Mnogi od nas boje se izlaganja hladnom zimskom zraku zbog straha od prehlade. Istina je da bismo se trebali više bojati boravka u zatvorenim grijanim prostorijama. Koncentracija virusa i bakterija tamo je obično znatno viša, osobito ako boravimo u prostoru s mnogo ljudi. Zato smo u zimskim mjesecima češće bolesni. Ipak, to nije razlog da izbjegavamo druženja u ovo predblagdansko doba.

Naš zatvoreni prostor možemo jednostavno učiniti ugodnijim i zdravijim.

 • Nemojmo zaboraviti na redovito provjetravanje. Više puta dnevno po 5 minuta sa širom otvorenim prozorima jako je djelotvorna metoda.
 • Važno je održavati optimalnu vlažnost prostora što možemo postići ovlaživačima zraka. To je osobito važno u sezoni centralnog grijanja koje jako isušuje prostor.
 • Pijte mnogo nezaslađenih tekućina! Naše sluznice su najotpornije kad su vlažne.
 • Eterična ulja mogu pomoći da prostor našeg doma i naši susreti s ljudima budu ugodniji. Možemo ih koristiti u difuzorima, u raznim pripravcima za nanošenje na kožu ili čak i na usta, no samo uz savjet zdravstvenog djelatnika i certificiranog aromaterapeuta. Postoje gotovi sprejevi s mješavinom eteričnih ulja koji dezinficiraju zrak i ispunit će prostor ugodnim mirisom.

Važno je slijediti upute za primjenu svakog eteričnog ulja i poduzeti odgovarajuće mjere opreza. Koristite eterična ulja provjerenih proizvođača. Eterična ulja često se patvore. Renomirani proizvođači imaju iskustvo i tehničke mogućnosti da provjere sastav i kvalitetu eteričnih ulja.

Donosimo vam svoja omiljena zimska ulja.

Eterično ulje Eukaliptus radiata (Eucalyptus radiata)

Ovo je eterično ulje odlično za respiratorne infekcije. Olakšava iskašljavanje i pročišćavanje sinusa. U usporedbi s ostalim vrstama eukaliptusa, ovo ulje je znatno blaže.

Možemo ga nanijeti na kožu razblaženo nekim biljnim uljem. Dobro je umasirati ga u prsni koš ili stopala. Nema potrebe, odnosno može biti štetno direktno ga udisati, unatoč osjećaju da nam njegov miris čisti pluća. Čak i kad se nanosi na kožu, prodire dublje u organizam pa može pomoći kod bolesti sinusa i donjih dišnih puteva. Kad ga raspršimo u prostor, pomaže smanjiti broj bakterija i virusa u okolini i tako smanjuje rizik od širenja zaraze.

Eterično ulje Ravensara / Ravintsara (Cinnamomum camphora ct cineol)

Ravintsara je moćan saveznik u borbi sa sezonskim prehladama. Djeluje kao ekspektorans i mukolitik što znači da razrjeđuje sekret i olakšava njegovo izbacivanje iz gornjih i donjih dišnih puteva. Posegnite za njom kad je potrebno pročistiti sinuse ili bronhe od sekreta.

Potiče naš imunitet na borbu i djeluje antimikrobno. Možemo ju razrijediti u biljnom ulju i umasirati u prsa, leđa ili stopala. Korisno je primijeniti ju u difuzoru. Njeno antimikrobno djelovanje pomoći će našem domu i zraku koji udišemo.

Mali bonus. Zimi češće izbijaju i herpesi na usnama. Ovo je eterično ulje jako djelotvorno kod suzbijanja ovog problema. Razblaženo s biljnim uljem po izboru u postotku do 10% nanosite više puta dnevno na herpes. Predlažem koristiti tamanu, ulje koje pokazuje protuupalno i antivirusno djelovanje pa u kombinaciji djeluju još efikasnije.

