Stiglo je vrijeme prehlada, jedne od najčešćih bolesti koje se javlja kod čovjeka. Radi se o infekciji gornjih dišnih puteva koju izaziva virus.

Odrasli prosječno obolijevaju 3 do 5 puta godišnje, dok se u djece javlja mnogo češće, čak i do 10 puta godišnje i to stoga jer postoji mnogo tipova virusa te se ne stječe trajna imunost. Zahvaća sve dobne skupine, a najčešće se javlja u kolektivima kao što su škole i vrtići. Prehlada je najčešća u jesenskom i zimskom periodu.

Virus se koncentrira u nosnom sekretu i vrlo se lako prenosi kapljičnim putem tj. izravnim dodirom, posredno prilikom kašljanja, šmrcanja, kihanja ili prijenosom preko ruku s okolnih predmeta (virus može preživjeti na okolnim predmetima do 24 sata). Najbolja prevencija je često pranje ruku jer se najčešće nesvjesno zarazimo dodirujući nosnice, usta i oči.

Bolest obično traje kratko, od 4 do 10 dana i praćena je blagim simptomima: kihanjem, hunjavicom, začepljenim nosom, glavoboljom, pečenjem očiju, blagom grloboljom i ponekad kašljem. Kod nekih oboljelih može se javiti blago povišena temperatura, umor i bolovi u mišićima. Rijetko dolazi do komplikacija.

Kako se radi o virusnoj infekciji, preporučena terapija je sljedeća:

  • Za povišenu temperaturu i bolove, glavobolju – lijekovi paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilna kiselina, ovisi o dobi i stanju pacijenta
  • Smirenje suhog kašlja ili liječenje produktivnog kašlja – kod prehlade se često dešava da počinje suhim kašljem (samo nadražaj i potreba za kašljanjem) koji nakon nekoliko dana prelazi u produktivni (tkz. mokri kašalj kada postoji sadržaj za iskašljati), stoga potražite savjet ljekarnika pri odabiru odgovarajućeg lijeka za kašalj
  • Curenje nosa ili začepljen nos – ispiranje fiziološkom otopinom ili morskom vodom, pripravci za odčepljivanje nosa u obliku kapi ili sprejeva
  • Grlobolja – pripravci za grlo u obliku pastila, sprejeva, sirupa, čajevi, grgljanje slane vode

Bržem oporavku pomaže mnogo odmora i sna, utopljavanje te povećan unos tekućine.

Antibiotici se ne koriste za liječenje prehlade jer oni nemaju nikakav učinak na virusne infekcije. Koriste se jedino kada se uz prehladu jave i bakterijske komplikacije poput upale sinusa ili upale srednjeg uha.

Autor: Ivana Novak, mag. pharm.
×