Iako svi volimo ljeto, svake godine muči nas ista napast – komarci. Prirodni repelenti potpuno su neškodljivi za zdravlje, a mogu biti djelotvorni poput onih komercijalnih. U nastavku donosimo pet prirodnih načina za zaštitu cijele obitelji.

1. Ulje čajevca

Ulje čajevca zahvaljujući svom intenzivnom mirisu pomaže u borbi protiv komaraca, a ujedno poboljšava stanje kože i sprječava infekcije od uboda insekata. Poznato je da odbija ne samo komarce, nego i druge insekte koji ujedaju.

2. Češnjak

Komarci piju krv, a baš poput vampira ne podnose češnjak. Ako vam ne smeta njegov miris, slobodno se natrljajte češnjakom i komarci će vas zaobilaziti u širokom luku, što je pogodno za trudnice, djecu i osobe s osjetljivom kožom. Osim navedenog, režnjeve češnjaka možete ostaviti i na mjestima gdje inače komarci ulaze u vaš dom.

3. Lavanda

Znamo da miris lavande opušta i smiruje te da nije omiljen moljcima, no miris opojnih ljubičastih cvjetova ne vole ni komarci. Za zaštitu od komaraca eterična ulja prave i širokolisne lavande razrijedite u baznim uljima i nanesite na kožu. Osim kao repelent, eterična ulja lavande dobra su i za ublažavanje svrbeža nakon uboda.

4. Nim ulje

Obilje zelenila najveći je mamac komarcima što znači da vole naše balkone i dvorišta. Njihovo nakupljanje možete spriječiti posipanjem praha nima. Osim što će spriječiti nakupljanje i razmnožavanje komaraca, ova biljka koristi se i za odbijanje krpelja, buha pa čak i suzbijanje populacije grinja. Ulje nima koristi se u obliku sprejeva u koncentraciji 2-5%. Vrlo je neugodnog mirisa koji podsveća na luk ili češnjak.

5. Citronela

Citronela je najbolje sredstvo u zaštiti od mnogih insekata pa tako i komaraca. Koristite je u spreju za raspršivanje kao repelent i osvježivač prostora, u difuzeru te u uljnoj mješavini za kožu. Eterično ulje citronele možete i jednostavno nakapati na papirnatu maramicu ili neki drugi prirodni materija poput drveta ili kamena te smjestiti po prostoriji u kojoj boravite.

Za kraj donosimo još nekoliko korisnih savjeta i važnih pravila za zaštitu od komaraca:

• repelenti se nanose samo na izloženi dio tijela, nikako ispod odjeće
• izbjegavati nanošenje na područje oko usta i očiju
• ako ih želite koristiti na području lica, repelente prvo treba nanijeti na ruku a tek potom na lice
• sredstva za zaštitu od komaraca ne nanositi na oštećenu kožu i rane
• pri boravku u prirodi preporučuje se češće nanošenje prirodnih repelenata, a nakon povratka potrebno ih oprati vodom i sapunom

Autor: Snježana Milardović, mag. pharm.
×