Eterično ulje mandarine (Citrus reticulata)

Mandarina je uzgojena u Kini prije više od 3000 godina. Ime je dobila po narančastoj odjeći mandarina – davnih kineskih javnih službenika.
Eterično ulje mandarine naziva se i “ulje dječje radosti” zbog svog smirujućeg i nježnog mirisa. Odlično je za smirenje stresa kojeg u blagdansko vrijeme može biti dosta.

Ne izaziva iritacije i može se primjenjivati u difuzeru za mirniji san kod beba i djece iznad 3 mjeseca starosti.
Stimulira probavu i smiruje grčeve probavnog sustava. Možemo ga razrijediti u biljnom ulju u koncentraciji primjerenoj dobi i masirati trbuh.

Eterično ulje Čajevca (Melaleuca alternifolia)

Čajevac je legendarna biljka Australije. Koristili su ga Aboriđini tisućama godina te su ga europski doseljenici predstavili i našoj kulturi. Ima izraženo antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje. Stimulira naš imunitet. Kako bi mu se pojačalo djelovanje na dišni sustav, odlično je pomiješati ga s eteričnim uljima bogatima 1,8- cineolom, kao što su ulja ravensara ili eukaliptus radiata. Ovakve će mješavine biti djelotvornije od svakog eteričnog ulja zasebno.

Možemo ga primijeniti u difuzoru. Čest je sastojak sredstava za čišćenje koja sami pripravljamo.

Čajevac je klasik u tretiranju akni. Iako se često navodi da ga možemo nanositi na kožu nerazrijeđenog, ipak ima veliki potencijal za iritacije ili alergijske reakcije pa je preporuka razrijediti ga biljnim ulje po izboru. Nikako ga nemojte nanositi na cijelo lice, osobito nerazrijeđenog. Bit će korisno ako nanosite mješavinu eteričnog ulja čajevca s biljnim uljem direktno na prištić.

Eterična ulja svojim aromama i ljekovitim svojstvima mogu nam uljepšati blagdansko doba. Koristimo ih umjereno i odgovorno!

Literatura:

 1. How to Use Essential Oils Safely, dostupno na: https://tisserandinstitute.org/safety-guidelines/, pristupljeno 9.12.2023.
 2. Mandarin essence, symbol of good fortune and abundance, dostupno na: https://blog.soin-et-nature.com/en/mandarin-essence-symbol-of-good-fortune-and-abundance/, pristupljeno 9. 12. 2023.
 3. Ravintsara essential oil the camphor tree devoid of camphor, dostupno na: https://blog.soin-et-nature.com/en/ravintsara-essential-oil-the-camphor-tree-devoid-of-camphor/, pristupljeno 9. 12. 2023.
 4. Tea Tree essential oil: Benefits and uses, dostupno na: https://blog.soin-et-nature.com/en/tea-tree-essential-oil-benefits-and-uses/, pristupljeno 9. 12. 2023.
 5. Fresh breath of eucalyptus radiata a journey to the heart of its essence/, dostupno na: https://blog.soin-et-nature.com/en/fresh-breath-of-eucalyptus-radiata-a-journey-to-the-heart-of-its-essence/, pristupljeno 10. 12. 2023.
 6. Tea Tree essential oil: Benefits and uses, dostupno na: https://blog.soin-et-nature.com/en/tea-tree-essential-oil-benefits-and-uses/, pristupljeno 10. 12. 2023.
 7. Cikloeteri (oksidi), dostupno na: https://www.plantagea.hr/aromaterapija/cikloeteri-oksidi/, pristupljeno 10. 12. 2023.
 8. Korisni recepti-balzami, dostupno na: https://www.plantagea.hr/prirodna-kozmetika/korisni-recepti-balzami/, pristupljeno 9. 12. 2023.
 9. Tea tree oil, dostupno na: https://www.nccih.nih.gov/health/tea-tree-oil, pristupljeno 10. 12. 2023.
Autor: Anja Bralić, mag. pharm.
×