala među živčanim stanicama.

Omega-3 i 6 kiseline, kao i pojačan unos vitamina B kompleksa, pokazale su se izrazito blagotvorne kod djece sa dermatološkim poteškoćama, osobito kod seboroičnog dermatitisa, čestog u dojenačkoj i dječjoj dobi.

Ovofosfolipidi
bogati su višestruko nezasićenim masnim kiselinama dugih lanaca, koje su potrebne za pravilnu funkciju mozga. Čine glavni sastavni dio membrana živčanih stanica mozga i nužne su u njihovoj obnovi. Također sudjeluju u metabolizmu pojedinih neurotransmitera. Naći ćemo ga u dodacima prehrani, za mlade koji su preopterećeni školskim obavezama i učenjem (srednjoškolci i studenti).

Doze i oblici

Za djecu koja imaju težinu iznad 45 kg, vrijede doze preporučene odraslima. Djeca od 32-45 kg trebaju unositi dvije trećine doze za odrasle, a djeca koja imaju težinu ispod 32 kg i starija su od 6 godina, unose polovinu doze za odrasle. Za djecu ispod 6 godina doza se računa upotrebom internacionalnih formula prilagođenih metaboličkim procesima u djece.
Kada je riječ o najprikladnijem ljekovitom obliku, za malu djecu se preporučuju tekući pripravci, sirupi koji imaju okus šumskog voća, maline, naranče, karamele ili čokolade. U nešto kasnijoj dobi prikladni su tvrdi komprimati, koji se progutaju ili sažvaču. Pripravci mogu biti i u obliku gumenih bombona, šumećih tableta i u novije vrijeme lizalica.

Savjeti

Izbjegavajte kupnju putem interneta ili na prodajnim mjestima gdje ne možete dobiti savjete o ispravnom odabiru proizvoda i upute o korištenju. Kupnjom u ljekarni, uz razgovor sa farmaceutom o odabiru najprikladnijeg pripravka, uzet će se u obzir dob i spol djeteta, tjelesna težina, prehrambene navike, alergije, kronične ili metaboličke bolesti, intolerancija na hranu, uzimanje nekih lijekova…Birajte preparate renomiranih proizvođača, jer su ti proizvodi rezultat dokumentiranog, višegodišnjeg predkliničkog i kliničkog ispitivanja. Supstance prolaze strogu kontrolu, koja jamči sigurnost tih proizvoda. Važno je također provjeriti sadrže li umjetne boje, okuse i konzervanse.

Autor: Ljekarna Čakovec
×