O tome koliko su tetovaže popularne govori rezultat istraživanja koje je provedeno 2018. godine u 18 velikih država na globalnoj razini*, da gotovo 40% ljudi posjeduje jednu ili više tetovaža.

Tetovaže su naročito popularne među mladima ali nalazimo ih u svim dobnim skupinama. Dok su nekad bile isključivo vjerska oznaka ili ritual specifičnih zajednica, danas predstavljaju način da se iskaže stav, autentičnost, individualnost, umjetnička ili modna osvještenost. Mnogi tetovaže koriste i kao način prekrivanja ožiljaka.

Tetoviranje je postalo i vrlo ugledna profesija. Danas su tattoo majstori u svijetu cijenjeni umjetnici koji svojim radom i talentom ostavljaju veliki trag u ljudskim životima i pritom imaju zavidno dobro mjesto u društvu.

Sam postupak tetoviranja se izvodi ubrizgavanjem boje u kožu uz pomoć jedne ili više igli (ovisno o željenoj debljini linije) koje su pričvršćene za držač na električnom stroju. One se velikom brzinom pomiču dolje/gore čak nekoliko tisuća puta u minuti. Iz razloga što igla, koja dovodi tintu, prodire u kožu od 1 do 1,5 milimetara, boja ostaje ispod površine kože. Kada tetovaža zacijeli ona ostaje zarobljena u donjem sloju kože koji se naziva dermis te se iz tog razloga ne uklanja i ne uništava prirodnim procesom regeneriranja površinskog sloja kože (epidermis).

Bez obzira koji je razlog tetoviranja, sam postupak nosi određene rizike za zdravlje jer se radi o probijanju jedne od najznačajnijih obrambenih barijera tijela – kože, a tim činom su otvorena vrata za različite infekcije (hepatits C, tetanus, tuberkuloza, AIDS). Ako bakterije prodru pod kožu mogu uzrokovati oticanje, svrbež, crvenilo, temperaturu. Među ostalim rizicima valja spomenuti alergije, stvaranje keloida, mogućnost prekrivanja madeža i otežano otkrivanje raka kože te komplikacije kod pretrage magnetskom rezonancom.

Potencijalni uzroci infekcija, alergijskih reakcija ili drugih oštećenja kože prije svega ovise o higijenskim uvjetima tijekom tetoviranja kao i korištenju mikrobiološki kontaminirane ili alergogene tinte, te neadekvatna dezinfekcija područja kože koja se tetovira. Stoga je važno izabrati pouzdani i profesionalni studio koji strogo provodi higijenske standarde.

Pravilnim održavanjem i njegom nove tetovaže postiže se kvalitetno zacjeljivanje kože koja se neposredno nakon tetoviranja tretira kao otvorena rana. U studiju za tetoviranje najprije se tetovirano mjesto dezinficira i prekriva prozirnom folijom kako bi se izbjegla kontaminacija tetovaže. Nakon otprilike 8 sati folija se skida kako bi koža bila u kontaktu sa zrakom. Nakon toga, slijedeća dva tjedna, tetovirani dio kože treba čistiti i barem dva puta dnevno mazati ljekovitom masti koja sadrži dekspanthenol. Tako se smanjuje rizik upale i stvaranje ožiljaka.

Neposredno nakon tetoviranja treba izbjegavati kupanje i sportske aktivnosti jer klor i znoj mogu iritirati ranu i odgoditi proces zacjeljivanja kože.

S obzirom na to da je tetovirana koža traumatizirana potrebno ju je stalno njegovati i štititi. Za dugotrajnu njegu tetovirane kože preporučljivo je koristiti losione za tijelo koji intenzivno vlaže kožu te bogate kreme i mlijeka za tijelo. Kada je koža dobro hidrirana, crne tetovaže izgledaju tamnije, a šarene boje intenzivnije.

Tetovirana koža posebno je osjetljiva na sunce – to se odnosi na vrijeme neposredno nakon tetoviranja ali i kasnije, zato je intenzivna zaštita od UV zračenja vrlo važna.

Sveže tetovirana koža ne smije se uopće izlagati suncu ni solariju otprilike 6 tjedana nakon tetoviranja. UV zračenje može potaknuti upalu ili alergiju i čak izblijediti tetovažu.

Dugoročno vrijedi da kožu treba štititi od UV zraka i na plaži i svakodnevno. U današnje vrijeme postoje proizvodi za zaštitu od sunca koji su posebno formulirani za tetoviranu kožu. Oni imaju slijedeće karakteristike:

  • visoki SPF (50+)
  • štite kožu s tetovažama održavajući je mekom i glatkom
  • štite boju tetovaže od izbljeđivanja prilikom izlaganja suncu
  • bez mikro pigmenata – stoga je tetovaža vidljiva
  • dermatološki testirana podnošljivost na tetoviranoj koži
  • sadrže pantenol koji umiruje i hidratizira
  • vodootporni
  • pogodni su za sve tipove kože i cijelo tijelo

Zaključno, ako se tetovirana koža kvalitetno njeguje, lijepa i pigmentirana tetovaža kojom na moderan način slikovito izražavamo sami sebe, zagarantirana je kroz dugo vremensko razdoblje.

*https://daliaresearch.com/about-us/ (22-5-2020)

Autor: Blaženka Vusić, mag. pharm.
×