Što je hitna oralna kontracepcija?

Hitna oralna kontracepcija je metoda kontracepcije koja se koristi u svrhu sprječavanja neželjene trudnoće oralnim putem, dakle kroz usta i hitno, što ranije nakon nezaštićenog ili slabije zaštićenog spolnog odnosa. Zato su od travnja 2014. godine dostupne tablete ulipristal acetata, a od rujna 2015. godine tablete levonorgestrela u ljekarnama bez recepta da bi se što prije mogle primijeniti bez prethodne potrebe odlaska ginekologu. Spominju se i nazivi ”tableta za dan poslije”, ”plan B” i ”anti-baby pilula” što je krivo jer se iz naziva može doći do krivih zaključaka.

Kada se koristi?

Kriva je pretpostavka da su korisnici hitne oralne kontracepcije jedino mladi koji neodgovorno stupaju u spolne odnose. Razlozi za potrebu hitne oralne kontracepcije mogu biti osim nezaštićenog spolnog odnosa i zakazivanje mehaničke kontracepcije (npr. pucanje kondoma), neredovito ili nepravilno uzimanje kontracepcijskih tableta (npr. korisnica je zaboravila uzeti redovnu kontracepcijsku tabletu više od 72h).

Hitna oralna kontracepcija će biti djelotvorna kada se uzme prije ovulacije.

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus počinje s prvim danom krvarenja i traje oko 28 dana, najčešće od 21 do 35 dana. Sastoji se od folikularne faze, ovulacije i luteinske faze. U folikularnoj fazi sazrijevaju folikuli u kojima se nalazi po jedna jajna stanica, a u svakom ciklusu će sazrijeti jedan folikul od početnih 20 ili više antralnih folikula. Folikuli sazrijevaju djelovanjem hormona kojeg luči hipofiza – folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH) dok je hipofiza pod kontrolom hipotalamusa koji na nju utječe gonadotropin stimulirajućim hormonom (GSH). Zreli folikul proizvodi estrogen koji onda okida LH pik – što uzrokuje pucanje folikula i izbacivanja zrele jajne stanice odnosno ovulaciju.

Slijedi luteinizacijska faza ciklusa. Na mjestu puknutog folikula u jajniku nastaje žuto tijelo (corpus luteum) koje luči hormone progesteron i estrogen čime se endometrij (sluznica maternice) priprema za prihvat oplođene jajne stanice i trudnoću (ukoliko dođe do spajanja jajne stanice i spermija). Ako ne dođe do oplodnje, zadebljali endometrij se počinje ljuštiti čime započinje novi menstrualni ciklus.

Kada nastupa ovulacija?

Uz ovako složeni sustav hormona teško je predvidjeti kada će doći do ovulacije. Ovulacija ne mora biti svaki mjesec isti dan ciklusa, ne mora biti ni naizmjence jedan mjesec na desnom, a drugi na lijevom jajniku. Manje od 88% žena ima ovulaciju 14. dan ciklusa, a manje od 50% između 12. i 16. dana ciklusa. Sigurno je da ovulacija nastupa 14 dana prije početka slijedeće menstruacije, ali točno izračunati kada je bila ovulacija možemo tek na početku sljedećeg ciklusa što je u većini slučajeva prekasna informacija.

Postoje fiziološki znakovi po kojima bi žena sama mogla prepoznati ovulaciju: povećanje bazalne temperature, povećanje gustoće cervikalne sluzi, bol u jednom jajniku, promjene libida, napetost dojki, ali takve metode određivanja ovulacije su neprecizne i nespecifične te ih se ne može koristiti sa sigurnošću.

Dani za oplodnju

Do oplodnje može doći pet dana prije i jedan dan nakon ovulacije. Naime, spermiji mogu preživjeti u tijelu žene od tri do pet dana, a jedan dan nakon ovulacije jer jajna stanica može preživjeti od 12 do 24 sata nakon pucanja folikula. Ako u tom periodu dođe do oplodnje jajne stanice u jajovodu ona putuje do maternice gdje će se nakon 5-10 dana implantirati u endometrij maternice.

Kako spriječiti oplodnju nakon nezaštićenog odnosa?

Ako su spermiji već u tijelu žene, a trudnoća nije poželjna, može se izbjeći spajanje spermija i jajne stanice na način da se spriječi izlazak jajne stanice iz folikula u jajniku. Hitna oralna kontracepcija djeluje upravo na tu fazu ciklusa – odgađa izlazak jajne stanice odnosno ovulaciju na par dana koliko je potrebno spermijima da prirodno odumru.

