Glina je živa tvar puna “prirodne inteligencije” koja djeluje sposobnošću razlučivanja. Sličnost sa nekim kemijskim antisepticima može biti površna. Naime kemijski antiseptici djeluju naslijepo, nepažljivo uništavajući i dobro i loše, zdravo sa nezdravim, korisno s beskorisnim.

Glina djeluje na sustav u cjelini. Način na koji djeluje glina, dokazuje da je riječ o inteligentnoj i korisnoj energiji. Glina “ide” tamo gdje je bolest. Kad se primjenjuje oralno, glina nalazi svoj put do bolesnog mjesta i tamo ostvaruje svoje dobrobiti u liječenju. Ponekad oblog od gline djeluje na dio tijela prilično udaljen od područja gdje ste ga aplicirali.

Upijajuća moć gline je izvanredna. Posjeduje snažnu sposobnost da na sebe veže organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte, istovremeno otpuštajući oligoelemente i time poboljšava metabolizam stanica kože, pojedinog organa ili cijelog tijela kada se uzima oralno. Snažan revitalizirajući efekt gline mogli bi objasniti njenom sposobnošću upijanja i zadržavanja sunčeva magnetizma, te njegovog emitiranja tijekom upotrebe.

Glina je moćno sredstvo stimulacije, transformacije i prijenosa energije. Glina je učinkovita ne samo zbog supstanci koje sadrži, nego, jednostavno zbog svoje prisutnosti.

Znanost želi sve objasniti. Prirodna ljudska želja je na svako “zašto?” naći odgovor. Čini se da se ipak može objasniti uloga gline u metabolizmu. Prema Nasinoj publikaciji, glina je imala važnu ulogu u pojavi života na zemlji, pridonoseći koncentraciji aminokiselina, osnovnih elemenata, proteina. Budući glina sadrži metale, privlači nukleoproteine koji zajedno formiraju lanac DNA. Također se čini vjerojatnim da glina ima sposobnost intervencije u procesima transformacije i asimilacije hranjivih elemenata, prema tome i u sustavu podržavanja života i usporavanja starenja i obrane od vanjskih utjecaja. Glina stimulira organ koji loše radi i pomaže obnavljanje njegove oštećene funkcije. Što je razlog obnavljajuće sposobnosti gline? Opskrbljuje nas supstancama, katalizatorima, koji prvo dopuštaju asimilaciju, a nakon toga stabilizaciju minerala pribavljenih hranom, koje organizam prije nije mogao zadržati. Ovi katalizatori su nam dovoljni u vrlo malim dozama, stoga nije glinu potrebno uzimati u velikim količinama.

Koje dobrobiti nam može dati oralno uzimanje gline?

Glina izravno djeluje na cijeli probavni trakt. Jednako uspješno liječi proljev i tvrdu stolicu, ali djeluje i na sve organe i organizam u cjelini. Glina može izlječiti čir, što bi se moglo tumačiti snažnom sposobnošću upijanja. Teže je objasniti na koji način liječi slabokrvnost, a ipak u samo mjesec dana dolazi do impresivnog povećanja crvenih krvnih zrnaca. Glina obiluje enzimima. Određene dijastaze-“oksidaze” imaju snagu fiksiranja kisika, što bi objasnilo sposobnost gline u čišćenju i obogaćivanju krvi.

Glina djeluje na rad žljezda sa unutrašnjim lučenjem. Ne samo da pojačava njihovu oslabjelu funkciju, već će i balansirati njihov pretjerani rad.

Glina jača obrambene sposobnosti organizma, regulira metabolizam, a na srce i neke druge organe djeluje tonizirajuće. Upija sve otrove i može se koristiti za neutralizaciju kod trovanja gljivama, kemijskim kiselinama i drugim otrovnim supstancama.

Glina regulira pH krvi i tjelesne tekućine. Poznato je da bolesni organizam ima kisele tjelesne tekućine.

Kako uzimati glinu?

