Cistitis je infekcija mokraćnog sustava najčešće uzrokovana bakterijama. Simptomi infekcije započinju naglo, a najčešće je prisutno bolno, učestalo i otežano mokrenje, peckanje, promijenjena boja mokraće, bol u donjem dijelu trbuha, itd.

U 75% slučajeva uzročnik cistitisa je uropatogena bakterija Escherichia Coli. Žene su sklonije razvoju infekcije zbog kraće mokraćne cijevi (bakterije moraju prijeći kraći put kako bi dospjele u mokraćni mjehur) i zbog relativno malog razmaka između otvora probavnog i mokraćnog sustava. Urinokultura je pretraga urina kojom se dokazuje postoji li u uzorku urina bakterijski uzročnik infekcije. Pritom je važno napomenuti da se u posudicu za urin sakuplja srednji mlaz mokraće.

Jedan od savjeta koji često možemo čuti je „Nemoj sjediti na hladnom, prehladit ćeš mjehur!“ Postoji li stvarno poveznica između hladnoće i upale mjehura i vrijedi li slušati ovaj savjet?

Ukratko, sjedenje na hladnom neće uzrokovati infekciju. Ali, sjedenje na hladnoj površini ( ili hodanje bosim nogama) može uzrokovati simptome koji su slični upali mjehura. Razlog tome je što se krvne žile u koži pod utjecajem hladnoće „stisnu“ te je veći dotok krvi u bubrege što rezultira učestalijim mokrenjem – sve s ciljem kako bi se naše tijelo ugrijalo. Dolazi do tzv. pothlađivanja i učestalog mokrenja zbog iritacije mokraćnog mjehura. Međutim, kod osoba koje su sklone čestim infekcijama već i kratkotrajno  pothlađivanje mokraćnog mjehura može dovesti do ponovne upale.

Autor: Marta Gosarić, mag. pharm.
×