Odabir hitne oralne kontracepcije

U Hrvatskoj su registrirana dva hitna oralna kontraceptiva- ulipristal acetat tablete i levonorgestrel u obliku tableta i tableta raspadljivih u ustima. Oba djeluju tako da odgađaju ovulaciju. Tabletu levonorgestrela je potrebno popiti u roku 72 h nakon odnosa, a 120 h u slučaju primjene tablete ulipristal acetata. Obje vrste tableta su najučinkovitije kada se popiju u roku od 24 h od nezaštićenog odnosa. Odabir hitne kontracepcije ovisit će i o popratnim bolestima. U slučaju teške astme ne smije se uzimati ulipristal acetat dok se u slučaju Chronove bolesti, bolesti ili oštećenja jetre i ektopične (izvanmaternične) trudnoće u anamnezi ne uzima levonorgestrel.

Važno je obratiti pažnju i na interakcije s drugim lijekovima. Određeni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost hitnih oralnih kontraceptiva pa se prije uzimanja važno savjetovati s ljekarnikom. Nakon primjene levonorgestrel tablete može se odmah koristiti hormonska kontracepcija, a nakon uzimanja tablete ulipristal acetata treba pričekati s uzimanjem 5 dana.

U oba slučaja do kraja menstrualnog ciklusa spolni odnosi moraju biti zaštićeni (mehanička zaštita – kondomi) jer može doći do kasnije ovulacije u istom ciklusu. Početak sljedećeg menstrualnog ciklusa nakon uzimanja ulipristal acetata može biti odgođen za par dana ili čak i tjedan dana dok nakon levonorgestrela krvarenje može započeti i jedan do dva dana prije. U svakom slučaju, menstrualni ciklus neće biti očekivanog trajanja. Kod odabira tableta važno je znati i da li žena doji. Dojenje se može nastaviti 8 h nakon primjene tablete levonorgestrela, a tek 7 dana nakon tablete ulipristal acetata. Do tada je potrebno izdajati mlijeko, a prikupljene količine baciti. Dob za primjenu navedenih tableta je navršenih 16 godina života.

Ljekarnik koji poznaje svojstva oba lijeka na temelju pitanja koja će postaviti pacijentici odlučit će koji lijek je najbolja opcija za nju zbog svih navedenih razlika.

Učinkovitost

Nemoguće je točno izmjeriti učinkovitost hitne oralne kontracepcije. Zato se učinkovitost izražava kao stopa trudnoća do kojih će doći nakon uzimanja tablete. Iznosi oko 1%, što znači da će svaka stota žena koja uzme hitnu oralnu kontracepciju svejedno ostati trudna.

Abortivno djelovanje?

Korisnice hitne oralne kontracepcije često su u nedoumici da li uzimanjem tablete mogu naštetiti plodu ako je već došlo do oplodnje. Kako tablete djeluju upravo na sprečavanje oplodnje, a ako je do nje već došlo, neće djelovati i neće imati utjecaj na plod i ishod trudnoće. Nemaju abortivno djelovanje jer ne utječu na kontraktilnost tube, motilitet cilija, endometrij, implantaciju, fertilizaciju i spermatozoide.

Nuspojave

Upotreba hitne oralne kontracepcije nema ozbiljnih medicinskih komplikacija te se smatra sigurnom za primjenu. Najčešće su to promjene vaginalnog krvarenja odnosno promjene početka sljedećeg menstrualnog ciklusa, a zatim slijede: mučnina, povraćanje, glavobolja, vrtoglavica i bol u trbuhu. U slučaju povraćanja unutar tri sata od uzimanja tablete dozu je potrebno ponoviti.

Ipak, ne smije se koristiti kao redovna metoda zaštite od trudnoće. Trenutno nema podataka o učinkovitosti i sigurnosti učestalog korištenja hitne oralne kontracepcije. U slučaju izostanka menstruacije duže od tri tjedna potrebno je napraviti test za trudnoću. Preporuka je da se svaka žena nakon korištenja hitne oralne kontracepcije javi ginekologu koji će joj preporučiti druge metode redovne kontracepcije.

Literatura:

  • Smjernice za primjenu hitne oralne kontracepcije (2015.), dostupno na: http://hdhr.org/izdanja/ORALNA-HITNA-KONTRACEPCIJA.pdf, pristupljeno: 24.4.2023.
  • Sažetak opisa svojstva lijeka, Escapelle 1,5mg tableta, dostupno na: Escapelle-SPC.pdf (halmed.hr) , pristupljeno: 24. 04. 2023.
  • Sažetak opisa svojstva lijeka, ellaOne 30 mg tableta, dostupno na: ellaOne, INN-ulipristal acetate (europa.eu), pristupljeno: 25. 04. 2023.
Autor: Vedrana Mrazović, mag. pharm.
×