Prije gotovo godinu dana Ljekarna Čakovec započela je s provođenjem Erasmus + projekta pod nazivom Osnaživanje starijih pacijenata za pravilnu upotrebu lijekova, čiji su nositelj Pomurske lekarne iz Slovenije. Krajem prošlog tjedna u Vodicama je održan 125. Kongres poslodavaca u zdravstvu Hrvatske s temom: “Hrvatsko zdravstvo -Što očekivati od reforme?”. Ispred Ljekarne Čakovec na njemu su sudjelovale ravnateljica Ljekarne Andreja Knežević i Dina Mesarek, koordinatorica Erasmus+ projekta u Hrvatskoj, koja je tom prilikom održala predavanje o prvom europskom projektu Ljekarne Čakovec.

U aktivnostima osmišljenima u svrhu edukacije starije populacije na području Međimurske županije koje su se aktivno provodile posljednjih šest mjeseci sudjelovalo je ukupno 252 Međimurki i Međimuraca. Vrijednosti koje promovira projekt dio su ciljeva akcijskog plana Desetljeća zdravog starenja 2020.- 2030. Svjetske zdravstvene organizacije.

Zdravo starenje nužno podrazumijeva jačanje kapaciteta starijih osoba i njihove okoline da donose informirane odluke o svom zdravlju. Neizostavno je promjeniti način razmišljanja o starosti i starenju i starijim osobama osigurati cjelovitu i dugotrajnu skrb te dostupnost usluga primarne zdravstvene zaštite.

Održavanjem javnih predavanja i radionica te individualnih savjetovanja, magistri farmacije i farmaceutski tehničari uključeni u projekt neposredno su se upoznali s izazovima koji se nalaze pred našim starijim sugrađanima kada žele aktivno sudjelovati u zaštiti svog zdravlja. Kroz edukacije polaznici su naučili koristiti stečene vještine i znanje, a upoznati su i s alatima digitalnih inovacija koje mogu potaknuti zdravo starenje. Ljekarnička skrb tako je još jednom pokazala koliko veliku ulogu u zaštiti zdravlja opće populacije igra dostupnost i stručnost zdravstvenih djelatnika.

Ova web stranica izrađena je i održavana uz financijsku potporu Europske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Ljekarne Čakovec i ne odražava nužno stavove Europske unije.

Autor: Ljekarna Čakovec
×