ŠTO JE DIABETES MELLITUS?

Šećerna bolest ili diabetes mellitus (dijabetes) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze u krvi povišene. Glukoza se u organizam unosi putem hrane. Najvažniji hormon koji regulira količinu glukoze u krvi naziva se inzulin, a luči ga gušterača, žlijezda smještena u abdomenu, iza želuca. Inzulin omogućuje glukozi da prijeđe iz krvi u stanice gdje se koristi kao izvor energije, da se pohranjuje u obliku masnoća ili kao glikogen dok ne zatreba.

Dva najvažnija i najčešća tipa dijabetesa su:

 • Tip 1 – rjeđi oblik, autoimunosnim procesom dolazi do propadanja β-stanica Langerhansovih otočića gušterače, što rezultira manjkom inzulina.
 • Tip 2 – najčešći tip dijabetesa, obuhvaća više od 90% oboljelih. Dolazi do povećane rezistencije na inzulin, veće potrebe za inzulinom i slabljenja funkcije β-stanica.

Šećerna bolest bila je 4. vodeći uzrok smrti u 2021. godini, a prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. godini bilo više od 388.000 osoba sa šećernom bolesti. Broj oboljelih iz godine u godinu raste. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu pa se procjenjuje da ukupan broj oboljelih prelazi 500.000. Na liječenje diabetesa HZZO godišnje utroši gotovo 20% svog proračuna, a od toga iznosa, čak 88% odlazi na liječenje komplikacija bolesti. https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-prevencija-nezaraznih-bolesti/odjel-za-koordinaciju-i-provodenje-programa-i-projekata-za-prevenciju-kronicnih-nezaraznih-bolest/dijabetes/

SAMOKONTROLA

U liječenju i kontroli dijabetesa pacijent igra najvažniju ulogu. Bez njegovog aktivnog sudjelovanja i samokontrole nije moguće provesti uspješno liječenje. Poželjno je da se rezultati mjerenja koncentracije glukoze u krvi (GUK) bilježe u dnevnik mjerenja, a omogućuju Vama i Vašem doktoru uvid u kontrolu bolesti i lakše podešavanje terapije.

Također, rezultati mjerenja omogućuju pacijentu bolje razumijevanje utjecaja vrste i količine obroka, intenziteta i vrste tjelesne aktivnosti na razinu GUK-a. Održavanje GUK-a unutar ciljnog raspona smanjuje učestalost komplikacija (oštećenje vida, oštećenje bubrega, moždanog udara itd.) te povećava kvalitetu života. Mjerenje GUK-a provodi se natašte, dva sata nakon većih obroka i u slučaju općeg lošeg stanja ili sumnje na prenisku vrijednost GUK-a.

KOJE SU CILJNE VRIJEDNOSTI GUK-A?

Razina glukoze varira tijekom dana. Povisuje se nakon jela, a unutar dva sata se vraća u referentni interval. Ako bolujete od šećerne bolesti, definirani referentni interval ciljne vrijednosti prema smjernicama za farmakološko liječenje šećerne bolesti tipa 2 u Republici Hrvatskoj je od 3,9 do 7,2 mmol/L natašte i do 7,8 mmol/L dva sata nakon obroka. U slučaju povišene ili snižene koncentracije glukoze u krvi potrebno je ispravno postupiti s obzirom na dobivene vrijednosti.

Ukoliko osjetite simptome hipoglikemije, stanja niske razine šećera u krvi (znojenje, ubrzan rad srca, vrtoglavica, bljedilo, smetnje koncentracije i vida, zijevanje itd.), treba pravovaljano postupiti. Potrebno je uzeti brzodjelujući ugljikohidrat, grožđani šećer (dekstrozu), u obliku bombona primjerice ili uzeti neki manji obrok, npr. manji sendvič, popiti malo zaslađenog soka.

Teži slučaj je ako osoba ostane bez svijesti. Tada je potrebno primijeniti glukagon, hormon koji podiže razinu glukoze u krvi, i to radi vrlo brzo i trenutno, tako da oslobađa zalihe glukoze u tijelu (glikogen u jetri). Ukoliko se osobi i nakon primjene glukagona ne vraća svijest, potrebno je pozvati hitnu pomoć.

S druge strane, ukoliko se jave simptomi hiperglikemije, stanja povišene razine šećera u krvi (povećana žeđ, povećana glad, učestalo mokrenje, suhoća usta, glavobolja itd.), potrebno je primijeniti odgovarajuću korekcijsku dozu inzulina, a i blaga tjelesna aktivnost poput hodanja može pomoći u snižavanju razine glukoze.

