Matična mliječ (royal yelly, gelee royale) spada među najvrijednije pčelinje proizvode. Ona je prirodni proizvod koji sadrži visoko vrijedne sastojke koji su od davnina smatrani povoljnima za čovjekovo zdravlje. Matična mliječ je kremasta, lijepljiva, mliječno bijela, jako kisela tvar gorkog okusa i specifičnog mirisa. Ovim proizvodom pčele hrane maticu za vrijeme njenog razvoja i njenog kasnijeg života. Također se zna kako se mlade larve pčela radilica i trutova hrane matičnom mliječi svega 3 dana dok kasnije jedu med i pelud.

Sastav matične mliječi

Matična mliječ sadrži vrlo vrijedne sastojke. Iako su mnogi sastojci otkriveni, postoje brojni koji su za sada još uvijek nepoznati. Upravo zato matičnu mliječ ne možemo proizvesti industrijskim putem. Tako ona ostaje specifičan i jedinstven proizvod isključivo pčela.

Jedinstvena je i samo u matičnoj mliječi prisutna 10-HDA snažnog protuupalnog djelovanja.

Zašto koristimo matičnu mliječ

Matična se mliječ primjenjuje u mnogim bolestima kao što su gastritis, čirevi na želucu, neurološke bolesti, ateroskeroza, artritis, reumatizam i mnoge druge. Osobito se ističe njena primjena za poboljšanje rada imunološkog sustava i općeg stanja organizma u prevenciji zaraznih bolesti i kod kemoterapije i zračenja. Neki pozitivni učinci matične mliječi u istraživanjima su povećanje tjelesne izdržljivosti, normalizacija krvnog tlaka te brže zacijeljivanje kostiju. Poznato je da ona ublažava simptome alergija te djeluje povoljno na stanice živčanog sustava. Pokazuje i blagi estrogeni učinak pa može pomoći kod simptoma menopauze.

Sve je češće prisutna u proizvodima za njegu kože jer se smatra da potiče regeneraciju i spriječava starenje.

Oblici primjene

Svježa matična mliječ je nestabilna. Mora se čuvati u zamrzivaču. Štete joj toplina, vlaga i svjetlost. Često je zbog toga teško održati njenu kvalitetu. Liofilizirana matična je najčešće korišteni oblik matične mliječi jer jamči očuvanje svojstava. Na tržištu se pojavljuje u obliku praha ili kapsula i tableta. Matičnu mliječ upotrebljavamo uz što duže zadržavanje ispod jezika. Dugo zadržavanje ispod jezika je važno jer se na taj način bolje apsorbira u tijelo. Preporučuje se uzimati matična mliječ uz med jer je tako mnogo djelotvornija.

Oprez je potreban kod osoba alergičnih na med i pčelinje proizvode.

Autor: Ljekarna Čakovec
×