Što je normalan, a što povišeni krvni tlak?

Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg. Gornji (sistolički tlak) je tlak koji otvara srce pumpajući krv kroz arterije. Donji (dijastolički tlak) je tlak u arterijama dok se srce odmara između dva otkucaja. S godinama, zbog starenja, vrijednosti krvnoga tlaka postaju nešto više, no nebi smjele biti više od 140/90 mmHg.

Dijagnoza povišenoga krvnog tlaka (hipertenzije) ne postavlja se na temelju samo jednog mjerenja krvnog tlaka, već je za dijagnozu hipertenzije potrebno više izmjerenih vrijednosti krvnog tlaka koje prelaze graničnu vrijednost od 140/90 milimetara stupca žive (mmHg). Najčešće se povišeni krvni tlak otkriva slučajno, mjerenjem tlaka na pregledu (sistematskom, za vozačku dozvolu, pri zapošljavanju). Povišeni tlak godinama ne boli i ne mora pokazivati simptome. No ponekad i vrlo rano bolesnici s povišenim krvnim tlakom osjećaju neke od simptoma hipertenzije: bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, umor, smetenost, mučnina, pretjerano znojenje, uznemirenost, osjećaj lupanja srca, zujanje u ušima, krvarenje iz nosa, smetnje vida.

Zbog čega trebamo kontrolirati krvni tlak?

Posljedica hipertenzije je stalno opterećenje srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenje krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke. Povišeni tlak ili hipertenzija je tiha, podmukla bolest. Tek kada se manifestiraju oštećenja na raznim organima, najčešće na srcu, mozgu, bubrezima ili očima, zamijete se i visoke vrijednosti krvnoga tlaka.

Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, niti se liječe lijekovima, niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždanog udara, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. Glavni problem tako loše kontrole hipertenzije predstavlja to što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije. Krvni tlak trebalo bi izmjeriti u obje ruke. Ako postoji stalna i značajna razlika u tlaku između lijeve i desne ruke potražite savjet liječnika. Obično se za praćenje mjerenja treba koristiti ona ruka u kojoj je izmjeren viši tlak.

Kako odabrati pravi tlakomjer?

Ako morate početi pratiti vaše vrijednosti krvnog tlaka kod kuće, možete kupiti tlakomjer za kućnu uporabu koji vam pomaže jednostavno pratiti i mjeriti vrijednosti krvnog tlaka kod kuće, u vrijeme kada je vama prikladno. Na tržištu postoji velik broj tlakomjera, ali bitno je pažljivo odabrati pravi tlakomjer za vaše potrebe. Svi tlakomjeri danas dostupni u ljekarni su digitalni, automatski i vrlo jednostavni za uporabu. Nema potrebe da sami napuhavate manžetu i očitavate vrijednosti, automatski tlakomjer će cijeli posao odraditi umjesto vas.

Izmjerite nadlakticu i/ili zapešće ako kupujete tlakomjer za drugu osobu. Ključno je da veličina manžete odgovara opsegu nadlaktice ili zapešća kako bi mjerenje bilo pravilno. Većina tlakomjera ima jasno naznačen preporučen opseg, a za neke tlakomjere za nadlakticu mogu se kupiti i posebne XL manžete za krupnije osobe.

Prije kupnje razmislite i o prikladnoj veličini ekrana, za starije osobe preporuča se ekran većih dimenzija s visokim kontrastom kako bi lakše pročitali podatke na ekranu. Neki modeli imaju i vizualni indikator visokih vrijednosti tlaka (prikazuju je li izmjerena vrijednost dobra pa je u zelenoj zoni ili žutoj, narančastoj ili crvenoj zoni ovisno koliko je visoka i opasna izmjerena vrijednost).

Napredniji modeli tlakomjera imaju i funkciju detekcija nepravilnog srčanog ritma. Nemojte se sami liječiti, postavljati dijagnozu ili mijenjati terapiju na temelju očitanja, ako izmjerite visok tlak ili zabilježite aritmiju potražite savjet liječnika.

Ako želite detaljnije pratiti vrijednosti tlaka, neki modeli imaju opciju izračuna prosječne vrijednosti kroz vrijeme ili opciju odabira osobe 1 i osobe 2 ako više članova obitelji mjeri tlak. Noviji modeli nude i spajanje na mobitel te praćenje statistike vrijednosti tlaka putem aplikacije.

