Nos je početni dio dišnog sustava te dio osjetilnog sustava. Karakterizira ga nekoliko fizioloških funkcija: osjet njuha, zagrijavanje i ovlaživanje udahnutog zraka te zaštitna funkcija. Zaštitnu funkciju postiže zadržavanjem i uklanjanjem različitih čestica iz zraka, poput peluda, različitih onečišćenja, bakterija te respiratornih virusa koji su posebno česti sad u ovo jesensko/zimsko doba.

Ispiranje nosa važna je tehnika u očuvanju zdravlja nosne sluznice te sprječavanju širenja zaraze. Ispiranjem pomažemo nosnoj sluznici u uklanjanju onečišćenja u nosnoj šupljini, a istovremeno vlažimo sluznicu nosa koja je u zimskim mjesecima zbog hladnog zraka podložnija isušivanju i stvaranju mikrooštećenja.

Čime možemo ispirati nos?

Ispiranje nosa možemo provesti korištenjem različitih sprejeva za nos, koji uglavnom sadrže morsku vodu ili različite soli u koncentracijama koje čine izotonične ili hipertonične otopine, te fiziološku otopinu koju možemo primjenjivati špricama ili sustavima za ispiranje.

Kada ispirati nos?

Ispiranje nosa hipertoničnom otopinom preporučuje se kod pojave prvih simptoma različitih stanja i bolesti:

  • Prehlada
  • Gripa
  • Upale sinusa (sinusitis)
  • Alergija

te kod ostalih respiratornih bolesti u kojima dolazi do curenja iz nosa ili začepljenja nosa, uz ograničeno vrijeme korištenja. Djelovanje hipertonične otopine temelji se na povećanoj koncentraciji soli koja pospješuje uklanjanje viška tekućine iz sluznice nosa.

Smanjenjem simptoma, kao i za svakodnevnu higijenu u zimskim mjesecima, preporučuje se primjena izotonične ili fiziološke otopine za ispiranje nosne sluznice koja se zbog svog blagog učinka može koristiti svakodnevno.

Ispiranje nosa preporučuje se i kao potporna terapija sprejevima za nos koji su propisani na recept od strane liječnika, čime se pojačava učinak same terapije, a time i poboljšava opće stanje sluznice nosa.

Važnost ispiranja nosa za vrijeme COVID-19 pandemije

Upravo u vrijeme pandemije jednostavnom rutinom ispiranja nosa preveniramo moguću infekciju dišnog sustava. Ispiranjem nosa kod zdravih osoba čistimo nosnu sluznicu te time uklanjamo viruse i ostale čestice koje su dospjele u nos disanjem.

Autor: Stefanie Bobičanec, mag. pharm.
×