Svi koji su imali upalu mokraćnog mjehura znaju koliko je to bolno i neugodno, a ponavljanje često i uporno. Bitno je prepoznati simptome i što prije pristupiti liječenju kao i prevenirati upalu.

Za infekcije urinarnog trakta tj. upalu mjehura u 80% slučajeva uzročnik je bakterija E. coli (Escherichia coli). E.coli je bakterija koja se normalno nalazi i živi u crijevima čovjeka. Problemi nastaju kada ona iz crijeva dospije u mokraćne kanale. Izrazito je tvrdokorna i krivac je za česte kronične upale urološkog sustava. Napada sve dobne skupine, ali najčešće su to osobe lošijeg imunitete kao što su djeca, trudnice, starije osobe, osobe sa šećernom bolesti kao i osobe od 16-35 godine zbog izloženosti stresu zbog načina života.

Početak upale je obično jak uz osjećaj boli i peckanja prilikom mokrenja, javlja se učestalo mokrenje, pritisak, probadanje u trbuhu i osjećaj potrebe za stalnim mokrenjem.

Kako si olakšati liječenje urinarne infekcije?
  • Piti dosta tekućine, najbolje vode i tako potaknuti često mokrenje pa na taj način „isperemo“ bakterije
  • Često mokriti tj. ne zadržavati mokraću i odgađati mokrenje jer time pogodujemo razmnožavanju bakterije
  • Pravilno održavati higijenu genitalnog područja, izbjegavati nošenje uskog rublja i odjeće jer time nadražujemo mokraćnu cijev.

Kod svih blažih oblika upala mokraćnih sustava kao prirodni preparati mogu se preporučiti: D-manoza, biljka medvjetka (uva), brusnica, preslica i dr.

1. D-manoza

D-manoza je vrsta jednostavnog šećera, kemijski slična glukozi. Dobiva se iz prirodnih vrsta sokova određenih vrsta voća (brusnice, breskve, borovnice, naranče i jabuke). Poznata je kao najsnažniji prirodni pripravak za tretiranje urinarnih infekcija uzrokovanih E.coli.

Djeluje tako što privlači bakteriju E.coli i time sprječava da se prilijepi na stijenke mokraćnog sustava. Tako vezana bakterija E.coli se s molekulom šećera mokrenjem izbacuje iz organizma.
Primjenjuje se svakih 2-3 sata i navečer prije spavanja (jedna čajna žličica sa 100-150ml tekućine). Nakon nekoliko dana smanjuje se broj dnevnih primjena.

Koristi se i preventivno 1-2 puta dnevno. Nema nikakvih nuspojava, ne izaziva poremećaje na crijevnoj flori niti gljivice koje su česte nakon primjene antibiotika pa ju mogu koristiti djeca, trudnice, dojilje i dijabetičari. Izlučuje se oko 4 sata nakon uzimanja.

2. Biljka medvjetka (uva)

Koristi se u obliku čaja ili se nalazi u obliku tableta. Dnevna doza je ograničena te moramo biti oprezni kod doziranja. Medvjetka mora djelovati u lužnatoj sredini te se uz nju ne smiju konzumirati npr. vitamin C, brusnica niti slatke namirnice.

Trudnice, djeca i osobe s oštećenjima jetre, bubrega i želuca ne smiju ju koristiti.

3. Brusnica

Biljka koja se može konzumirati kao svježi plod, sok, sušena ili kao dodatak prehrani.

Preporučuje se uzimati ju preventivno kao sredstvo za sprečavanje ponovnih upala. Djeluje tako što zakiseli urin i otežava preživljavanje bakterije E.coli.

Autor: Adnana Mulaomerović Sinanović, mag. pharm.
×