Pranje zubi…

Kako, koliko dugo, koju četkicu i pastu za zube odabrati? Pitanja su to na koja mnogi nisu naučili odgovore, a možda nisu ni do sada dobili informaciju od stručne osobe.

Kako?

Zubi se peru laganim pritiskom zubne četkice jer preveliki pritisak može izazvati oštećenje, kako zubi tako i zubnog mesa. Pokreti moraju biti kružni, a četkica mora biti lagano ukošena u smjeru prema spoju zubnog mesa i zuba. To znači da pola četkice mora biti na desnima, a pola na zubima. Zubi se trebaju isčetkati sa svih strana. Svaki je zub različitog oblika te je bitno da se svaki dobro očisti.

Koliko?

Nije toliko bitno koliko dugo traje pranje zubi, traje onoliko koliko treba. Bitno je da se svaki zub dobro i potpuno očisti. Pranje dva puta dnevno je dovoljno. Važno je odstraniti biofilm bakterija, odnosno zubni plak. Ako se bakterije otklone svakih 12 sati, one neće imati dovoljno vremena da stvore karijes. Ako inače svakodnevno redovito i kvalitetno uklanjamo bakterije s naših zubi, preskakanje jednog pranja neće učiniti nikakvu štetu, no ne smije prijeći u naviku.

Koja četkica?

Meka, s puno vlakana, s malom glavom. Mnogi još upotrebljavaju stari tip četkica sa tvrdim vlaknima, no ona mogu oštetiti zubno meso. Više vlakana omogućit će veću površinu za potpunije uklanjanje zubnog plaka. Uz malu glavu četkice, lakše se može oprati svaki zub posebno, a jednostavnije se dosežu i nedostupna mjesta u ustima.

Koja zubna pasta? Bilo koja. Bitna je samo tehnika pranja.

Oralno zdravlje bila je misao vodilja pri obilježavanju ovogodišnjeg Hrvatskog dana ljekarni 29.listopada.

Tema „O oralnom zdravlju savjetujte se sa svojim ljekarnikom“ osmišljena je kako bi se skrenula pozornost da na činjenicu da o svom oralno zdravlju ne morate razgovarati jedino i isključivo sa zubarima već vam pri održavanju oralne higijene uvelike mogu pomoći i ljekarnici.

Oni su osobe koje uz specifična znanja mogu pružiti informacije o bolestima usne šupljine, lijekovima koji mogu uzrokovati oralne tegobe te preparatima za zubnu higijenu i liječenje problema u ustima.

Najčešće tegobe usne šupljine su:
 • karijes
 • paradontna oboljenja
 • bolesti oralne sluznice
 • bolesti čeljusnog zgloba
 • gubitak zubi.

Važno je naglasiti da karijes pogađa 90% populacije, a da parodontitis (upalna bolest potpornog aparata zubi) pojačava rizik za ostale bolesti i stanja, kao što su na primjer:

 • dijabetes
 • infarkt
 • moždani udar
 • komplikacije u trudnoći
 • demencija
 • infekcije dišnog sustava
 • osteoporoza
A što je s djecom, popravljaju li se mliječni zubi?

Da, popravljaju se no i tu vrijedi ona stara: „Bolje spriječiti nego liječiti“ i zato se preporuča da roditelji djeci peru zube do šeste godine, a kontroliraju pranje do osme godine kako to ne bi bilo samo ispiranje i igranje zubnom pastom, umijesto mehaničkog uklanjanja biofilma bakterija. Dijete ne bi preko noći trebalo spavati s bočicom zaslađenog napitka, velika je šansa da se razvije karijes. Također, dudu treba maknuti nakon 2 – 3 godine jer se može razviti otvoren zagriz. Roditelji, upamtite, najvažniji zub koji će niknuti vašem djetetu jesu šestice. Šestica će narasti poslije svih mliječnih zubi i to je prvi trajni zub koji treba očuvati zdravim.

Stojimo vam na raspolaganju kako bismo pružili provjerene informacije i kako se ne biste izgubili u šumi poluistinitih, čak i netočnih podataka kojima nas obasipaju sa svih strana.

Jeste li znali da ako koristite antiseptik na bazi klorheksidin glukonata da nesmijte koristiti zubnu pastu s Na-laurilsulfatom jer će se tada izgubiti djelovanje navedenog antiseptika te će učinak izostati?

Jeste li znali da ako ste alergični na peruanski balzam da ćete biti preosjetljivi i na propolis?

Autor: Vedrana Habuš, mag. pharm.
×