S dolaskom hladnijih dana i čestim boravcima u zatvorenom prostoru češće se javljaju i respiratorne smetnje. Respiratorne infekcije najčešće su uzrokovane virusima i njihovo se liječenje sastoji od simptomatske terapije. Virusne infekcije veoma su česte i kod djece i odraslih, no mala djeca i bebe izuzetno su im sklone. Virusi oštećuju sluznicu, mogu oslabiti organizam i otvoriti put za bakterije. Međutim, primjena antibiotika kod svake respiratorne infekcije, pa čak i praćene temperaturom, vrlo je česta, a nepotrebna praksa.

Inhalacije su idealan postupak za smirenje iritacije respiratornog sistema jer čiste i smiruju sluznicu nosa i gornjih respiratornih puteva te olakšavaju izbacivanje sluzi. Inhaliranje povećava prokrvljenost krvnih žila tako da se sluznica može lakše očistiti od virusa i toksina. Kod novorođenčadi i beba inhalacijom preveniramo moguće infekcije uha, grla i ostale slične komplikacije koje mogu nastati kao posljedica dugotrajne začepljenosti nosa.

Što je inhalacija?

Inhalacijska terapija je vrsta terapije pri kojoj lijek ulazi u organizam zajedno sa zrakom koji udišemo. Inhalatori su medicinski uređaji koji omogućuju raspršivanje otopine za inhalaciju u sasvim male kapljice koje disanjem dospijevaju u donje dišne puteve.

Inhalacijska terapija primjenjuje se u liječenju različitih stanja, a najčešće kod djece koja boluju od astme, opstruktivnog bronhitisa, laringitisa, sinusitisa, alergijskog rinitisa ili pneumonije (upale pluća). Inhalacijom se djetetu trenutno olakšava disanje. Vrlo je korisna i kod obične prehlade i teškog produktivnog kašlja gdje je iskašljavanje iscrpljujuće zbog gustog sekreta.

Inhalacije je potrebno ponavljati 2-3 puta na dan po 5 minuta. Taj postupak neće odmah izliječiti prehladu, ali će olakšati disanje i ubrzati liječenje.

Slane otopine za inhalaciju

Otopine za inhalaciju obično se sastoje od slane otopine u koju se po potrebi i na indikaciju liječnika mogu dodati različiti lijekovi. Slane otopine za inhalacije razlikujemo po različitoj koncentraciji NaCl u vodi. Fiziološka otopina sa 0.9% NaCl ima sličan sadržaj soli kao i naša tjelesna tekućina te se stoga dobro podnosi i dodatno ne iritira dišne putove. Može se koristiti svakodnevno i to po nekoliko puta na dan. Najpraktičnije ju je kupiti u ljekarni u obliku bočica za infuziju od 200 ml, a uz to je dobro nabaviti iglu i špricu kako bi se tekućina izvlačila prema potrebi i ne bi dolazilo do zagađenja.

Hipertonične otopine su sve otopine u kojima je koncentracija soli veća nego u fiziološkoj otopini, uobičajeno 2.3-3%, a često su točno dozirane u pakiranjima (ampulicama) koja onemogućavaju kontaminaciju tekućine bakterijama i stavljaju se direktno u inhalator. S obzirom na veću koncentraciju soli, hipertonične otopine omogućuju „izvlačenje“ vode iz sluznica nosa koje su otečene, pa one postaju tanje i prohodnije za disanje. Inhalacija slane otopine često isprovocira kašalj čime se sekret učinkovito odstranjuje iz dišnih puteva. Veća koncentracija soli djeluje na infekte (viruse i bakterije) tj. sprečava rast i razmnožavanje infekata i time djeluje protuupalno i dodatno štiti sluznicu. Može se koristiti svakodnevno već od dojenačke dobi i nema ograničenje primjene.

Kada ne koristiti inhaliranje fiziološkom otopinom?

Kada prehlađeno dijete u povijesti bolesti ima spazme u donjim dišnim putevima i bronhitise, liječnik treba provjeriti smije li se inhalirati fiziološkom otopinom. Prisutnost spazma u donjim dišnim putevima kod inhalacije fiziološkom otopinom može dodatno izazvati iritaciju i gušenje djeteta jer ono teško diše. U takvim slučajevima liječnik će propisati lijek bronhodilatator da proširi dišne puteve.

Mogu li česte inhalacije naškoditi djetetu?

Ako se inhalator primjenjuje prema uputama i ako se u njega stavlja samo fiziološka otopina, inhalacije se mogu koristiti dugotrajno i nemaju štetnih posljedica na organizam. Ako se uz fiziološku otopinu u inhalator stavljaju lijekovi potrebno je točno se pridržavati doziranja i trajanja terapije, prema uputama liječnika. Inhalacije pomoću lonca ispunjenog vrućom vodom ne preporučujemo kod djece zbog opasnosti od razlijevanja vode i opeklina.

Vrste inhalatora i savjeti za pravilno korištenje

S obzirom na mehanizam raspršivanja tekućine u tzv. maglicu razlikujemo kompresorske i ultrazvučne inhalatore. Većina kompresorskih inhalatora zahtijevaju primjenu u uspravnom položaju jer se time osigurava pravilna raspodjela tekućine u čašici te dostava ukupne doze lijeka. Tehnologija raspršivanja omogućuje maksimalnu iskoristivost lijeka ako se koristi, a snaga kompresora omogućuje postizanje brze inhalacije. Uređaj stvara glasan ritmičan zvuk koji može umiriti dijete. Mogu doći u oblicima privlačnim za djecu (Omron Nami Cat) i imati dodatke kao masku za djecu, set za inhalaciju ili aspirator za nos (Omron duobaby).

Ultrazvučni inhalatori pomoću ultrazvučne tehnologije stvara maglicu čestica. Manjih je dimenzija i radi nečujno. Takvi inhalatori se lako prenose, mogu raditi na baterije, mogu se koristiti pod različitim kutevima, na primjer kod djeteta u ležećem položaju (Omron MicroAir U100).

U čašicu kompresorskog ili ultrazvučnog inhalatora ne smiju se kapati eterična ulja jer se time može začepiti cijeli sustav. Ako se planira inhalacijska terapija uz korištenje eteričnih ulja potrebno je koristiti posebne posude prikladne za aromaterapiju poput Apipharma Apipol Posuda za inhalaciju.

Nepravilno održavanje nastavaka za inhalaciju i čašice može dovesti do nakupljanja mikroorganizama ili zaostajanja čestica lijeka od prethodne inhalacije. Upute za dezinfekciju dijelova ovise o proizvođaču i materijalu od kojeg su napravljeni nastavci za inhalaciju te su uvijek naznačene u uputama koje dolaze s uređajem. Ovisno o učestalosti korištenja, svi bi se nastavci za inhalaciju trebali nakon nekog vremena zamijeniti. Zbog toga postoji mogućnost zasebne kupovine nastavaka ili setova.

Autor: Ljekarna Čakovec
×