Kroz jednu od četiri ključne teme koje će se obrađivati u sklopu projekta, onu o šećernoj bolesti, vodit će vas naš tim kojeg čine mlade magistre farmacije Kristina Novak, Marta Gosarić, Vedrana Mrazović te Dina Mesarek.

Šećerna bolest jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice pa se zapravo može govoriti i o pandemiji. Na nastanak bolesti prije svega utječe suvremeni način života koji uključuje premalo tjelesne aktivnosti, previše visokokalorične hrane te povećanje broja pretilih osoba. U Hrvatskoj sa šećernom bolesti živi oko 10% odrasle populacije, no pretpostavlja se da više od 40 posto slučajeva nije dijagnosticirano. To znači da od dijabetesa boluje oko pola milijuna Hrvata.

Gotovo 90% novca koji se u našoj zemlji izdvaja za liječenje dijabetesa (godišnje oko 20% posto proračuna HZZO-a s trendom stalnog rasta) ide na liječenje komplikacija. Kronične komplikacije ujedno su i glavni uzrok smrtnosti i onesposobljenja oboljelih. Dijabetes je bolest koja ugrožava cijeli organizam, a najčešće komplikacije pogađaju srce i krvne žile, ali i ostale organe poput očiju, bubrega, kože, perifernih živaca… Živjeti sa dijabetesom nije lako, a najvažnija je podrška okoline.

O važnosti edukacije, pravilnoj prehrani i redovitoj tjelesnoj aktivnosti najbolje govori podatak da će čak 50% oboljelih bolest moći držati pod kontrolom uz gore navedeno. Tek nešto više od 25% oboljelih treba liječenje tabletama – oralnim hipoglikemicima, a nešto manje od 25% treba liječenje inzulinom u obliku injekcija.

Nutricionistica Jana Novak će govoriti o prehrani kod šećerne bolesti te će održati kratku radionicu i predstaviti primjere jelovnika za dijabetes. S polaznicima će se tako, osim kroz teoretski dio, odraditi i praktičan dio koji će obuhvatiti mjerenje glukoze, mjerenje težine, indeksa tjelesne mase, udjela mišićnog i masnog tkiva i slično. Prisutni će dobiti savjete o pravilnoj upotrebi lijekova, smanjenju nuspojava, ali i upotrebi nefarmakoloških metoda liječenja šećerne bolesti.

Ova web stranica izrađena je i održavana uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Ljekarne Čakovec i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Autor: Ljekarna Čakovec
×