Kupite zelenu ventiliranu glinu. Ventilirana glina ne sadrži pijesak. Iako postoje različite vrste glina, prema boji i njihovom sastavu, pokazalo se da je zelena glina najaktivnija.

Prosječna dnevna doza je jedna čajna žličica. Nema potrebe uzimati veće količine, osim u nekim iznimnim slučajevima.

Ako je moguće, glinu treba pripremiti nekoliko sati ranije. Idealno je pripremiti navečer, te uzeti ujutro.

Glinu je najbolje uzeti ujutro, nakon ustajanja, ili ako vam bolje odgovara navečer prije spavanja. Ako je moguće treba je uzeti jedan sat prije jela, ili najmanje 15 minuta prije jela.

Ne koristite metalnu posudu ili metalnu žlicu. Ne dopustite da glina dođe u dodir sa metalom.

Koristite deblju staklenu čašu i drvenu žličicu.

Ako uzimanje gline izazove začepljenost, razmutite je u više vode i uzimajte više puta dnevno između obroka. Ako zatvor potraje i dalje, glinu privremeno zamijenite čajevima za čišćenje.

Glina se ne može prilagoditi lijekovima, čak ni homeopatskim. Zapravo ima tendenciju neutraliziranja njihovog djelovanja. Najbolje je planirati kure uzimanja gline nakon završetka terapije uzimanja lijekova, ili ako je to nemoguće, paziti da razmak između uzimanja lijeka i gline bude najmanje 2 sata.

Ako se želi postići potpuni učinak liječenja glinom, za vrijeme kure uzimanja gline važno je prilagoditi i prehranu. Izbjegavajte obilne i teške obroke, najprikladnija je lagana vegetarijanska prehrana.
Vrlo je važno izbjegavati cigarete, alkohol, kavu, kao i previše slatkiša, slanih grickalica, te općenito industrijsku i konzerviranu hranu bogatu konzervansima.

Na početku liječenja mogu se pojaviti neočekivani i neugodni simptomi koji zbunjuju, umjesto da se osjećamo bolje. To su prikrivene tegobe koje treba liječiti. Ako su vam simptomi neugodni, prilagodite tempo liječenja svom organizmu.

Navečer razmutite čajnu žlicu ventilirane zelene gline u 2 dcl vode

1. tjedan, ujutro popijte bez miješanja samo vodu, a talog bacite,

2. tjedan, ujutro promiješajte, ostavite 5 minuta da se talog slegne, a vodu popijte,

3. tjedan, ujutro promiješajte i odmah popijte vodu zajedno sa glinom.

Zatim napravite pauzu tjedan dana i ponovite kuru. Kure radite 2-4 puta godišnje, najbolje kada su promjene godišnjih doba.

Vanjska upotreba gline

Glinu stavite u staklenu, keramičku ili porculansku posudu (ako je moguće izbjegavajte plastiku), poravnajte joj površinu, te po njoj pažljivo prelijte vodu, toliko da je glina potpuno prekrivena. Nemojte miješati, glina omekša sama od sebe. Ako smjesa bude premekana, možete kasnije dodati još malo gline u prahu.

Pasta bi morala biti glatka, ravnomjerna i ne pregusta, niti tekuća. Mora biti dovoljno mekana da se prilagodi tjelesnim oblinama i pregibima, te dovoljno čvrsta kako ne bi skliznula sa tijela.

Kada god je moguće posudu sa glinom stavite na sunce i pokrijte gazom kako bi je zaštitili od nečistoća.

Oblozi od gline mogu se koristiti i topli i hladni, ovisno od problema koji se tretira. Ako ćete grijati glinu, pazite da ne dođe u doticaj sa jakim izvorom topline. Ako je moguće zagrijte je na suncu ili uz pomoć dvostruke posude sa vodom. Nikada glinu nemojte grijati dva puta.

Oblog je najbolje nanijeti direktno na kožu, čime se postiže najveća korist. Glinu možete premazati i po komadu lanenog platna, staničevine ili lista kupusa. List kupusa održava hladnoću gline i sprečava prerano sušenje. Izbjegavajte upotrebu nepropusnog materijala poput plastike, gume, folije i sl. jer vlaga iz gline mora isparavati.

