S dolaskom ljeta i sunčanih dana češće odlazimo na putovanja i izlete stoga je osim udobnih sandala i lagane odjeće na put dobro ponijeti i svoju malu putnu ljekarnu.

Sadržaj male putne ljekarne

Pribor za prvu pomoć – komprese, zavoji, flasteri, dezinficijens za rane, pinceta, škarice. Manje rane prvo treba očistiti dezinficijensom te potom prekriti sterilnom kompresom. Kod većih rana najbolje je posjetiti liječnika.

Lijekovi kod bolesti kretanja – najčešće korištena tvar je dimenhidrinat. Tabletu je potrebno popiti pola sata prije putovanja, a kod dužih vožnji (više od 4 do 6 sati) potrebno je uzeti još jednu dozu. Odrasli i djeca starija od 14 godina uzimaju cijelu tabletu, a djeca od 5 godina nadalje uzimaju prilagođenu dozu, odnosno pola tablete. Dimenhidrinat dolazi i u obliku čepića koji se mogu dati od 2. godine (pola čepića), a mogu ih koristiti i odrasli (dva čepića). Čepić zadržati u rektumu barem 15 minuta da bi došlo do oslobađanja lijeka. Na tržištu postoje i lizalice sa suhim ekstraktom đumbira i paprene metvice koje se daju od 4. godine, također prije putovanja.

Lijekovi protiv bolova i lijekovi za smanjivanje temperature – uzmite lijek koji obično uzimate kod akutnih bolova i temperature. Paracetamol, ibuprofen, ketoprofen, naproksen i acetilsalicilna kiselina istovremeno smanjuju bol i snižavaju temperaturu. Od ovih se lijekova u kombinaciji smiju uzimati samo paracetamol i ibuprofen. Acetilsalicilnu kiselinu ne smiju uzimati djeca ispod 16 godina, astmatičari i trudnice (koje bi za bolove trebale uzimati samo paracetamol).

Aktivni medicinski ugljen – na svoju površinu privlači i zadržava plinove u probavnom sustavu i otrovne tvari koje stvaraju uzročnici proljeva. Koristi se u liječenju proljeva i nadutosti. Na tržištu se nalazi u različitim oblicima poput tableta, kapsula ili kao granule za oralnu suspenziju.

Probiotik – pomaže u uspostavljanju ravnoteže u crijevima uslijed probavnih poteškoća (povraćanja, proljeva, mučnina). U ljetnim je mjesecima kod proljeva, povraćanja, visoke tjelesne temperature i znojenja dobro uzimati uz probiotik još i rehidracijsku sol. Pripravak piti polako i u malim gutljajima.

Antihistaminik – osim za osobe koje već znaju da imaju alergije, antihistaminik je poželjan u putnoj ljekarni i kod osoba koje nemaju poznatih alergija. Na tržištu se nalaze oblici koji sadrže različite djelatne tvari. Za oralnu upotrebu, ovisno o dobi, potrebno je prilagoditi dozu lijeka i odabrati prikladan oblik (tablete, sirup, kapi). Za vanjsku upotrebu tu su kreme i gelovi – za ublažavanje svrbeža, osipa, koprivnjače, uboda insekata i opeklina od sunca.

Sprej za uho – za osobe koje su sklone upalama uha ili imaju plivačko uho. Sprejevi na bazi maslinova ulja i čajevca imaju antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Oblažu ušni kanal i sprečavaju zadržavanje vode u uhu. Koriste se prije ulaska u vodu. Na tržištu se nalaze i bezuljni sprejevi koji se koriste nakon boravka u vodi te suše i odstranjuju vodu iz uha.

Sredstva za zaštitu od sunca– dio su obavezne putne ljekarne u ljetnim mjesecima. Dobro je imati i pripravak za njegu kože nakon sunčanja. Na tržištu se nalaze kreme, losioni, gelovi sa različitim djelatnim tvarima kao što su dekspantenol, aloe vera, ektoin i drugi.

Uz putnu ljekarnu na putovanje ponesite i svoju uobičajenu terapiju. Ne izlažite svoje lijekove visokim temperaturama kako biste mogli nesmetano i sigurno uživati u putovanju.

Literatura:

Autor: Ines Kanski, mag. pharm.
×