Ždrijelo se nalazi na raskrižju dišnih i probavnih puteva te je nakon usne šupljine prvo izloženo štetnim vanjskim utjecajima, bakterijama i virusima. Prožeto je obilnom količinom limfnog tkiva koje ima obrambenu ulogu pa je zbog toga jako osjetljivo na upalu. Kada govorimo o grlobolji, najčešće mislimo upravo na upalu ždrijela odnosno faringitis, iako je moguća i upala grkljana i glasnica (laringitis) te upala krajnika (tonzilitis). Simptomi koji se najčešće javljaju su bol u grlu, bol i poteškoće pri gutanju, pečenje, peckanje, grebanje, suhi nadražajni kašalj, suho grlo i promuklost.

Koji su uzroci grlobolje?

Najčešći uzročnici upale ždrijela su virusi. Takva grlobolja se postepeno razvija, tjelesna temperatura je normalna ili blago povišena, limfni čvorovi mogu biti uvećani i uglavnom nisu bolni, opći simptomi su slabo izraženi, a često je praćena i kašljem, promuklošću i hunjavicom.  Vrlo je bitno razlikovati virusnu grlobolju od bakterijske jer o tome ovisi liječenje. Bakterijska upala nastaje brzo i naglo, bolesnik ima visoku tjelesnu temperaturu, limfni čvorovi su otečeni i bolni, a opći simptomi su jako izraženi. Ždrijelo je izrazito crveno s brojnim gnojnim čvorićima, a simptomi kao što su kašalj, promuklost i hunjavica uglavnom nisu prisutni.

Osim virusa i bakterija, čimbenici kao što su suh i zagađen zrak, disanje na usta, naprezanje mišića grla, alergija i neke druge bolesti također mogu dovesti do razvoja grlobolje.

Kako se liječi?

Grlobolja uzrokovana bakterijama liječi se antibiotikom, a terapiju određuje liječnik nakon uzimanja brisa grla. Ostale grlobolje u većini slučajeva liječe se simptomatski, odnosno bolesnik sam i uz pomoć i savjet ljekarnika može ublažiti i otkloniti neugodne simptome raznim preparatima i lijekovima. Najčešći lijekovi su paracetamol ili ibuprofen koji pomažu kod bolova i snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu ako je prisutna. Česti izbor u borbi protiv grlobolje su pastile koje se polagano otapaju u ustima i oblažu upaljenu sluznicu ždrijela na koju djeluju analgetski i antiseptički, odnosno smanjuju bol i uklanjaju viruse, bakterije i gljivice.

Osim pastila, dostupni su i sprejevi za grlo koji djeluju na isti način te razne antiseptičke otopine za ispiranje i grgljanje koje se nakon primjene moraju ispljunuti. Grgljati se može i toplom slanom vodom koja se jednostavno pripremi otapanjem jedne čajne žlice kuhinjske soli u 2 decilitra vode ili pak čajem od kadulje. Neovisno o vrsti i jačini grlobolje svakako se preporučuje povećan unos vode ili čaja, odmaranje, izbjegavanje duhanskog dima, alkohola, kofeina i suhog zraka te izbjegavanje govora.

Kako se zaštititi?

Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, a grlobolju možemo spriječiti dobrom higijenom. Pod time podrazumijevamo često i temeljito pranje ruku, dezinficiranje uređaja koje često koristimo, izbjegavanje suhih i zadimljenih prostorija, izbjegavanje kontakta s bolesnim osobama te dijeljenja hrane i pribora.

Autor: Filip Jović, mag. pharm.
×