Povodom Svjetskog tjedna glaukoma koji se ove godine obilježava od 12. do 18. ožujka, u svim jedinicama Ljekarne Čakovec od 13. do 19. ožujka možete pronaći Vizol S kapi za oči po 20% nižim cijenama.

Glaukom je bolest vidnog živca koja uzrokuje nepovratan gubitka vida i drugi je najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Zbog posljedica glaukoma oslijepilo je 4,5 milijuna ljudi, a očekuje se da će taj broj do 2020. godine narasti na 11,2 milijuna. U razvijenim zemljama u više od 50% oboljelih od glaukoma bolest nije pravovremeno prepoznata, ni liječena, dok u nerazvijenim zemljama taj broj raste do 90%.

Zašto je drugačiji?

Dolazi bez upozorenja i simptoma te postupno oštećuje vid. Neprepoznat i neliječen vodi trajnom i potpunom gubitku vida – sljepoći. Oštećenje vida nastalo zbog glaukoma je nepovratno pa su rano prepoznavanje bolesti i pravovremeno liječenje iznimno važni!

Kako ga prepoznati i što dalje?

Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa. Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac. Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je bolest dijagnosticirana. Uz povišen očni tlak, važan čimbenik rizika za razvoj glaukoma je i životna dob.

Glaukom se najčešće pojavljuje nakon 40. godine života, a njegova pojavnost raste s godinama. To znači da bi sve osobe koje dolaze na pregled zbog prvih naočala (uglavnom nakon 40. godine života) trebale kontrolirati očni tlak i učiniti pregled vidnog živca. Uz ostale čimbenike rizika, kao što su visoka kratkovidnost i rasna pripadnost, naslijeđe ima značajnu ulogu. Ukoliko član uže obitelji boluje od glaukoma i ostali članovi obitelji imaju povećan rizik za razvoj bolesti.

 

Autor: Ljekarna Čakovec
×