Upoznajte naš tim Astma/ KOPB, magistre farmacije Ljekarne Čakovec koji će vas voditi kroz temu astme i kroničnu opstruktivnu bolest pluća. Svoje znanje prenijet će vam Karla Mustač, Petar Vehtersbah Stojan i Valentina Poljak, a njima je u pripremi sadržaja aktivnosti i materijala pomogla i naša magistra Ivana Tarandek.

Astmu karakteriziraju ponavljajući napadaji piskanja, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja dok je za KOPB karakterističan kroničan kašalj i stvaranje sluzi te progresivna zaduha.

Astma i KOPB su kronične bolesti, a za njihovu kontrolu važno je pridržavati se propisane farmakoterapije koja se odnosi na inhalacijske lijekove. Njihova učinkovitost ovisi o pravilnoj inhalacijskoj tehnici koju treba savladati svaki pacijent. Uz to, potrebno je pridržavati se i nefarmakoloških mjera poput prestanka pušenja, izbjegavanja alergena, aktivnog sudjelovanja u respiratornoj rehabilitaciji u smislu vježbi disanja i relaksacije. Kao i kod svake bolesti, važna je promjena načina života, prije svega u cilju smanjenja prekomjerne težine, povećanja fizičke aktivnosti, zdravije prehrane i slično.

Na radionicama će polaznici moći ispuniti nekoliko standardiziranih upitnika za procjenu stanja bolesti, naučit će pravilno primijeniti inhalere kako bi što bolje iskoristili lijek koji im je propisan, a uz pomoć nutricionista naučit će kako pripremiti zdravije obroke i kada ih konzumirati. Cilj radionice je osvijestiti opasnosti komplikacija spomenutih bolesti, pružiti podršku oboljelima, dati im alate koji će im, uz pridržavanje mjera propisanih od liječnika i prema dogovoru s farmaceutima, omogućiti kontrolu svojeg zdravlja, a sve u cilju što kvalitetnijeg života s upalnim bolestima dišnog sustava.

Ova web stranica izrađena je i održavana uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Ljekarne Čakovec i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Autor: Ljekarna Čakovec
×