Dolazi nam Božić, a što bi bili blagdani bez pravih zimskih začina? Osim što su vrlo ukusni i mirisom stvaraju poseban ugođaj, božićni začini imaju i pozitivan učinak na naše zdravlje. U nastavku donosimo ljekovita svojstva nekoliko najpoznatijih božićnih začina.

Klinčić

Ovaj aromatičan začin koji izgledom nalikuje čavliću vrlo je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak mu je eugenol koji ima protuupalno svojstvo. Osim toga, klinčić je i prirodni antioksidans te sadrži mnoge vitamine i minerale. Koristi se za ublažavanje respiratornih i probavnih tegoba, gljivičnih infekcija, zubobolje, a možemo ga naći i u vanjskoj primjeni u raznim losionima, uljima za masažu pa čak i u pastama za zube.

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina, a već se od davnina koristi kao prirodni lijek za mnoge zdravstvene tegobe. Najpoznatiji mu je učinak na regulaciju razine šećera u krvi, a osim toga može sniziti i kolesterol u krvi, djeluje protuupalno i antioksidativno te olakšava simptome kod prehlade, kao i kod gastritisa. Postoji mnogo vrsta cimeta, međutim najboljim izborom smatra se cejlonski.

Đumbir

I ovom se gomoljastom začinu od davnina pripisuju mnoga ljekovita svojstva. Najpoznatiji je njegov učinak kao lijeka protiv mučnine, pogotovo kod trudnica, no njegova svojstva pozitivno djeluju i na mnoga druga stanja. Doprinosi liječenju reumatskih bolesti, probavnih smetnji, a potiče i metabolizam te znojenje pa se koristi u detoksikaciji tijela.

Vanilija

Ekstrakt vanilije je jedan od najtraženijih, ali i najskupljih začina svijeta. Ponajviše se upotrebljava zbog svoje nježne arome koja opušta i pozitvno djeluje na živčani sustav. Upravo zbog te arome, vanilija se u starim medicinskim priručnicima opisivala kao moćan afrodizijak. Koristi se i kao pomoć kod problematične kože i akni te za ublažavanje mučnina u trudnoći.

Zvjezdasti anis

Zvjezdasti anis samim svojim izgledom budi pravo blagdansko raspoloženje, no kada je riječ o zdravlju, prvenstveno se koristi za probavne tegobe. Ovaj začin uklanja nadutost, smiruje želudac i regulira probavu. Poznato je i njegovo pozitivno djelovanje kod problema sa dišnim sustavom.

Autor: Snježana Milardović, mag. pharm.
×