Naše je tijelo u svakom trenutku svog života izloženo raznim štetnim utjecajima. Zrak koji udišemo kao i sve što jedemo i pijemo vrvi organizmima koji mogu dovesti do bolesti. Svaka ozljeda može predstavljati ulazna vrata za infekciju. Samo naše tijelo može početi neispravno funkcionirati, napadati vlastita tkiva, poremetiti obnavljanje stanica i uzrokovati bolest.

Danas se smatra da snažan i funkcionalno očuvan imunološki sustav sa živčanim i endokrinološkim sustavima osigurava funkcioniranje cjelokupnog ljudskog tijela.

Naše je tijelo mehanički zaštićeno kožom, vidljivom sluznicom i sluznicom unutrašnjih organa koji čine respiratorni, probavni i urogenitalni sustav. Kada je ovojnica očuvana ona štiti prije svega kao mehanička barijera, ali sadrži i antitijela, makrofage i druge tvari koje pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.

Stručnjaci su se složili da čak 80% svih patogenih tvari koje napadnu tijelo prolazi kroz sluznicu unutrašnjih organa. Gastrointestinalni trakt ima najveću površinu i u njemu se odvija stalna borba s patogenima. Kada imuno-obrana popusti, nastaju bolesti.

Što je imunost? Imunost se definira kao sposobnost organizma da se brani od njemu stranih ili štetnih tvari. Dijeli se na: nespecifični (urođeni) i specifični (stečeni) imunitet.

Specifični imunitet stječe se:

 • pasivno (rođenjem i prijenosom antitijela s majke na dijete, te umjetno iz drugih izvora)
 • aktivno (prirodnim kontaktom sa stranim mikroorganizmima-preboljenom bolešću, odnosno imunizacijom)

Imunološki sustav je kompleks od više organa i tkiva čija je osnovna funkcija zaštita organizma i oni su raspoređeni po cijelom tijelu. Organi odgovorni za produkciju i aktivaciju stanica imunološkog sustava su koštana srž, timus i ostala limfatična tkiva, ali i niz nutritivnih i esencijalnih elemenata kao što su vitamini, minerali ili fitonutrijenti.

Ovakve tvari koje svojim mehanizmom djelovanja potiču imunost te tako povećavaju otpornost organizma i njegovu učinkovitost u obrani od stranih i štetnih utjecaja zovemo imunomodulatorima.

Ukoliko djeluju pozitivno na imunološki sustav, radi se o imunostimulansima, a ako imaju efekt potiskivanja, o imunosupresivima. Ovisno o cilju djelovanja, neki imunomodulatori djeluju dvojako. Oni prekidaju aktivnost kada su «napadači» uništeni, te na taj način sprječavaju razvoj autoimunih oboljenja.

Među najpoznatije imunostimulatore ubrajamo vitamine C i A, minerale cink i selen, koencim Q10 i beta-1,3 D glukan.

Kako djeluje beta-1,3 D glukan?

Beta-1,3 D glukan djeluje na dva različita načina:

 • potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita koji su prva crta obrane organizma
 • aktivira makrofage-stanice koje čine energetsku centralu imunološke aktivnosti i time izaziva cijeli niz obrambenih reakcija u organizmu.

Pokretanje aktivnosti imunološkog sustava počinje sa stanicama makrofaga, granulocita, neutrofila i NK-stanica (engl. Natural Killers-prirodne stanice ubojice) koje čine najznačajniji dio obrane organizma protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih napada.

Makrofagi imaju sposobnost prepoznavanja, proždiranja  i uništavanja svih uzročnika bolesti (bakterija, virusa, gljivica, te mrtvih, mutiranih ili tumorskih stanica).

Kada se beta-1,3 D glukan veže s receptorom makrofaga, stanica makrofaga se aktivira i postaje čak do 7 puta djelotvornija u prepoznavanju i uništavanju uzročnika bolesti.

Beta-1,3 D glukan ima sposobnost povećati imunološku aktivnost za 50 do 120% unutar prvih 72-96 sati nakon peroralnog uzimanja.

Jednom kada se stanice makrofaga aktiviraju, imaju sposobnost da mobiliziraju čitavu «vojsku» obrane. Započinje produkcija niza pomoćnih supstancija u procesu imunološkog odgovora organizma.

