Jedna od najčešćih dermatoloških bolesti današnjice je atopijski dermatitis. Na tu bolest u prosjeku otpada i do 20% pacijenata koji se zbog specifičnih simptoma javljaju dermatologu. S problemom se sve češće susreću i ljekarnici u ljekarnama, pa je od iznimne važnosti otkriće suvremenih i učinkovitih dermatoloških preparata.

Atopijski dermatitis je kronična recidivirajuća bolest koja se manifestira osjetljivom, suhom i iritiranom kožom s eritemima i osjećajem snažnog svrbeža koji se periodički mijenja kao bolest. Najčešće se pojavljuje kod male djece i to čak u 90% slučajeva, ali je jednako moguće da se bolest pojavi i kod adolescenata i u odrasloj dobi. Prilikom terapije atopijskog dermatitisa važan je integrirani pristup. Idealna terapija treba normalizirati barijernu funkciju kože, umanjiti svrbež i iritaciju, potaknuti cijeljenje kože, regenerirati barijeru i spriječiti recidiv, odnosno, ponovnu aktivaciju bolesti. Spoj pravog lijeka, pravog kozmetičkog proizvoda, kvalitetnog dodatka prehrani te psihološke podrške najbolja su kombinacija u liječenju atopijskog dermatitisa.

Spoj pravog lijeka, pravog kozmetičkog proizvoda, kvalitetnog dodatka prehrani te psihološke podrške najbolja su kombinacija u liječenju atopijskog dermatitisa. U liječenju atopijskog dermatitisa najčešće sepropisuju kortikosteriodi koji su kod liječnika i dalje zlatni standard. Primjena kortikosterioda ima i uobičajene nuspojave koje onemogućuju njihovu dugotrajnu primjenu.

Kao prihvatljiva komplementarna terapija služi kozmetika s posebnom namjenom. Ljekarnici danas imaju mnogo kvalitetnih kozmetičkih preparata koji mogu pozitivno djelovati ne samo na simptome, nego i na psihološko stanje pacijenta. Etiologija bolesti vrlo često obuhvaća poremećaje funkcije hidrolipidne berijere a vrlo često dolazi i do poremećaja sinteze integralnih barijernih lipida (ceramida) što znači i dodatnu priliku za pogoršanje stanja kože, povećanu osjetljivost, nastanak superinfekcije i iritacija na najmanje podražaje koji u normalnim uvjetima zdrave kože ne bi uzrokovali probleme.

Aktivni sastojci koji su najučinkovitiji u terapiji atopijskog dermatitisa, a liječnici ih smatraju kvalitetnim pomoćnim sredstvima su: koloidna zobena kaša, ceramidi, dekspantenol, omega masne kiseline, povratić, sladić… Aktivni sastojci u kozmetici s posebnom namjenom nastoje djelovati na restrukturiranje narušene barijere kože, te smanjiti upalni proces na koži.

Kozmetika namijenjena oboljelima s atopijskim dermatitisom mora osiguravati snažnu zaštitu, stvoriti pozitivnu okluziju za odumrlu, ljuskavu i upaljenu kožu, te djelovati na povećanu hidrataciju kože i koncentraciju prirodnih faktora vlažnosti u koži. Kao savjet za liječenje atopijskog dermatitisa od strane dermatologa i ljekarnika je voditi računa o pravilnoj i redovitoj njezi i higijeni, a pogotovo suradljivost u korištenju lijekova koje je liječnik propisao.

Sama terapija treba biti prigoda za opuštanje pacijenta, a emolijentno-hidratantne kreme i uljno-mliječne kupke uvijek se umasiravaju vrlo nježno što je prilika za psihološku relaksaciju i osjećaj ugode za pacijenta unatoč frustrirajućih simptoma bolesti.

Autor: Ljekarna Čakovec
×