Oblog od gline može se ostaviti 1 sat ili preko noći, ovisno o slučaju. Ako se oblog osušio već nakon pola sata ili se na mjestu obloga javlja neugodan osjet hladnoće, skinite oblog. Glina se lako skida sa kože. Ostatke operite jednostavno sa vodom, ali bez sapuna. Nikada ne koristite alkohol, kolonjsku vodu ili nešto slično, samo čistu vodu.

Oblozi od gline za bolne zglobove i mišiće

Glina se odlično kombinira sa biljnim ekstraktima, hladno prešanim uljima i eteričnim uljima.

Arnika i gavez su dvije biljke koje su vrlo efikasne kod problema lokomotornog sustava.
Pripremite dekokt od gaveza, tako što ćete oko 2 jušne žlice korjena gaveza kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta u 3 dcl vode, ocjedite i prelijte oko 100 gr zelene gline ovim “čajem”. Oblog je najbolje staviti još topli i držati oko 20 minuta do pola sata, odnosno dok se oblog ne posuši. Tada ga operite čistom vodom. Količinu obloga koju ćete pripremiti prilagodite tretiranoj površini.

Na sličan način možete pripremiti i oblog sa infuzom arnike. 2 jušne žlice arnike prelijte s 2 dcl kipuće vode, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite i prelijte po glini. Ovaj oblog također koristite topli.

Umjesto vode glini možete dodati hidrolate, kao što je hidrolat ružmarina kemotip cineol ili hidrolat paprene metvice. Glini također možete dodati i biljna ulja. Uvijek koristite hladno prešana ulja, a ne rafinirana. Nikada glini nemojte dodavati parafinsko ulje, jer ono stvrdnjava glinu, to se odnosi i na takozvana bebi ulja, koja su po sastavu, najčešće, parafinsko ulje. Za bolove mišića i zglobova, odličan dodatak glinenim oblozima su ulje crnog kima i macerat gospine trave (kantarion). U ovaj macerat ili ulje možete dodati i eterična ulja, te na taj način pojačati djelovanje cjeloga obloga. Glinu prelijte vodom, neka odstoji (ako je moguće oko 1 sat), zatim umiješajte kantarion ili ulje crnog kima u koji ste dodali eterična ulja. Dobro miješajte kako bi se glina što bolje izmješala sa uljem.

Veliki je broj eteričnih ulja koja se koriste kod problema lokomotornog sustava:

 • lavanda – ublažava bolove u mišićima, korisna je kod uganuća, neuralgija i reumatskih bolova
 • bor – potiče cirkulaciju, tonizira mišiće i može olakšati bolove koji prate giht, išijas, križobolju,artritis i bolove preforsiranih mišića
 • atlaski cedar – snažno potiče cirkulaciju limfe i izlučivanje štetnih produkata metabolizma iz tijela, osvježava i tonizira cijeli organizam
 • borovica – ublažava bolove u zglobovima i mišićima, eliminira mokraćnu kiselinu iz organizma, što je poželjan učinak u terapiji gihta, artritisa, reumatizma i mijalgija
 • ružmarin kemotip cineol – dobar je tonik za cijeli organizam, potiče cirkulaciju i snažno djeluje protiv bolova, neizbježan je kod tegoba reumatoidnog artitisa
 • paprena metvica – olakšava bolove u mišićima i zglobovima, pomaže kod modrica i kontuzija, pruža ugodan osjećaj hlađenja
 • eukaliptus limunski – djeluje protuupalno, ublažava bolove kod reumatoidnog artritisa i potiče detoksikaciju organizma
 • bosiljak – tonizira i osvježava cijeli organizam, odličan za tretiranje umornih, napetih, preforsiranih mišića i uganuća (kombinirati sa lavandom), ali i za tretiranje gihta, artritičnih i reumatskih bolova
 • mažuran – potiče cirkulaciju i poboljšava izlučivanje optadnih produkata metabolizma nakon fizičkih napora, snažno djeluje protiv bolova, pa se koristi kod neuralgija, grčeva i ukočenosti mišića, reumatskih i artritičnih bolova, bolova kod uganuća i istegnuća, može olakšati bolove u leđima, te bolove kod upale karpalnog kanala i išijasa
 • petitgrain – potiče arterijsku cirkulaciju, povoljno djeluje za tretiranje artritičnih tegoba, opušta mišićnu napetost
 • limunska trava – jača vezivno tkivo, vraća tonus atrofiranim mišićima, dobar je kod sportskih ozljeda, istegnuća, modrica i iščašenja
 • papar – potiče cirkulaciju i detoksikaciju, zagrijava
 • kamfor – odličan analgetik kod bolova mišića i zglobova
 • đumbir – koristi se kod reumatizma, artritisa, bolova u istegnutim mišićima i tetivama, te kod neuralgija
 • limun – dragocjena je pomoć kod stanja kada tijelo dovoljno djelotvorno ne eliminira mokraćnu kiselinu, što dovodi do bolova i upala u zglobovima. Često se koristi kod bolova u mišićima, gihta, reume, lumbaga i artritisa
Glina u službi ljepote