Tlakomjer za zapešće ili za nadlakticu?

Kod tlakomjera za zapešće najbitnija je pozicija mjerenja – tlakomjer mora biti namješten na visinu razine srca kako bi mjerenje bilo pravilno. Takvi tlakomjeri mogu biti dobra opcija za ljude kojima je teško rukovati tlakomjerom s klasičnom manžetom za nadlakticu, odnosno manžeta zna biti prevelika ili premala.

Tlakomjeri za zapešće su također pristupačnije cijene.

Pravilno mjerenje

Nakon što ste izabrali tlakomjer pripazite i na pravila koja morate slijediti kod korištenja. Krvni tlak može se razlikovati između desne i lijeve ruke pa i izmjerene vrijednosti mogu biti različite. Uvijek upotrebljavajte istu ruku za mjerenje. Ako se vrijednosti lijeve i desne ruke znatno razlikuju, posavjetujte se sa svojim liječnikom kojom ćete se rukom koristiti za mjerenje.

Prije mjerenja

Kako bi mjerenje bilo pravilno morate biti mirni i smireni (sjednite na nekoliko minuta prije mjerenja i opustite se). Nemojte mjeriti tlak neposredno nakon vježbanja, nakon cigarete ili pijenja kave. Također, ispraznite mjehur prije mjerenja jer i puni mjehur može blago povisiti izmjerenu vrijednost.

Sjednite uspravno na stolac (ne mjerite tlak na kauču ležećki), naslonite leđa na naslon, neka noge budu stabilno na podu, nemojte ih križati. Skinite odjeću s ruke prije mjerenja. Nemojte samo zarolati odjeću jer time stežete ruku i mjerenje neće biti točno. Skinite sat i nakit koji steže ruku prije mjerenja.

Pravilno namještanje manžete

  • Naslonite lakat na stol i pripazite da je ruka opuštena dok mjerite tlak, ne smijete stiskati šaku.
  • Namjestite manžetu na zapešće ili na nadlakicu (ovisno o vrsti tlakomjera koji koristite), u oba slučaja manžeta mora biti u razini srca.
  • Nemojte prečvrsto stegnuti čičak (morate moći staviti dva prsta ispod manžete).
  • Kod tlakomjera za nadlakticu, manžeta mora biti namještena tako da cijev koja ide od manžete do tlakomjera prati unutrašnju stranu nadlaktice. Također, provjerite da crijevo za zrak nije presavijeno. Presavijeno crijevo za zrak može spriječiti pražnjenje manžete i tako predugo prekinuti protok krvi u ruci. Manžeta mora bit namještena dovoljno visoko na nadlaktici da možete savinuti lakat.

Mjerenje i bilježenje rezultata

  • Nemojte govoriti dok mjerite tlak. Pritisnite tipku za početak mjerenja. Brzo napuhavanje manžete može biti neugodno, ali kako se onda automatski napuhava i ispuše, neugoda će biti jako kratka.
  • Nakon što dobijete rezultat mjerenja, zabilježite ga. Ukoliko vam se čini da mjerenje nije točno, ponovite ga za nekoliko minuta (3-5 minuta).
  • Ako zbog praćenja bolesti morate mjeriti tlak, činite to ujutro i navečer, otprilike u isto vrijeme i bilježite rezultat. Tablicu s izmjerenim vrijednostima tlaka pokažite svojem liječniku prilikom pregleda kako bi mogao provjeriti vrijednosti i podesiti terapiju ako je potrebno.

Održavanje i servis tlakomjera

Tlakomjer je potrebno redovito održavati – otprilike svake dvije godine. Neki dijelovi se mogu istrošiti s vremenom pa ih možete naručiti u ljekarni (novu manžetu) ili tlakomjer možete poslati u ovlašteni servis na baždarenje/umjeravanje i zamjenu dijelova (cijev, ventil, manžeta). Naše ljekarne nude besplatnu uslugu slanja tlakomjera u servis (ne morate ga sami o svom trošku slati u zagrebački servis).

Izvori:

Autor: Ivana Sabol, mag. pharm.
×