Jesu li vitamini sadržani u dodacima prehrani djelotvorni kao oni sadržani u namirnicama? Možda su i djelotvorniji? Je li svaki oblik vitamina jednako vrijedan?

Na vagu stavljamo naranču s tržnice, koja nas možda ne privlači ni bojom ni mirisom, i bočicu dodatka prehrani s vitaminom C (i svim ostalim vitaminima koji su nam potrebni), koja obećava savršenu formu već nakon samo jedne kure.

Što odabrati, što je bolje, što će bolje zadovoljiti potrebe organizma?

Nema podataka o istraživanjima koja bi usporedila prirodne vitamine i one iz dodataka prehrani, nema ni statistike, ali postoje činjenice uz pomoć kojih možemo zaključiti: namirnice uz vitamine sadrže i druge nutrijente.

Kad umjesto za svježom narančom posegnemo za tabletom ili kapsulom vitamina C, zaboravljamo da naranča sadrži i vlakna, vodu, fruktozu i dr. Ako je vaš odgovor na tu tvrdnju taj da vlakna ima i u obliku tableta, osim što pokazujete da ne volite voće i povrće, pokazujete i da ne znate koliko velik broj ljudi ne podnosi vlakna u obliku tableta, a u nekih čak izazivaju snažne reakcije, za razliku od vlakana primjerice naranče ili tikvica, koja su učinkovita, ali “blaga” i ne iritiraju probavni sustav. Osim toga istraživanjima se gotovo svakodnevno otkrivaju nove supstancije u namirnicama, posebno u voću i povrću, a dodaci prehrani sadrže samo poznate supstancije.

Pravilan odabir i pravilno uzimanje dodataka prehrani nije posve jednostavno. Postoje supstancije koje se “ne podnose” pa jedna onemogućava apsorpciju druge, dok neke supstancije djeluju isključivo potpomognute drugom. Primjerice, ako uzimate dodatak prehrani s kalcijem, a ne uzimate vitamin D, taj kalcij vašem organizmu ne koristi u toj mjeri koju očekujete s obzirom na količinu kalcija kojeg ste uzeli, jer se kalcij ugrađuje u kosti uz pomoć vitamina D.

Korisno je znati da neke pomoćne tvari mogu smanjiti ili onemogućiti djelovanje i pravilno iskorištenje aktivne supstancije. To je slučaj i s kapsulama u kojima se nalazi želatina u čijem je sastavu fitinska kiselina koja onemogućava apsorpciju minerala. Osim kalcija i vitamina D, međusobno se podržavaju magnezij i vitamin B6, kalcij i magnezij, željezo i vitamin C.

Nije dakle dovoljno uzimati velike količine vitaminskih pripravaka umjesto primjerice maslaca (sadrži vitamin A i D), žumanjka ili ribljeg ulja (vitamin D), oraha i nekih vrsta ulja (vitamin E), kao i sve vrste voća i povrća. Tim više što neki dodaci prehrani sadrže prevelike doze nekih vitamina i minerala koji našem organizmu možda nisu ni potrebni, dapače čije prevelike doze mogu biti štetne.

Nedostatak vitamina je štetan, može imati ozbiljne posljedice na zdravlje, no isto je i s prevelikom količinom vitamina. Dok se viška nekih vitamina, poput vitamina C, organizam rješava bez posljedica, višak nekih vitamina može uzrokovati doista ozbiljna oštećenja.

Preporuka konzumiranja pet porcija voća i povrća dnevno često se ponavlja, to je naime količina voća i povrća koja, kad je riječ o vitaminima i mineralima, zadovoljava dnevne potrebe organizma. I sve bi bilo jednostavno, zapravo idealno, da je to doista tako. Neki su vitamini vrlo osjetljivi, a najbolji primjer za to je vitamin C koji se razgrađuje na svjetlu, toplini i kuhanjem. Pa tako ako ste iscijedili sok od “svježe”  naranče, ulili ga u plastičnu ili staklenu-prozirnu posudu i uvjereni ste da imate svoju dozu vitamina C za jedan dan, u zabludi ste. Vitamin C u vašem soku razgradio se pod utjecajem svjetla, isto vrijedi i za gotove, industrijski pripremljene voćne sokove na čijim se prehrambenim naljepnicama lijepo može pročitati količina nutrijenata koju sadrži proizvod-ona je znatno manja. Ali ne zbog želje proizvođača za obmanom, već podaci na naljepnici odgovaraju sastavu proizvoda u trenutku pakiranja, a nakon toga… Događa se isto što se događa s vitaminom C u svježoj naranči, mandarini, kupusu, kiviju.

Svježi plod sadrži određenu količinu, no već nekoliko sati nakon branja ta je količina znatno manja-smanjuje se pod utjecajem svjetla, zraka, topline i drugog. Dodatno, jedno je američko istraživanje pokazalo da današnje voće i povrće sadrži znatno manje vitamina i minerala u usporedbi s istim plodovima iz 1950. Razlog? Tretiranje bilja i sjemena.

Za početak ne bi trebalo uspoređivati namirnice i dodatke prehrani, jedni ne isključuju druge. Treba ih uzimati što češće i uvijek kad zatrebaju organizmu. Dakle poboljšajte kvalitetu prehrane i uzimajte dodatke prehrani, ali one koji vam doista trebaju uz savjet vašeg liječnika ili ljekarnika.

Autor: Ljekarna Čakovec
×