Probiotici su korisne bakterije koje kao normalni stanovnici crijeva sprečavaju infekcije, jačaju i štite organizam te služe za ponovno uspostavljanje i održavanje stabilnosti flore probavnog sustava koja je odgovorna za zdravlje cijelog organizma. Pojam probiotik (pro biota) doslovno znači “za život”.

Svi mi u našim crijevima nosimo oko 100 milijuna živih bakterija, što je čak deset puta više nego što naše tijelo ima stanica! Bakterije koje žive u crijevima možemo podijeliti na „dobre” ili korisne i „loše” ili patogene, a ravnoteža između dobrih i loših bakterija utječe na zdravlje cijelog organizma. Korisne bakterije svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uvjete za rast patogenih mikroorganizama, pomažu u metabolizmu hrane, a također sudjeluju u sintezi vitamina K i nekih vitamina B skupine. Narušavanjem broja i raznolikosti crijevnih bakterija uslijed nepravilne prehrane, stresa, bolesti ili dugotrajne konzumacije nekih lijekova (npr. antibiotika), dolazi do poremećaja u odvijanju metaboličkih procesa. Tada i naš obrambeni sustav trpi veliku štetu jer se više od 80% naših imunosnih stanica nalazi u crijevima.

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi koji, primijenjeni u odgovarajućoj količini, ostvaruju pozitivne učinke na zdravlje jer dovode do povećanja broja korisnih bakterija u probavnom sustavu. Te korisne bakterije putem različitih mehanizama potiskuju rast i aktivnost loših bakterija. Najčešći komercijalno dostupni sojevi pripadaju različitim vrstama bakterijskih rodova Lactobacillus i Bifidobacterium ili kvasnice Saccharomyces boulardii. Prilikom izbora preparata važno je obratiti pozornost na sastav i brojnost prisutnih bakterija pri čemu se prednost daje kombinacijama različitih sojeva. Rasponi djelatnih koncentracija probiotika su od 106 − 1013 CFU (engl. colony forming units), a najčešće 109 − 1011 CFU. Primjena probiotika najistraženija je kod indikacija vezanih uz probavni sustav. Nisu svi probiotici jednako učinkoviti u pojedinim indikacijama, stoga je važno odabrati sojeve bakterija koji imaju najveću razinu dokaza djelotvornosti kod pojedine indikacije.

Probiotički sojevi i njihova uporaba

Iako su vrlo sigurni, probiotici se ne preporučuju kod određenih stanja. Rizične skupine za primjenu probiotika su prerano rođena djeca, pacijenti sa značajnim oštećenjima crijevne mukoze, pacijenti s akutnim pankreatitisom, kritično bolesni i imunokompromitirani pacijenti. Probiotici, s obzirom na to da su po svom sastavu živi mikroorganizmi, stupaju u interakcije s pojedinim lijekovima. Istovremena primjena antibiotika može smanjiti učinak probiotika koji u svom sastavu sadrže bakterije, isto tako sistemska primjena antimikotika može negativno utjecati na učinkovitost S. boulardii. U takvim slučajevima preporuka je odvojiti uzimanje antibiotika ili antimikotika i probiotika najmanje 2 sata.

U pedijatrijskoj populaciji primjena probiotika opravdana je kod različitih stanja, a najviše razine dokaza postoje za učinkovitost probiotika u liječenju akutne dijareje. Tu su najučinkovitiji sojevi Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Saccharomyces boulardii i Lactobacillus reuteri DSM 17938. Terapija započinje kod pojave prvih simptoma, a probiotik se primjenjuje dva puta dnevno kroz sljedećih 5 do 7 dana. LGG i S. boulardii također su vrlo učinkoviti u prevenciji dijareje uzrokovane antibioticima, pri čemu se probiotik koristi 1 do 2 puta dnevno za vrijeme čitavog trajanja antibiotske terapije. Za liječenje funkcionalne konstipacije kod djece može se preporučiti terapija s L. reuteri DSM 17938 kroz 8 tjedana. Također, terapija sa S. boulardii kroz 2 do 4 tjedna može poboljšati učinkovitost i sigurnost eradikacijske terapije H. pylori. Probiotici bi kod djece mogli biti učinkoviti i kod niza drugih indikacija kao što su ublažavanje simptoma iritabilnog crijeva, remisija ulceroznog kolitisa, prevencija respiratornih infekcija, no s manjom učinkovitosti. Kod novorođenčadi s visokim rizikom za pojavu alergija preventivno se mogu preporučiti probiotici, ali za ublažavanje simptoma postojećih alergija ili atopijskog dermatitisa oni nemaju dokazanu učinkovitost.

U odrasloj populaciji probiotici se također mogu preporučiti za niz indikacija. Najviša razina dokaza postoji za primjenu S. boulardii u svrhu prevencije dijareje uzrokovane antibioticima. S primjenom probiotika potrebno je početi od početka primjene antibiotika te nastaviti s primjenom čak do 7 dana nakon provedene antibiotske terapije. S. boulardii se preporučuje i za liječenje akutne dijareje te prevenciju i liječenje putničke dijareje.

Također, vrlo učinkovitim se pokazao u prevenciji dijareje uzrokovane C. dificile u bolničkim uvjetima. Probiotike se svakako može preporučiti kao dopunu eradikacijskoj terapiji Helicobacter pylori. Oni sami ne dovode do eradikacije H. pylori, ali poboljšavaju učinkovitost i smanjuju nuspojave eradikacijske terapije (dijareja, povraćanje, gubitak apetita, poremećaj okusa, nadutost i konstipaciju) te ublažavaju intenzitet simptoma infekcije. Korištenje probiotika kroz najmanje 4 tjedana dovodi do poboljšanja jednog ili više simptoma u različitim podtipovima sindroma iritabilnog crijeva (kvalitete života, abdominalne boli, flatulencije, nadutosti ili konzistencije/ frekvencije stolice).

Sve značajnija je i upotreba probiotika u svrhu poboljšanja stope izlječenja bakterijskih vaginoza i vulvovaginalne kandidijaze. Za vaginalnu mikrofloru bitne su različite vrste Lactobacillusa, a značajni rezultati postižu se uglavnom nakon dugotrajne primjene u trajanju od nekoliko tjedana.

Probiotici su važni čimbenici zdravlja naših crijeva, ali i cijelog organizma, stoga je važno odabrati kvalitetan i učinkovit pripravak za određeno stanje!

Linex Complex je dodatak prehrani koji sadrži više od 10 milijardi žive liofilizirane bakterijske kulture iz roda Lactobacillus, Lactobacillus rhamnosus GG, preporučene doze cinka te vitamine B skupine (B1, B2 i B6) koji zajedno pomažu održati ravnotežu našeg tijela, a namijenjen je odraslima i djeci starijoj od 6 godina. Uz stručni savjet naših ljekarnika saznajte sve o važnosti probiotika te kako i kada ih koristiti.

Autor: Ljekarna Čakovec
×