 • Proizvode se protuupalni citokini-proteini koji pomažu u uništavanju kancerogenih stanica, interferon i dr.
 • Makrofagi aktiviraju fibroblaste, što potiče brže zacjeljivanje rana.
 • Beta-1,3 D glukan stimulira i proizvodnju matičnih stanica koštane srži i ubrzanu produkciju leukocita, trombocita i eritrocita, pa je indiciran i kod bolesti krvi.
 • Istraživanja su dokazala da pomaže u redukciji šećera u krvi koji raste nakon obroka, tako što oblikuje viskoznu otopinu u probavnom sustavu, te na taj način usporava apsorpciju glukoze poslije jela i pomaže održavanju dobrog odnosa glukoze i inzulina u krvi.
 • Jedan je od važnih faktora za snižavanje kolesterola u krvi.
 • Oboljele osobe od lupusa i artritisa svjedoče o smanjenju bolova, općem poboljšanju zdravstvenog stanja i porastu energije nakon uzimanja beta-1,3 D glukana.
 • Brojna zdravstvena istraživanja pokazala su učinkovitost visokih doza beta-1,3 D glukana kao dodatne prirodne pomoći u prevenciji i liječenju malignih oboljenja.
 • Smanjuje štetne pojave zračenja i kemoterapija
 • Potiče detoksikaciju organizma-pomaže tijelu da neutralizira i izbaci toksine (azbestne i ugljene čestice, pesticide, konzervanse…)
 • Beta-1,3 D glukan povećava djelotvornost liječenja antibioticima, antivirusnim lijekovima, antimikoticima i lijekovima protiv parazita, te skraćuje tijek bolesti.
Napomena!

Ne preporučuje se osobama koji su na terapiji antikoagulansima, bolesnicima s transplantiranim organima i bolesnicima koji su na terapiji imunosupresivima. Trudnice i dojilje mogu uzimati preparate s beta-1,3 D glukanom samo po preporuci liječnika. Također se ne preporučuje uzimanje djeci mlađoj od 3 godine.

Što je beta-1,3 D glukan?

Beta-glukan je homopolimer glukoze koji se nalazi u kvascu, gljivama, ječmu, zobi te u bakterijama. To je višelančani polisaharid (vlakno) koji se sastoji od molekula glukoze, lančano povezanih različitim kemijskim vezama. Imunostimulirajuće djelovanje dokazano je samo kod molekula glukana u kojima su molekule glukoze vezane beta-1,3 i 1,6-vezom.

Gdje se nalazi beta-glukan?

Najlakše dostupan izvor beta-1,3 D glukana je stanična stjenka kvasca-Saccharomyces cerevisiae. Osim kvasca, beta-glukan se izolira iz zobi (sadrži 37-40 g/kg beta-glukana) i ječma (sadrži oko 33 g/kg beta-glukana) te specifičnih vrsta gljiva.

Gljive se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini već tisućama godina, ali njihova medicinska svojstva i zdravstvene učinke suvremena znanost tek sada otkriva. Među medicinskim gljivama, beta-glukan se može izolirati iz sljedećih:

 • reishi (Ganoderma lucidum) naziva se još i gljiva besmrtnosti, a predstavlja simbol zdravlja. Kod nas je poznata kao hrastova sjajnica. Tisućama se godina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Istraživanja su pokazala da ekstrakt te gljive inhibira proliferaciju tumorskih stanica i pokazuje jaka antioksidativna djelovanja.
 • maitake (Grifola fondosa) naziv joj znači «gljiva koja pleše». Pomaže jačanju imunološkog sustava te stvaranju mijelina koji je važan za funkcioniranje živčanog sustava. Koristi se i kao konvencionalna hrana i kao ekstrakt za dodatke prehrani.
 • Beta_Glucan_500_mgshiitake (Lentinula edodes) popularna je gljiva koja se koristi i u kulinarstvu i u dodacima prehrani. Tijekom dinastije Ming (13-16 st.) u poznatoj kineskoj farmakopeji pisalo se o pozitivnom djelovanju shiitake gljiva na gornje dišne putove, slabu cirkulaciju, probleme sa jetrom i opću slabost.
 • Trametes versicolor je najviše istraživana medicinska azijska gljiva. Naziva se i pureći rep.U Japanu je na listi lijekova od 1980, budući da djeluje na smanjenje negativnog efekta kemoterapije, što je dokazano u brojnim kliničkim studijama .
 • Agaricus blazei kultivira se u SAD-u
 • Cordiceps sinensis je gljiva parazit koja sadrži brojne antioksidanse: beta-karoten, vitamine E i C, selen, cink, koencim Q10 i imunomodulirajuće polisaharide.

Obogaćivanje konvencionalne hrane raznim dodacima postao je pravi trend. Tako se u nekim zemljama Europe obogaćuje kruh sa beta-glukanom (oko 0,75 g beta-glukana po porciji, što je otprilike oko 160 g ili 4 šnite kruha). To iznosi otprilike 25% od 3 g preporučenog dnevnog unosa. Obogaćuju se i sokovi.

Ukoliko želite očuvati i poboljšati svoje zdravlje i održati svoju imunost snažnom, uvrstite zobene i ječmene kašice u svoju dnevnu prehranu.

Autor: Ljekarna Čakovec