Koža kao najveći ljudski organ ima površinu od otprilike 1,8 m2 te se promjene na njoj prve primijete. Najčešća kožna bolest je psorijaza koja se definira kao kronična nezarazna recidivirajuća upalna bolest, što znači da je trajno prisutna kod osobe, jedino što mijenja tijek s poboljšanjima i pogoršanjima stanja, a u pozadini njenog nastanka je upalni proces. Ona zahvaća oko 3% svjetske populacije, a u Hrvatskoj od nje boluje oko 65 000 ljudi. Osim što zahvaća kožu, može se zapaziti i na vlasištu, noktima, a u pojedinim slučajevima i na zglobovima.

Do nastanka ove bolesti dovode genetski faktori te vanjski čimbenici kao što su: stres, fizičke ozljede, alkohol, pušenje, nedostatak vitamina, prehodne bakterijske i virusne infekcije te neki lijekovi (litij, beta blokator, antimalarici).

Psorijazu karakterizira jedna ili više ranica popraćena crvenilom različite veličine čija je površina prekrivena srebrno-bijelim ljuskicama koje se ljušte. Ove se promjene događaju zbog povećanog umnožavanja stanica u koži koje se zovu keratinociti te zbog povećanog udjela upalnih stanica u gornjim slojevima kože (epidermisu i dermisu).

Vrsta liječenja ovisi o bolesnikovoj dobi i njegovom općem stanju te obliku bolesti.

U terapiji blagih oblika se najčešće koriste keratolitici (salicilna kiselina), lokalni kortikosteroidi, analozi vitamina D, cignolin i retinoidi, dok se kod težih oblika bolesti poseže za liječenjem ultraljubičastim svijetlom (UVB) ili fotokemoterapijom u kojoj se koriste psoralen i UVA zračenje (PUVA terapija). U novije vrijeme koriste se novi biološki lijekovi koji ciljaju mete u upalnom procesu nastanka te bolesti čime se djeluje na sam uzrok bolesti.

Osnovni postupak koji bi se trebao primijenjivati u liječenju psorijaze je nanošenje emolijensa (kreme, masti, vazelin, parafin, urea) kako bi se koža omekšala te uporaba keratolitika (salicilna kiselina do 10 %) s ciljem odstranjenja ljusaka jer se tim postupcima omogućava lakši pristup lokalno primijenjenim lijekovima, čime oni postaju učinkovitiji.

Od nedavno u asortimanu Ljekarne Čakovec možemo ponuditi Eptaderm kozmetiku, čiji spektar kozmetičkih proizvoda pokriva različita dermatološka stanja koja zahtijevaju njegu. U njihovim se preparatima nalazi voda švicarskih ledenjaka koja sadrži mineralne tvari s hidrirajućim i umirujućim svojstvima. Eptaderm kozmetika poboljšava kvalitetu života osobama s dermatološkim bolestima, a istovremeno ne ulazi u interakcije s lijekovima koji se koriste u liječenju bolesti te se iz tog razloga može sigurno kombinirati s ostalom terapijom. Eptaderm je razvio liniju proizvoda upravo za liječenje psorijaze.

 

EPTA PSO 10 bogata emulzija koristi se za njegu suhe kože sklone ljuskanju s umirujućim, zaglađujućim i ovlažujućim učinkom. Zbog kompleksa kozmetičkih djelatnih tvari pruža elastičnost i ugodu, a nanosi se na zahvaćena područja tijela, šake i stopala tako da se nježno umasira nekoliko puta dnevno. 

EPTA PSO 30 krema je gel krema za njegu suhe kože sklone ljuskanju kod plakova na koži, vlasištu i područjima obraslim dlakama. Pomaže uklanjanju plakova, smiruje svrbež, ovlažuje i djeluje emolijentno. Može se koristiti svakodnevno, ujutro i navečer, tako da se nježno umasira dok se u potpunosti ne upije na šake, stopala, laktove, koljena, vlasište te općenito područja obraslim dlakama.

EPTA PSO 50 plus krema upotrebljava se za njegu kože sklone ljuskanju koja je zadebljala, što obuhvaća stopala, laktove, koljena i dlanove te neke dijelove tijela. Primjenjuje se tako da se nježno umasira na zahvaćena područja.

EPTA PSO gel za čišćenje temeljito čisti, umiruje i vlaži suhu kožu sklonu ljuskanju. Učinkovit je u ublažavanju svrbeža, smanjenju stvaranja ljuskica, ima matirajući učinak na ten te omekšava kožu. Glavna mu je prednost što potiče odvajanje postojećih ljusaka i smanjuje nastanak novih čime čisti i hidrira kožu. Nanosi se dvaput dnevno na mokro tijelo, kosu i vlasište te se nakon toga ispire.

EPTA PSO nokti je preparat namijenjen jačanju i zaštiti noktiju sklonih ljuskanju, a odlikuje ga što ostavlja nevidljivi zaštitni sloj na noktu. Nanosi se jedanput dnevno na zahvaćen nokat, najbolje navečer.

Autor: David Horvat, mag. pharm.
×