Ponuda bezreceptnih lijekova, biljnih pripravaka i dodataka prehrani danas je velika. Ti preparati se koriste u samoliječenju, a mogu se dobiti u slobodnoj prodaji. Često se nepotrebno uzimaju i smatraju apsolutno neškodljivima jer se mogu dobiti bez recepta. Bezreceptni lijekovi prolaze jednako strogu provjeru kao i lijekovi koji se izdaju na recept pa su sigurni za upotrebu. To vrijedi za opću populaciju, dok za trudnice neki mogu biti i opasni.

Nedovoljno informirane trudnice susreću se sa strahom i pitanjima što se smije uzimati a što ne, pa iz toga proizlazi potreba za edukacijom trudnica i zdravstvenih djelatnika. Stručnim savjetom educiranih zdravstvenih djelatnika samoliječenje može pomoći u poboljšanju simptoma kod različitih tegoba tijekom trudnoće i dojenja, bez posljedica za majku i dijete.

Bol i povišena temperatura

Liječenje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature u trudnoći najbolje je primijeniti nefarmakološke mjere primjerice masažu, obloge (tople ili hladne) mirovanje, tuširanje mlakom vodom kod povišene tjelesne temperature. Ako se ukaže potreba za uzimanjem lijeka protiv boli i temperature, jedini koji se može uzimati tijekom cijele trudnoće i dojenja je paracetamol do maksimalno 4g/dan. Drugi najčešće dostupan bezreceptni pripravak ibuprofen se smije koristiti samo u I. i II. trimestru trudnoće dok u III. trimestru postoji opasnost od nastanka poremećaja protoka krvi kroz srce i pluća djetete što ometa normalni razvoj djeteta. Acetilsalicilna kiselina nije preporučljiva trudnoći, a naročito u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Alergije

Većina antihistaminika ima ograničenu upotrebu u prva tri mjeseca trudnoće. Relativno sigurnima u trudnoći smatraju se loratadin i citerazin dok primjena kod dojilja nije preporučljiva jer se izlučuju putem mlijeka.

Prehlada i kašalj

Lijekovi za liječenje prehlade vrlo se često koriste, a najčešće u raznim kombinacijama. Trudnice bi ih trebale izbjegavati jer većina njih prelazi placentu. Najčešći sastojak tih preparata je pseudoefedrin, vazokonstriktor koji bi mogao izazvati porast krvnog tlaka u uterusu i izazvati krvarenje. Lijek protiv kašlja dekstrometorfan, također čest sastojak ovih kombinacija nije preporučljiv za primjenu u trudnoći i tjekom dojenja.Mukolitici, supstance za omekšavanje bronhalne sluzi, acetilcistein i bromheksin su dozvoljeni.

Gastrointestinalni poremećaji

Jedna od najčeščih gastrointestinalnih tegoba na koje se žale trudnice je mučnina i povraćanje. Javlja se u ranom stadiju trudnoće i to u 90% trudnica. Nije do kraja razjašnjenja zašto nastaje, stručnjaci vjeruju da je ralog visoka razina hormona trudnoće u krvi koja uzrokuje pojačanu stimulaciju centra za mučninu i povraćanje u mozgu. Uzroci mogu biti i loša probava, višak kiseline u želucu. Blaži oblici mučnine liječe se izbjegavanjem rizičnih čimbenika i promjenama prehrambenih navika. Preporučuju se manji i učestaliji obroci s povećanim unosom ugljikohidrata a manje masnoća.

Od bezreceptnih lijekova može se koristiti dimenhidrinat i vitamin B6 u dozi 2x25mg.Žgaravica je drugi najčešći gastrointestinalni problem u trudnica, a manifestira se osjećajem pečenja i žarenja iz prsne kosti, podrigivanja i boli. Najsigurniji lijekovi za žgaravicu u trudnoći su antacidi, nalaze se na tržištu kao bezreceptni lijekovi u obliku tableta za žvakanje. Trudnicama se preporučuju preparati na bazi kalcijevog i magnezijevog karbonata dok preparati s aluminijem se ne preporučuju zbog mogućeg nakupljanja aluminija u tkivu fetusa.

Najsigurniji način liječenja želučanih tegoba je nefarmakološki, promjenama životnih navika:

  • spavanje na uzvišenom uzglavlju pod kutom od 45 stupnjeva
  • spavanje i ležanje na lijevom boku smanjuje povrat kiseline u jednjak
  • izbjegavanje potencijalno štetne hrane i napitaka poput kave, čaj, alkohola, coca-cole, čokolade, masnoće, agruma
  • jesti manju količinu hrane u više obroka dnevno
  • nakon jela izbjegavati ležeći položaj
  • izbjegavati obrok neposredno prije spavanja
  • izbjegavati usku odjeću posebno u podrućju trbuha
  • pušenje cigareta potiče pojavu simptoma GERB-a

Opstipacija i konstipacija su također simptomi u trudnica koji se pojavljuju u većim postocima. Do nastanka zatvora i nepotpunog pražnjenja crijeva najčešće dolazi zbog smanjenog motiliteta crijeva te povećane apsorpcije vode i česte upotrebe preparata željeza. Za rješavanje problema prvenstveno treba promijeniti prehrambene navike, uzimati dosta voća i povrća, dovoljne količine tekućine te povećati fizičku aktivnost.

Od bezreceptnih preparata u trudnoći se preporuča sirup od šljive i smokve i ljuskice indijskog trpuca. Kod diareje u trudnoći upotrebljavaju se preparati za nadomjestak elektrolita i probiotici te aktivni medicinski ugljen.

Autor: Ljekarna Čakovec
×