Kada koža lica ili tijela postane suha, često osjećate hrapavost i zategnutost, a često se javljaju i crvenilo, ljuskanje i svrbež. Razumijevanje uzroka važno je za otkrivanje rješenja.

Suha koža lica česta je pojava no neke su joj osobe sklonije od drugih. Glavni tipovi kože lica su normalna, suha, masna ili mješovita koža. Uvijek treba imati na umu da starenjem koža gubi vlažnost pa često postaje suha.
Normalan tip kože lica odnosi se na kožu koja nije sklona isušivanju ni masnoći.

Mnogi čimbenici mogu utjecati na isušivanje normalne kože lica:
  • Suhi tip kože lica je koža lica sklona suhoći i uobičajenom osjećaju zatezanja i laganoj hrapavosti u nekim područjima, sklona je ljuskanju.
  • Masni tip kože lica manje je sklon isušivanju, osim u slučaju prekomjernog pranja ili nakon nekvalitetne rutine njege kože.
  • Mješoviti tip kože lica karakterizira suhoća u određenim predjelima lica, osobito na obrazima, a T-zona je masna.
Vrlo suha koža

kada suha koža, uslijed zanemarivanja ili nepravilnog tretiranja ili pak unutarnjih i vanjskih čimbenika, postane vrlo suha, ljuska se, puca te svrbi. Tada je moguće pojavljivanje linija koje utječu na prijevremeno starenje, a time i na nastanak bora.

Osjetljiva suha koža

Isušivanjem kože lica, ono će često postati i osjetljivo, no nije svaka osjetljivost povezana sa suhoćom kože. Potrebno je koristiti nježnije proizvode, bez mirisa i boja. Ne zaboravite provjeriti je li proizvod dermatološki ispitan na osjetljivoj koži.

Suha koža lica povezuje se i s nekim bolestima i stanjima:
  • Upalne bolesti kože kao što su atopijski dermatitis i psorijaza
  • Metaboličke bolesti poput šećerne bolesti i bolesti bubrega
  • Neki lijekovi protiv akni za topikalnu ili oralnu primjenu, mogu masnu, aknama sklonu kožu

Ako ste prepoznali neke od simptoma, potražite prikladne Eucerin proizvode za njegu suhe kože lica ili tijela do 17.11. uz 30% niže cijene.

Autor: Ljekarna Čakovec
×