Maske od gline su izuzetno cijenjene u kozmetici. Najčešće se koriste za čišćenje masne i aknaste kože, ali su vrlo djelotvorne i za revitalizaciju suhe kože, osobito ako se dodaju bogata hranjiva ulja.

Maska za lice od zelene gline za masnu i aknastu kožu

2 jušne žlice gline prelijte sa hidrolatom (čajevac, lavanda), pustite da stoji oko pola sata, zatim dodajte ulje (lješnjak, jojoba, macerat nevena, suncokretovo ulje ili ulje sjemenki grožđa) kojemu ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja (čajevac, širokolisna lavanda, ružmarin kemotip verbenon, smilje , geranij, mirta), dobro izmješajte u glatku smjesu koja će se lako nanijeti na kožu lica. Počnite od čela prema vratu. Dio oko očiju i usne nemojte premazati maskom. Kada se maska osuši znak je da je treba oprati. Lagano ju navlažite i blagim trljanjem operite sa kože, ne koristeći sapun, samo čistu vodu. Pripremite veću količinu smjese, ako želite tretirati i područje dekoltea te ramena i leđa.

Maska za lice od zelene gline za suhu i osjetljivu kožu

2 jušne žlice gline prelijte sa hidrolatom ruže, pustite da stoji oko pola sata, zatim dodajte ulje (badem, avokado, sezam, makadamija, ulje pšeničnih klica) kojemu ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja (palmarosa, sjemenke mrkve, geranij, ružino drvo, mira), dobro izmješajte smjesu gline i ulja te nanesite na lice, počevši od čela prema vratu. Kada se maska osuši isperite ju čistom vodom lagano trljajući.

Nakon što se maska opere sa lica nemojte nanositi kremu ili ulje. Pustite kožu da diše, što će ona učiniti sa zadovoljstvom.

Za pisanje ovog članka korištena su znanja iz knjige Raymonda Dextreita “Ljekovita moć gline”. Knjigu svakako preporučamo svima koji su zainteresirani za dobrobiti gline u liječenju. U knjizi ćete osim općih saznanja o glini naći i praktične savjete kao i recepte za biljne čajeve koji u kombinaciji sa glinom dopunjuju njezino djelovanje.

Bitno pravilo je boriti se protiv oslabljenja, smrtonosnih djelovanja otrova iz okoliša i samozagađivanja obnavljanjem, životno važnim protuotrovom osobne higijene i samopročišćavanja…Svrha redovitog discipliniranog samopročišćavanja je jednostavno biti nekoliko koraka ispred nemilosrdnog procesa zagađivanja i propadanja. “Starenje” nije samo stvar vremena; to je stopa po kojoj mi dopuštamo propadanje naših tijela kroz neko vremensko razdoblje.

Autor: Ljekarna Čakovec
×