Svakodnevnica zaposlenog čovjeka sve više iscrpljuje i ne ostavlja vremena za kvalitetnu brigu o svom zdravlju, što na kraju rezultira razvojem kroničnih poremećaja. Ukoliko vaš posao zahtjeva dugotrajno stajanje ili sjedenje, u rizičnoj ste skupini za razvijanjem mnogih bolesti, a najčešća je bolest vena. Dolaskom toplog vremena, problemi s venama postaju sve izraženiji.

Više od 15 posto odrasle populacije boluje od bolesti venskog sustava, a od kronično proširenih vena nogu boluje između 25 do 40 posto žena, te oko 30 posto muškaraca.

Krvne žile koje vode krv iz tkiva prema srcu nazivaju se vene koje, dok stojite uspravno, pritiskom zalistaka savladavaju gravitaciju! Bolesne vene, uslijed popuštanja zalistaka, postaju prepunjene krvlju koju ne mogu poslati k srcu. Sve to rezultira preopterećenim, varikoznim venama koje tada postaju vidljive ispod kože.

Rizične skupine i čimbenici rizika

Osim dugotrajnog stajanja i sjedenja pojavu vena mogu uzrokovati:

  • Povijest bolesti u obitelji
  • Trudnoća i kontracepcijske pilule – hormonalne promjene
  • Povećana tjelesna težina – masno tkivo otežava protok krvi
  • Spuštena stopala, mišićna oštećenja, prijelomi i traume
  • Uska obuća i visoke potpetice – dolazi do poremećaja zbog kojih se mijenja napetost mišića
  • Upalni ili ostali procesi koji pritišću vene i onemogućuju im normalan rad
Kako zaštiti vene te izbjeći bolest vena?

Za zdravlje vena ćete se najbolje pobrinuti pazeći na prehranu: jedite laganu i nemasnu hranu, svježe voće i povrće te maslinovo ulje. Vitamini su neophodni, pa ako ih ne možete unijeti u dovoljnoj količini u organizam putem hrane koristite dodatke prehrani.

Preporučamo Solgar Hy-Bio, jedinstvena, sinergistička formula vitamina C i bioflavonoida citrusa u ovom su proizvodu u idealnom omjeru 1:1, a proizvod sadrži i biljnu osnovu praha ploda šipka i rutina. Vitamin C pridonosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih žila i od iznimne je važnosti za stvaranje vezivnog tkiva, čime doprinosi elastičnosti arterija, a citrus bioflavonoidi povećavaju koncentraciju vitamina C unutar stanica te tako zajedničkim djelovanjem dodatno povećavaju povoljan učinak na krvne žile.

Hy-Bio je bez šećera, soli i škroba, ne sadrži kvasac, pšenicu, soju niti mliječne sastojke te je formuliran bez upotrebe umjetnih konzervansa, aroma ili boja. Pogodan je za vegane.

Autor: Ljekarna Čakovec
×