Žene svake godine dolaskom toplijih dana krenu s pripremama za plažu. Tek su rijetke sretnice koje nemaju problem s „narančinom korom“. Donosimo vam nekoliko savjeta kako smanjiti vidljivost celulita, a za bolje rezultate potrebna je duža primjena i promjena životnih navika.

Što je celulit?

Celulit su promjene na koži koje se manifestiraju u obliku kvržica i udubina. Nastaju uglavnom zbog viška masnoće, slabljenja vezivnog tkiva koje povezuje kožu i mišiće, poremećaja u cirkulaciji i izmjeni tvari te zbog zadržavanja vode u tkivima.

Promjena životnih navika i tretmani

Najučinkovitija prevencija celulita leži u zdravoj i uravnoteženoj prehrani, redovitom vježbanju i nepušenju. Dim cigareta dokazano smanjuje protok krvnih stanica te slabi i poremećuje stvaranje kolagena što uzrokuje lakše oštećivanje pa potkožne masne naslage postaju vidljivije.

Kad je celulit već prisutan, ne postoji lijek za njega tj. nešto što bi ga trajno uklonilo. Ono što možemo jest smanjiti njegovu vidljivost. Ne postoji niti jedan dokazani tretman protiv celulita, ali najviše obećavaju tretmani laserom, radiofrekvencijom i akustičnim valovima.

Ipak, najčešći i najlakše dostupni tretmani podrazumijevaju različite kreme i ulja koja možete nabaviti u ljekarnama i drogerijama ili izraditi sami od ulja i eteričnih ulja koja možete kupiti u ljekarnama. Važno ih je dobro umasirati u tankom sloju da se potakne cirkulacija i to činiti dva puta dnevno kroz duži vremenski period, minimalno 30 dana. Zašto tanak sloj? Od debljeg sloja bit ćete samo masni, a djelotvornost se neće povećati.

Piling i glinene maske

Piling tijela uklanja mrtve stanice kože, potiče cirkulaciju i zaglađuje kožu te je odlična metoda pripreme kože za nanošenje kreme ili ulja protiv celulita. Za izradu odličnog pilinga dovoljna je sol, šećer, kukuruzna krupica ili samljevena zob koju treba pomiješati s nekim biljnim uljem, utrljati kružnim pokretima te isprati. Dovoljno je to činiti jednom tjedno, a pomoći će i kod problema s uraslim dlačicama. Za eliminaciju toksina i zaglađivanje jednom tjedno možete koristiti i glinene maske tako da ih nanesete u srednje debelom sloju, ostavite da djeluju 20-ak minuta te potom isperete. U pilinge i glinene maske možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja po želji.

Eterična ulja

U tretmanima protiv celulita želimo eterična ulja koja potiču cirkulaciju, protok limfe, tope i razgrađuju masno tkivo te djeluju na otečene noge tako što smanjuju zadržavanje vode. Također, mnoga od njih imaju više djelovanja pa nam mogu pomoći kod proširenih vena i ispucalih kapilara.

Uglavnom se koriste eterična ulja cedra, niaulija, čempresa, komorača, geranija, grejpa, borovice, lavande, limuna, limunske trave, limunskog eukaliptusa, kadulje, limete, mandarine i ružmarina. Ne stavljaju se direktno na kožu jer mogu uzrokovati iritacije pa ih zato miješamo s biljnim uljima. Oni osjetljiviji i tada mogu imati alergijsku reakciju pa im se takvi tretmani ne preporučuju.

Citrusna eterična ulja povećavaju osjetljivost kože na sunce pa se preporuča izbjegavanje sunčanja nakon tretmana koji ih uključuju. Vrlo je važno kupiti certificirana, 100% čista i organska eterična ulja koja možete nabaviti u ljekarnama. Mnoga eterična ulja na tržištu su sintetska pa samo mirišu isto ili su razrijeđena pa terapeutski učinak može izostati.

Biljna ulja

Najbolja baza za eterična ulja su dva uljna macerata: centela (gotu kole) i bršljan; a mogu se koristiti i neka od ovih: kokosovo, maslinovo, od koštica marelice, arnike, avokada, baobaba, boražine, nevena, noćurka, jojobe, od koštica marule, od sjemenki šipka, pasjeg trna, gospine trave, badema, tamanua ili lješnjaka. U 100 ml ulja možete dodati 10 do 50 kapi nekoliko eteričnih ulja po želji.

Savjet za kraj: sada je vrijeme za pripreme za ljeto, ali zapamtite – ljepota je u očima promatrača!

Autor: Andrea Zrna, mag. pharm.
×