I u prvom i u drugom slučaju preporučuje se mjerenjem provjeriti razinu glukoze u krvi.

KAKO PRAVILNO IZMJERITI „ŠEĆER U KRVI“?

Za mjerenje koncentracije šećera u krvi potrebni su glukometar, trakica, lancetar i lanceta. Za pravilno mjerenje potrebno je slijediti ove upute:

 • Operite ruke toplom vodom (kako bi poboljšali kapilarnu cirkulaciju i olakšali dobivanje kapljice krvi nakon uboda) i sapunom te ih dobro osušite.
 • Pripremite lancetar. Uklonite vrh lancetara i stavite lancetu unutra. Uklonite okruglu zaštitnu kapicu lancete i spremite je za odlaganje iskorištene lancete. Vratite vrh lancetara i njegovim okretanjem namjestite dubinu uboda.
 • Pripremite glukometar. Umetnete test-traku unutar glukometra kada je on isključen. Stavljanjem trakice aparat će se uključiti. Najčešće se na ekranu pojavljuje treptajuća kapljica krvi što je signal da je uređaj spreman za mjerenje.
 • Prije uboda možete blago izmasirati jagodicu prsta pokretima od korijena do vrha. Jagodica se ne smije gnječiti jer to može dovesti do lažnih rezultata.
 • Stavite lancetar na mjesto uboda i pritisnite tipku za otpuštanje. Trljajte prst u smjeru uboda kako bi se lakše formirala kapljica krvi (ne pritišćite mjesto uboda!).
 • Kap krvi nanesite na trakicu. Kapljica krvi mora biti dovoljno velika (kao bubamara) jer premala kapljica krvi uzrokuje pogrešku. Neki glukometri pokazuju grešku i dozvoljavaju dopunjavanje test-trake, npr. Contour-next aparat se oglasi dva puta zvučnim signalom i na zaslonu se prikaže trepteća kapljica krvi sa znakom + pokraj.
 • Očitajte i zabilježite dobivenu vrijednost.
 • Operite ruke nakon mjerenja.

Prilikom dobivenih rezultata treba uzeti u obzir kada se uzeo posljedni obrok, kao i vrsta i veličina obroka, intenzitet i trajanje tjelesne aktivnosti, određene akutne bolesti. Također, neki lijekovi, poput kortikosteroida mogu povisiti razinu šećera. Stres, hormonalne promjene, preskakanje terapije također imaju utjecaj na izmjereni GUK. Sve spomenuto se preporučuje zabilježiti u dnevnik mjerenja.

Dodatne informacije i savjeti:

 • Svi dijelovi seta za mjerenje šećera se smatraju biološki opasnima i mogu prenijeti zarazne bolesti, čak i ako ste obavili čišćenje i dezinfekciju. Prije i nakon testiranja obavezno dobro operite ruke sapunom i vodom te ih dobro osušite.
 • Iskorištene trakice i lancete stavljajte u neku posebnu posudicu (npr. u praznu posudicu od neke kreme). Nemojte ih bacati u komunalni otpad jer spadaju u opasni medicinski otpad.
 • Nemojte dijeliti lancetar s drugom osobom.
 • Lancete nemojte višekratno koristiti. Iskorištene lancete nisu sterilne, a iskorištena lanceta postaje tuplja i može uzrokovati bolni ubod i ozljedu. Za svako testiranje koristite novu lancetu.
 • U kućnim uvjetima nije potrebna dezinfekcija prsta alkoholom prije uboda lancetarom. Ako se ipak ona radi, treba dobro osušiti prst, obrisati prvu kapljicu krvi i za mjerenje iskoristiti drugu kapljicu krvi, jer miješanje alkohola s krvi uzrokuje lažno sniženi rezultat.
 • Nemojte koristiti materijale kojima je istekao rok valjanosti. Korištenje materijala kojima je istekao rok valjanosti može dovesti do netočnih rezultata.

ZAŠTO NETKO IMA PRAVO NA 90, A NETKO NA 375 TRAKICA ZA 3 MJESECA?

