Upoznajte naš tim Hipertenzija, magistre farmacije koje će vas voditi kroz temu o „tihom ubojici“, odnosno povišenom krvnom tlaku. Sve nedoumice riješit ćete uz savjete Ines Kanski, Silvije Hržić i Stefanie Bobičanec.

Kronična nezarazna bolest hipertenzija često je podmukla bolest jer, budući da ne stvara vidljive probleme u funkcioniranju oboljelog, dugo ostaje neprepoznata, a povišene vrijednosti krvnog tlaka oštećuju unutarnje organe i to najčešće srce, bubrege, mozak i oči. Kao i kod većine bolesti, promjene životnih navika i usvajanje zdravijeg načina života uvelike mogu pomoći u regulaciji tlaka. Tu ponajprije govorimo o prestanku pušenja, vježbanju, kontroliranom unosu alkohola i kofeina, izbjegavanju stresa te zdravijoj prehrani s manje soli.

Ukoliko se bolest ne može držati pod kontrolom samo uz promjenu životnih navika, liječnik propisuje terapiju. Ona se često sastoji od više vrsta lijekova, a u početku liječenja pacijent mora biti izrazito strpljiv kako bi se pronašao pravi lijek ili kombinacija te pravilne doze koje će ustabiliti vrijednosti tlaka.

Na radionici o hipertenziji bolesnici će učiti o vrstama lijekova koji se koriste u terapiji, njihovom djelovanju i mogućim nuspojavama ili interakcijama. Naučit će kako na vlastitom tlakomjeru pravilno izmjeriti tlak, obaviti nutricionističko mjerenje i dobiti savjete nutricionista o prehrani.

Visok krvni tlak nije rijetka bolest. Pogađa oko 25% populacije, a u skupini starijih od 65 godina čak i oko 50% ljudi. Uzrok bolesti je u većini slučajeva nepoznat, ali u oko 10% oboljelih liječničkim pregledima i pretragama može se otkriti da je hipertenziju potaknula neka druga bolest.

Ova web stranica izrađena je i održavana uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Ljekarne Čakovec i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Autor: Ljekarna Čakovec
×