Kada govorimo o maskama, važno je razlikovati nekoliko vrsta. Prema Odluci Vlade RH, razlikujemo:

1. Maske za lice:

a) dvoslojna pamučna maska za smanjenje prijenosa respiratornih kapljica
b) jednoslojna pamučna maska za usporavanje prijenosa respiratornih kapljica

2. Zaštitne maske:

a) medicinske kirurške maske
b) FFP2
c) FFP3

Maske uvijek moraju biti pravilno postavljene, odnosno moraju pokrivati usta, nos te dio lica i prijanjati uz kožu. Također, nakon stavljanja, maske se ne bi smjele dirati rukama.

MASKE ZA LICE

Maske za lice moraju biti pamučne te ne smiju biti skuplje od 12 kuna. Državni inspektorat u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo propisao je i izgled deklaracije maski za lice te one moraju biti od tkanine gušćeg tkanja (min 100 g/m²), sirovinski sastav mora biti 100% pamuk, a ako se radi o dvoslojnim maskama oba sloja materijala moraju biti 100% pamučna. Maske za lice mogu biti jednobojne ili višebojne bez printa pod uvjetom da se mogu prati na temperaturi iznad 60 °C.

Važno je znati da na njima ne smije stajati oznaka da su to zaštitne maske, prije prve upotrebe moraju se oprati, potrebno ih je mijenjati kada postanu mokre te kao i kod ostalih vrsta maski, važno ih je što manje dirati prilikom nošenja.

MEDICINSKE KIRURŠKE MASKE

Medicinske/kirurške maske koriste se za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Maska također u određenoj mjeri štiti i korisnika maske, pod uvjetom da je ispravno postavljena. Takve su maske jednokratne.

Koriste se prvenstveno u medicinske svrhe i služe za sprječavanje širenja kapljica iz izdahnutog zraka na pacijenta ili drugu osobu te mogu zaštititi područje usta i nosa od direktnog utjecaja većih kapljica druge osobe kao i od prijenosa uzročnika bolesti izravnim dodirom s rukama.

FFP2 I FFP3 MASKE

Filtrirajuće polumaske (FFP) ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu ako govorimo o zaštiti na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstveni ustanovama. Jednokratne su, a dizajn može biti različit. Postoje maske bez ventila za izdah i maske s ventilom za izdah.

Maske bez ventila filtriraju udisani i izdisani zrak te tako osiguravaju zaštitu osobe koja ih nosi, ali i ljudi u njezinoj blizini. Maske s ventilima filtriraju samo udahnuti zrak i stoga osiguravaju samozaštitu.

Takve maske mogu se nositi do 8 sati te se koriste u situacijama kada se zna da se pruža neposredna zdravstvena skrb zaraženoj osobi te pri zahvatima u kojima se generira aerosol jer zaustavljaju 95% i više, odnosno 98% i više čestica, ovisno o jačini filtracije.

PAMUČNE TROSLOJNE MASKE SA ZAMJENJIVIM FILTEROM

Novost u našoj ponudi je maska sa džepom za filter izrađena od visoko kvalitetne pamučne tkanine. Džep omogućuje korištenje maske sa posebno izrađenim, vodonepropusnim filterom. Maske su izrađene od 100% pamuka te su proizvedene u Hrvatskoj. Riječ je o višekratnim maskama koje se mogu prati u perilici rublja i peglati. U pakiranju uz masku dolazi i 5 zamjenjivih filtera koje je moguće peglati.

Lako ju je nositi i ne izaziva nelagodu. Osigurava udobnost i jednostavnost primjene te dobro prijanja uz lice. Hidrofobni filter (vodonepropusan) između dva pamučna sloja dodatno sprječava prolazak prašine, velikih kapljica i druge nečistoće kroz masku. Maska je pogodna za kućnu i vanjsku uporabu, a filteri su izrađeni u Njemačkoj.

Autor: Ljekarna Čakovec
×