Pravo na broj trakica, lanceta i iglica koje se može dobiti propisuje HZZO „Osnovnom listom pomagala“, a ovisi o vrsti terapije te o dnevnom doziranju inzulina. Osigurane osobe koje:

 • šećernu bolest liječe tabletama ili su na drugoj ne-inzulinskoj subkutanoj terapiji za šećernu bolest, ostvaruju pravo na 50 trakica i 50 lanceta za 12 mjeseci te nemaju pravo na iglice za injektor za terapiju šećerne bolesti.
 • primaju inzulin jednom dnevno, svaka 3 mjeseca imaju pravo na 90 trakica, 90 lanceta te 100 komada iglica za injektor za terapiju šećerne bolesti.
 • primaju inzulin dva puta dnevno, svaka 3 mjeseca imaju pravo na 180 trakica, 180 lanceta i 200 komada iglica.
 • primaju inzulin tri puta dnevno, svaka 3 mjeseca imaju pravo na 275 trakica i 275 lanceta te na 300 komada iglica.
 • uzimaju inzulin više od tri puta dnevno, svaka 3 mjeseca imaju pravo na najviše 375 trakica, 375 lanceta i 300 iglica.

Iznimno, za trudnice na terapiji inzulinom može se odobriti do 500 trakica za 3 mjeseca, a za djecu do 18.-e godine života s lošom regulacijom šećera u krvi koja su na terapiji inzulinom može se odobriti do 625 trakica za 3 mjeseca.

Pacijenti, koji su ostvarili pravo na uređaj za neograničeno mjerenje razine glukoze „FreeStyle Libre“, “Dexcom” ili „Medtrum“ i njihov pripadajući senzor, ne ostvaruju pravo na dobivanje dijagnostičkih trakica i lanceta, a oni koji imaju uređaj za kontinuirano mjerenje glukoze „Medtronic Guardian Connect“ ili uređaj „Medtronic MiniMed“ uz inzulinsku pumpu, imaju pravo godišnje na najviše 720 za prvi, odnosno 1475 komada dijagnostičkih trakica i lanceta za drugi uređaj.

Prilikom podizanja trakica, lanceta i/ili iglica, poželjno je napomenuti da podižete spomenuta pomagala te znati tko je proizvođač pomagala koja su vam potrebna. Naime, izdaju li vam se npr. dijagnostičke trakice proizvođača koji je različit s obzirom na proizvođača vašeg glukometra, nećete biti u mogućnosti izmjeriti GUK.

U slučaju da ostanete bez ovih pomagala, uvijek ih bez doznake liječnika možete kupiti u ljekarni.

Literatura:

 1. Grupa autora, Hrvatske smjernice za farmakološko liječenje šećerne bolesti tipa 2, dostupno na: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/HR-smjernice-za-lijecenje-%C5%A1ecerne-bolesti-tipa-2.pdf, pristupljeno 14.04.2023.
 2. Grundler Bencarić A, Samokontrola šećera: gotovo najvažniji čimbenik u liječenju šećerne bolesti, dostupno na: https://www.adiva.hr/zdravlje/dijabetes/samokontrola-secera-gotovo-najvazniji-cimbenik-u-lijecenju-secerne-bolesti/ , pristupljeno 13.04.2023.
 3. Informacije koje treba znati o pandemiji dijabetesa, dostupno na: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2022/05/Dijabetes-u-Hrvatskoj-i-svijetu-2021.pdf, pristupljeno 16.04.2023.
 4. Precali A, Hipoglikemija – što znači i kako liječiti, dostupno na: https://www.zadi.hr/clanci/novosti/hipoglikemija-sto-znaci-i-kako-lijeciti/ , pristupljeno 13.04.2023.
 5. Cryer PE, Fisher JN, Shamoon H, Hypoglycemia, dostupno na: https://diabetesjournals.org/care/article/17/7/734/18324/Hypoglycemia, pristpljeno 14.04.2023.
 6. Precali A, Hiperglikemija – što znači i kako liječiti, dostupno na: https://www.zadi.hr/clanci/novosti/hiperglikemija-sto-znaci-i-kako-lijeciti/, pristupljeno 16.04.2023.
 7. Contour next: sustav za mjerenje glukoze u krvi, upute za uporabu, dostupno na: https://www.medilabone.com/media/uploads/contour_next_upute_za_kori%C5%A1tenje.pdf, pristupljeno 16.04.2023.
 8. Česta pitanja o listi ortopedskih i drugih pomagala u Hrvatskoj, dostupno na:
  https://www.dexcom.com/hr-HR/shop/croatiareimbursement.html, pristupljeno 11.11.2023.
Autor: Petar Fuš, mag. pharm.
×