Upoznajte naš tim Javna predavanja, magistre farmacije Ljekarne Čakovec koje će provoditi prvu od planiranih aktivnosti projekta. S pacijentima će svoju stručnost na javnim predavanjima podijeliti Dina Mesarek, ujedno i koordinatorica projekta u Hrvatskoj, te kolegice Vedrana Mrazović i Marta Gosarić.

Za sudionike projekta u sklopu javnih predavanja planirana su dva kraća izlaganja, od kojih jedno obuhvaća upoznavanje s projektom te motivaciju sudionika da ostanu uključeni i u ostale planirane aktivnosti, a ukratko će se govoriti i o digitalizaciji zdravstva, dok će se drugo izlaganje odnositi na jednu od četiri specifične teme koje su obuhvaćene projektom (dijabetes, astma i KOPB, visoki tlak te korištenje mobilnih uređaja u zdravstvene svrhe).

Drugo izlaganje će uključivati sve važne teme koje više ili manje utječu na bolesnike sa spomenutim kroničnim nezaraznim bolestima. Učestalost problema s primjenom lijekova raste s dobi bolesnika, ali i brojem lijekova koje uzimaju. Ukoliko je bolesnicima potrebna pomoć obitelji ili prijatelja pri korištenju terapija, poželjno je da i oni budu sudionici predavanja.

Sadržaj javnih predavanja bit će usmjeren na unapređenje općeg obrazovanja o funkcioniranju zdravstva i ljekarničkog sustava (osobito u smislu pojmova kao što su e-recept, obnovljivi recepti, nestašice lijekova, zamjene lijekova, doznake za medicinska pomagala…) i poznavanje lijekova, a provodit će ih magistri farmacije.

Predavanja će polaznike informirati o načinima djelovanja lijekova, kada i zašto dolazi do nuspojava te kako ih prijaviti, gdje pronaći točne informacije o lijekovima, koje su posljedice neredovite ili nepravilne upotrebe lijekova te opće upute koje mogu pomoći u prevladavanju izazova pri korištenju terapija. Govorit će se o razlici lijekova i dodataka prehrani, izazovima i opasnostima samoliječenja, pravilnom čuvanju lijekova te o njihovom pravilnom zbrinjavanju po prestanku korištenja ili isteku roka trajanja.

Budući da prava pacijenata u okviru zdravstvene zaštite uvelike ovise o osiguranju koje imaju, magistri farmacije pojasnit će i što su to osnovno i dopunsko osiguranje te što zapravo znače A i B liste lijekova. Polaznici predavanja i kroz praktične primjere dobit će detaljniji uvid u problematiku liječenja kroničnih nezaraznih bolesti. To će u konačnici značiti da su osposobljeni za pravilno korištenje vlastitih propisanih terapija, a uvelike će im koristiti i u nadolazećim aktivnostima projekta, u radionicama i individualnim savjetovanjima s farmaceutom.

Ova web stranica izrađena je i održavana uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Ljekarne Čakovec i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Autor: Ljekarna Čakovec
×