Današnji članak posvetili smo cinku, mineralu koji je bitan za normalno funkcioniranje imuniteta. Saznajte odgovore na pitanja kako pravilno uzimati dodatke prehrani s cinkom, koja hrana ga najviše sadrži i zašto je odličan saveznik vitaminu C u borbi protiv prehlade!

Cink se redovito nalazi u dodacima prehrani koji su namijenjeni za normalno funkcioniranje imuniteta, različitim multivitaminima, dodacima prehrani za rast kose i noktiju, u kombinaciji je s vitaminom C, a svoju ulogu ima i u dermatološkim preparatima koji su namijenjeni za kožu sklonu iritacijama i infekcijama. Sastavni je dio 300-ak enzima u organizmu. Jedan od njih je karboanhidraza – enzim koji održava pH krvi. Također sudjeluje u metabolizmu omega 3 i 6, pomaže zacjeljivanju rana te smanjuje simptome prehlade.

Koliko cinka je dovoljno?

Količina cinka u organizmu mjeri se u gramima (2-4g). Iako ga ljudi najviše vežu uz funkciju imunološkog sustava, gotovo da nema organa u kojem se ne nalazi u manjoj količini. Najviše cinka nalazi se u koži i noktima, a nalazimo ga i u jetri, živčanom sustavu, mišićima, spermi i kostima. Ne može se skladištiti u organizmu stoga je bitan svakodnevni unos cinka putem prehrane ili u obliku dodataka prehrani.

Preporučena dnevna doza za žene je 8 mg, za muškarce 11 mg, a za preporučene doze za djecu su 3-5 mg. Simptomi nedostatka cinka su učestale prehlade i infekcije, krhka kosa, bijele mrlje na noktima, otežano zacjeljivanje rana, sklonost herpesu, itd. Odrasle osobe mogu uzimati i do 40 mg bez negativnih posljedica, ali treba napomenuti da dugotrajan i visok unos cinka smanjuje apsorpciju bakra i željeza.

Oblici cinka u dodacima prehrani

U suplementima se cink nalazi u obliku anorganskih soli: cinkov sulfat, karbonat ili klorid. Od organskih oblika razlikujemo cinkov pikolinat, glukonat, askorbat ili citrat. Iako organski oblici cinka slove kao bolji, dosada nije dokazana neka veća superiornost u odnosu na anorganske oblike. Glicinat može povećati bioraspoloživost cinka do 16% ukoliko se prehrana bazira na biljnoj hrani bogatoj fitičnom kiselinom.

Bitno je naglasiti da se suplementi cinka trebaju odvojiti od obroka koji su bogati sirovom biljnom hranom, kofeinskih napitaka i dodataka s kalcijem ili željezom. Iako je nedostatak cinka često vezan uz zemlje u razvoju, manjak se može javiti i zbog nepravilne prehrane i drugih nezdravih životnih navika poput konzumiranja alkohola.

Autor: Ljekarna Čakovec
×