Hemoroidi su jedna od najčešćih poremećaja anorektalnog područja.

Barem 50% populacije se sretne s tim neugodnim poremećajem najmanje jednom u životu, a najčešće se pojavljuju između 45. i 65. godine života. Rizik za njihov razvoj veći je i u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Hemoroidi su jastučići tkiva smješteni u analnom kanalu kad se povećaju ili se spuste i izađu iz analnog kanala. Ne zna se točan uzrok njihovog nastanka, ali povezuju se s povišenim tlakom u trbušnoj šupljnini (trudnoća, naprezanje pri defekaciji), smanjenim unosom vlakana, konstipacijom i proljevom. Dijele se na unutarnje i vanjske.

  • Unutarnji hemoroidi uzrokuju većinu simptoma. Nastaju blizu početka analnog kanala. Najčešće je bezbolno krvarenje pri pražnjenju svijetlocrvene boje, a stolica je normalne boje. Prekriveni su i vlažnom oblogom pa mogu uzrokovati svrbež i iritaciju. Može doći i do nemogućnosti zatvaranja analnog otvora, istjecanja fecesa, osjećaja punoće i nepotpuna pražnjenja.
  • Vanjski hemoroidi nastaju na analnom otvoru te mogu uzrokovati bol jer nastaju na području pokrivenom živcima. Glavni simptomi su jaka bol i malo mekano ispupčenje na anusu. Njihovom ozljedom može doći i do krvarenja. Jako povećani vanjski hemoroidi onemogućuju primjerenu higijenu te izazivaju svrbež i iritaciju.

Zbog srama, straha ili neugode samoliječenje je jedan od najčešćih izbora za većinu pacijenata. Neki simptomi poput rektalnog krvarenja mogu ukazivati na ozbiljna stanja organizma (karcinom), pa je veoma važno prepoznavanje situacija u kojima treba potražiti pomoć liječnika.

Pri borbi s hemoroidima najprije je potrebna promjena životnih i prehrambenih navika, a upravo se taj dio najčešće i preskače te značajno utječe na uspješnost liječenja.

Kako si pomoći?
  • dodatak biljnih vlakana u prehrani
  • rješavanje konstipacije i proljeva
  • unositi dovoljno tekućine
  • tople sjedeće kupke nekoliko puta dnevno, posebno nakon defekacije (10-15 min, 40 – 45°C)
  • izbjegavanje naprezanja pri defekaciji
  • izbjegavanje jako začinjene ili masne hrane, rajčica, citrusa, pića s kofeinom
  • održavanje analne regije čistom i suhom

Te mjere najčešće su dovoljne za potpuni nestanak simptoma kod početnih stadija hemoroida.

Uz njih, još se koriste pripravci za primjenu na koži koji trenutačno smanjuju simptome svrbeža, žarenja, peckanja, bola i otoka.

Oralni pripravci sadrže biljne supstancije (flavonoidi) koje djeluju na vene. One povoljno djeluju na vensku stijenku, smanjuju simptome otoka i krvarenja. Kod uzimanja vrlo je važno obratiti pažnju na mogućnost međudjelovanja s ostalim lijekovima koje pacijent koristi.

Trudnoća predstavlja povećan rizik za razvoj ili pogoršanje simptoma hemoroida te je najsigurniji način liječenja promjena životnih i prehrambenih navika. Za brzo olakšanje simptoma mogu se koristiti pripravci biranog sastava za vanjsku primjenu. Pripravci za oralnu i rektalnu primjenu se najčešće ne preporučaju jer mogu predstavljati rizik za dijete.

Ostale mogućnosti za samoliječenje hemoroida mogu biti higijenski rupčići i sapuni za analnu njegu. Djeluju antiseptički, hlade i osvježavaju, ali pretjerana upotreba može pogoršati simptome. Protiv konstipacije i za obloge koriste se čajne mješavine (hrastova kora za obloge ili kupke, cvijet kamilice za ispiranje rana i obloge kod upalnih procesa, sjemenke lana protiv zatvora).

Oprezno postupanje neophodno je kod čajnih mješavina sene i krkavine jer mogu izazivati grčeve ili pak nastanak lijenog crijeva (izgubljen poriv za pražnjenje crijeva).

Jeste li znali…

…da se upotreba laksativa preporuča isključivo pod nadzorom liječnika? Postoji mnoštvo preparata koji djeluju na različitim principima i različitom brzinom. Predugom upotrebom raste vjerojatnost štetnih posljedica za vaš organizam pa ih treba upotrebljavati racionalno i prema uputama liječnika ili ljekarnika.

Autor: Dejan Kraljić, mag. pharm.
×