Posljednjih desetljeća bilježi se stalni porast alergijskih reakcija u populaciji, pri čemu urbani način života i kronični stres, uz genetičku podlogu, pogoduju većoj osjetljivosti organizma na antigene iz okoliša. Prema statistikama svaka četvrta osoba pati od neke vrste alergija.

Što je alergija?

Alergija je neodgovarajuća i prekomjerna reakcija imunološkog sustava na različite uobičajene, neškodljive tvari iz okoliša koje tijelo percipira kao strane i štetne. Tvari koje mogu potaknuti alergijsku reakciju nakon unošenja u organizam nazivamo alergenima. Najčešći alergeni s kojima se susrećemo su pelud, grinje, određena hrana te dlake kućnih ljubimaca.

Alergije se mogu javljati cijele godine ili sezonski, ovisno o alergenu na kojem je razvijena hipersenzitivnost. Pelud različitih biljaka povezuje se sa sezonskom cvatnjom biljaka pa govorimo o sezonskim alergijama, dok grinje, dlake i hrana mogu uzrokovati alergijsku reakciju tijekom cijele godine.

Mehanizam nastanka alergijske reakcije

U alergijskih se osoba izlaganjem alergenima javlja hipersenzitivnost imunološkog sustava pri čemu se razvijaju specifična protutijela tipa IgE. Pri ponovljenom izlaganju alergenu dolazi do povezivanja alergena i IgE na površini mastocita, što dovodi do njegove degranulacije kojom se oslobađa histamin i ostale upalne tvari rezultirajući pojavom simptoma alergijske reakcije. Histamin i ostali posrednici upale uzrokuju širenje krvnih žila,povećanu propusnost kapilara, podraživanje osjetnih živaca i kontrakciju glatkih mišića dišnih puteva i probavnog trakta. Ovisno o mjestu doticaja alergena s organizmom alergijske reakcije mogu biti lokalne (dišni sustav, oko, koža) ili generalizirane (sistemske). Alergijske bolesti se najčešće manifestiraju kao rinitis, konjuktivitis, laringitis, urtikarije te bronhalna astma.

Liječenje alergije

Liječenje prije svega uključuje prepoznavanje i izbjegavanje specifičnih alergena uz uvođenje lijekova kod jakih alergijskih simptoma. Kako je u podlozi alergijske reakcije povećano izlučivanje histamina, prvu liniju terapijskog liječenja čine antihistaminici. Od ostalih terapijskih skupina koriste se još: kortikosteroidi, antikolinergici, antileukotrieni, kromoni te dekongestivi.

Pelud – kako ga izbjeći?

Pelud je jedan od najsnažnijih inhalacijskih alergena i najčešći uzročnik alergijskih reakcija dišnog sustava. Za razvoj alergijskih bolesti na području Hrvatske važno je pratiti razdoblje polinacije sljedećih biljaka s jakom alergenom peludi: porudicu trava, pelin, ambroziju te drveća lijesku, johu i brezu. Praćenjem peludnih kalendara navedenih biljaka, ali i ostalih s alergenom peludi, možemo smanjiti pojavnost i intenzitet alergijskih reakcija. U sezoni cvatnje potrebno je izbjegavati kretanja i radove na otvorenom za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena kada su koncentracije peludi u zraku najveće, te ih odgoditi za dan nakon kiše kada su koncentracije peludi najniže. Tijekom dana držite prozore zatvorenima, a provjetriteprostorije kasno navečer. Nakon povratka iz otvorenog istuširajte se i presvucite te odjeću operite što prije.

Savjeti za olakšavanje simptoma alergije

Alergija na pelud najčešće uzrokuje alergijski rinitis popraćen konjuktivitisom. Alergijski rinitis je alergijska upala nosne sluznice koju karakterizira svrbež u nosu, vodenasti iscjedak iz nosa, kihanje i začepljenost nosa. Alergijski konjuktivitis karakterizira crvenilo i svrbež oka te pretjerano suzenje oka.

U svrhu smanjenja kontakta peluda i ostalih alergena sa sluznicom nosa i površinom oka preporučujemo ispiranje prikladnim proizvodima. Primjena sprejeva za nos, na bazi morske vode ili fiziološke otopine, za ispiranje sluznice nosa te umjetnih suza za ispiranje oka pružaju pomoć u prevenciji alergijskih reakcija mehaničkim uklanjanjem peluda s površine te time pomažu ublažiti postojeće simptome. Važno je primijeniti navedene svaki puta nakon potencijalnog kontakta sa alergenom, preporučljivo više puta dnevno. Kod jačih simptoma alergijskog rinitisa moguće je kratkotrajno korištenje dekongestiva lokalno, kao kapi ili sprej za nos.

Aqua Maris 4Allergy sprej za nos i Vizol S Allergy kapi prirodni su proizvodi obogaćeni ektoinom, prirodnim sastojkom koji se dobiva iz mikroorganizama koji preživljavaju u ekstremno nepovoljnim uvjetima okolina. Upravo ovaj sastojak omogućuje im zaštitu od vanjskih utjecaja. Jednako tako ektoin može zaštiti sluznicu nosne šupljine odnosno površinu oka od alergena i iritansa, stvarajući zaštitni hidrofilm na površini i time ublažiti simptome alergijske reakcije.

 

Sinomarin Plus Algae Allergy Relief je hipertonična morska voda obogaćena ekstraktom morskih algi uz dodatak dekspantenola. Patentirani sastav Algomer kompleksa dobiven iz morskih algi dokazano pomaže ograničiti upalu u nosu te zaštiti sluznicu nosa, a dekspantenol djeluje umirujuće i obnavljajuće na sluznicu. Kombinacija ovih sastojaka ublažava svrbež i lokalnu iritaciju.

Marimer Allergy je hipertonična otopina morske vode obogaćena bakrom i manganom, a Sterimar Stop & Protect Alergija hipertonična otopina obogaćena manganom i kalcijem. Navedeni sprejevi mehanički eliminiraju alergen, ovlažuju sluznicu nosa te djelovanjem mineralnih tvari jačaju otpornost nosne sluznice čime se smanjuju simptomi alergije.

Od biljnih pripravaka najviše kliničkih dokaza ima ekstrakt korijena biljke kozlinac (lat. Astragalus membranaceus) koja dokazano smanjuje simptome alergijskog rinitisa, pogotovo kod alergijskog rinitisa uzrokovanog peludom ambrozije. Ulje crnog kima, iako uz manje kliničkih dokaza, također pokazuje pozitivne rezultate u smanjenju simptoma alergijskih reakcija kod dugoročnog korištenja. S primjenom biljnih pripravaka potrebno je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije te nastaviti tijekom cijele sezone.

Za prevenciju i olakšanje simptoma alergijskih reakcija preporuka je i suplementacija kalcijem, kao potporna terapija antihistaminicima. Poželjno je kalcij i kombinirati s vitaminom C te bioflavonoidom kvercetinom zbog sinergističkog djelovanja na smanjenje razine histamina.

Svi navedeni proizvodi mogu se koristiti za prevenciju pojave alergijskih reakcija na početku peludne sezone, samostalno u terapiji postojećih simptoma te u kombinaciji s ostalim lijekovima za liječenje alergija kao potporna terapija.

Autor: Stefanie Bobičanec, mag. pharm.
×