Smatra se da čak više od 60% ljudi ima većih ili manjih problema sa hemoroidima. Iako bolna nelagoda, mnogi nerado govore o njoj, pa čak i kada treba potražiti stručnu pomoć i savjet. Hemoroidalni jastučići koji su smješteni ispod sluznice završnog dijela debelog crijeva imaju vrlo važnu ulogu. Ovi se analni jastučići sastoje od spleta krvnih žila, glatkih mišića i elastičnog tkiva. Unutrašnjost tih jastučića čini splet arterija i vena koje pune i povećavaju analne jastučiće ili ih prazne i smanjuju, ovisno o njihovoj trenutnoj ulozi. Voljnim mišićima kontroliramo oko 80% zatvaranja analnog otvora, analni jastučići pridonijet će u preostalih 20% i to na način da se napune krvlju, te zatvore analni otvor. Prilikom napinjanja trbuha spriječit će se nekontrolirani izlazak plinova ili stolice.
Druga važna uloga hemoroidalnih jastučića je kod obavljanja nužde. Analni se jastučići djelomično isprazne od krvi i tako se poveća prostor za lakši izlazak stolice, a usput poput zračnih jastuka štite stijenku analnog otvora.

Problem sa hemoroidima nastaje kada se analni jastučići zbog oslabljelog vezivnog tkiva spuštaju prema izlazu analnog kanala. Ovu pojavu će pogoršati činjenica, da vene u analnom području nemaju zaliske, kao i uspravan stav čovjeka te sila gravitacije. Pucanjem vezivnog tkiva kojima su analni jastučići pričvršćeni za stijenku analnog kanala, jastučići se spuštaju i ispadaju iz analnog kanala. U ovom položaju jastučići ne mogu obavljati svoju funkciju. Dolazi do zastoja krvi u venama i oticanja tkiva, odn. povećanja hemoroida. Često se ima osjećaj nedovoljnog pražnjenja crijeva, javlja se trajni osjećaj pritiska i žarenja, oticanje, svrbež i bol. Otečena sluznica se lakše ošteti, što može dovesti do pojave krvarenja prilikom obavljanja nužde.

Zašto nastaju hemoroidi?
 • Iako ne možemo govoriti o hemoroidnom genu, uočeno je da se u nekim obiteljima, problem hemoroida češće javlja. Vjerojatno je u pitanju sličan način života, kao i slične prehrambene navike.
 • Oko 40% žena u trudnoći ima tegobe zbog hemoroida. Uzrok tome je povišeni tlak u venama zdjelice zbog pritiska djeteta, česta pojava opstipacije ( zbog povišene razine estrogena i progesterona ili uzimanja željeza ).
 • Starenjem se povećava vjerojatnost popuštanja vezivnog tkiva. Međutim hemoroidalne tegobe imaju ne rijetko i mladi ljudi.
 • Jednim od najvažnijih faktora nastanka hemoroida smatra se napinjanje kod tvrde stolice. Jak proljev može imati iste posljedice zbog izazivanja iritacije kože oko anusa.
 • Dugo sjedenje na zahodskoj školjci još je jedan od uzročnika pojave hemoroida. Sjedenjem se povećava tlak u venama hemoroida. Navika čitanja za vrijeme vršenja nužde produžit će vrijeme sjedenja na zahodu i povećati rizik oštećenja vezivnog i elastičnog tkiva.
 • Prehrana siromašna vlaknima još je jedan važan čimbenik u nastajanju hemoroida. Voće, povrće i cjelovite žitarice trebaju biti sastavni dio svakidašnjeg jelovnika.
 • Za poticanje rada crijeva vrlo je važan i dovoljan unos vode u organizam.
 • Umjerena tjelesna aktivnost potaknut će peristaltiku crijeva i redovitije pražnjenje crijeva.
 • Pijenje crnog vina, može pogodovati nastanku hemoroida zbog sadržaja tanina koji djeluje iritirajuće na kožu anusa.
 • Pušenje aktivira određene enzime koji dovode do slabosti vezivnog tkiva.
 • Pijenje kave i alkohola također se preporučuje izbjegavati.
Najčešća podjela hemoroida je na unutrašnje i vanjske:
 1. Sluznica iznad nazubljene linije završnog dijela debelog crijeva nema živčanih završetaka, pa zato unutrašnji hemoroidi ne bole.
 2. Sluznica ispod nazubljene linije postupno prelazi u kožu oko anusa, a to je područje puno živčanih završetaka, te izrazito osjetljivo na bol.

Unutrašnje hemoroide možemo podijeliti u četiri stupnja bolesti:

 1. Prvi stupanj čine mali početni hemoroidi koji ne ispadaju iz analnog kanala.
 2. Drugi stupanj je kada prilikom napinjanja i nakon stolice hemoroidi ispadaju iz anusa, ali se spontano vraćaju unutra.
 3. Treći stupanj je kada se hemoroidi stalno nalaze vani, ali se mogu prstima vratiti u analni kanal.
 4. Četvrti i najteži stupanj bolesti je kada su hemoroidi stalno prolabirani i ne mogu se vratiti ni prstima u analni kanal.

Kada govorimo o vanjskim hemoroidima, postoje dvije vrste:

 1. Kod akutnog tromboziranog hemoroida stvara se ugrušak u hemoroidalnim venama, koji može biti veličine od nekoliko milimetara, pa do 2-3 centimetra. Rasteže se vrlo osjetljiva koža oko anusa što uzrokuje izrazito jaku bol, koja se pojačava oticanjem okolnog tkiva.
 2. Drugi oblik vanjskih hemoroida su kožni nabori ( privjesci ) oko anusa koji zaostaju nakon akutnih tromboziranih hemoroida koji jako rastegnu kožu oko anusa.
Kako liječiti hemoroide?

Pripravci za lokalnu primjenu u obliku krema ili čepića služe u simptomatskoj terapiji bolnih i upalnih faza te bolesti. Obično sadrže djelatne tvari lokalno-adstringentnog, antiseptičnog, protuupalnog i epitelizirajućeg djelovanja. Protuupalno i antiseptički djeluju ekstrakt aloe vere, ekstrakt kamilice, hamamelisa, alantoin, beta-glukan, kao i macerati nevena i gospine trave, ulje crnog kima, suncokreta i maslinovo ulje.

Matična mliječ snažno potiče regeneraciju tkiva, a propolis je poznat po svom jakom protuupalnom i lokalno anestetskom djelovanju. Snažno epitelizirajuće djeluju i dexpanthenol, E-vitamin, peruvijanski balzam… Može se koristiti i peroralna terapija sredstvima za liječenje kronične venske insuficijencije. To su pripravci koji sadrže ekstrakt kestena, vinove loze i hamamelisa.

Djelovanje ovih pripravaka temelji se na sadržaju flavonoida koji povoljno utječu na jačanje stijenki kapilara i krvnih žila. Bioflavonidi (iz biljaka) imaju klinički dokazan učinak na kapilare i djeluju antioksidativno. Do sada je izolirano više od 800 različitih bioflavonida, a najpoznatiji su kvercetin, antocijani, rutin, hesperidin…

U Hrvatskoj je registriran dodatak prehrani koji sadrži diosmin. Diosmin nije potpuno kemijski čista supstanca, sadrži oko 10% različitih bioflavonida , najviše hesperidina. Pojačava tonus vena, štiti venske valvule i smanjuje pretjeranu lomljivost i propusnost kapilara.

Autor: Ljekarna Čakovec
×