Eterična ulja šarolike su tvari koje nalazimo u biljnom svijetu. Mogu nam biti moćni saveznici u borbi s mnogim manjim zdravstvenim tegobama djece. Mogu nam mnogo pomoći, no i naštetiti ako ih ne koristimo pravilno.

Prvi savjet je da koristite eterična ulja provjerenih proizvođača. Eterična ulja često se patvore. Renomirani proizvođači imaju iskustvo i tehničke mogućnosti da provjere sastav i kvalitetu eteričnih ulja i tako nam omoguće da dobijemo najbolje od prirode.

Djecu ispod 3 mjeseca starosti u pravilu ne bismo smjeli izlagati eteričnim uljima. Dijete je u toj dobi vrlo krhko i mnogi spojevi na takav mladi organizam djeluju nepredvidljivo. Nakon što prođe to najosjetljivije razdoblje možemo krenuti s primjenom. Oprez je potreban i dalje jer nisu sva ulja primjerena za korištenje.

Postoje novija istraživanje gdje čak i kod prerano rođene djece, odmah po rođenju u jedinici intenzivne njege, koriste eterično ulje lavande kako bi smanjili bol i to s velikim uspjehom stoga ćemo u narednim godinama nesumnjivo biti sigurniji u primjeni određenih eteričnih ulja kod najmanjih. Ipak, zasad se, osobito u kućanstvu, potrebno držati jasnih pravila primjene.

Donosimo vam neka od njih:

  • Izbjegavajte kontakt eteričnog ulja i djetetovih oči, usta i lica.
  • Nikada ne dajte djetetu eterična ulja na usta, osim ako to nije po uputama kvalificiranog aromaterapeuta i pedijatra. Kod djece preferiramo primjenu na koži, rektalnu primjenu i difuziju u prostoru.
  • Primjenjujte samo preporučene doze.
  • Eterično ulje ne nanosite nerazrijeđeno na kožu djeteta (osim u iznimnim slučajevima pod vodstvom stručne osobe)! Uvijek pomiješajte eterično ulje s baznim (biljnim) uljem koje će razblažiti eterično ulje. U tu svrhu koristimo primjerice bademovo ulje ili ulje lješnjaka. Tako smanjujemo rizik od iritacija i alergijskih reakcija.
  • Prije prve primjene na koži na pregib lakta djeteta nanesite kap gotove mješavine eteričnog i baznog ulja. Pričekajte do 60 minuta. Ako se na koži pojavi crvenilo ili bilo kakav oblik iritacije nemojte koristiti tu mješavinu.
  • Nikad ne koristite difuzor s eteričnim uljem dok dijete spava.

Popularni su razni balzami koje utrljavamo na prsa djeteta prilikom prehlada. Mnogi od njih djelotvorni su i korisni kod suhog kašlja, otežanog iskašljavanja i drugih simptoma koji prate prehlade djece. Kad ih primjenjujemo volimo osjetiti njihov predivan miris. Osjećamo olakšanje prilikom udisanja eteričnih ulja iz balzama, kao da nam sam miris čisti pluća. Međutim, pretjerano udisanje eteričnih ulja kod najmlađih može naštetiti i nije cilj nanošenja ovih proizvoda. Preporuka je nanijeti pripravak na prsa i leđa u preporučenoj dozi i prekriti tretirano područje odjećom kako bi se smanjilo udisanje. Ne brinite, balzam će djelovati kroz kožu i pomoći vašem djetetu bez opasnosti. Isti savjet vrijedi i prilikom masaže trbuščića bebe kod grčeva.

Korisno je difuzor s mješavinom antimikrobnih eteričnih ulja upaliti prije nego dijete boravi u prostoriji. Pustite da eterična ulja ispune prostor, a zatim pričekajte pola sata i prozračite. U sezoni gripe i prehlade na ovaj način značajno smanjujemo opterećenost zraka virusima i bakterijama. Održavajte svoj difuzor čistim! Ako koristite difuzor s vodom, mijenjajte ju redovito odnosno nakon svakog korištenja. Voda koja na sobnoj temperaturi stoji duže vrijeme pogodna je za rast raznih mikroorganizama koje ne želite raspršiti u svoj prostor prilikom sljedećeg korištenja uređaja.

Kada je dijete bolesno osobito je privlačno posegnuti za jakim antimikrobnim uljima kao što su klinčićevac i origano. Istraživanja pokazuju kako su takva ulja jako djelotvorna, na njih se zasad ne razvija mikrobna rezistencija i prirodna su. Međutim treba uzeti u obzir da su često takva ulja jako iritativna za kožu čak i odraslih ljudi pa tako i za djecu. Njihov se imunološki sustav razvija i poznato je da je u određenoj mjeri poželjno da dolaze u dodir s mikroorganizmima kako bi ih njihov imunitet zapamtio i pravilno se razvijao. Ako bismo u svakodnevnim situacijama ili kod manjih prehlada odmah posezali za jakim antimikrobnim eteričnim uljima da se riješimo mikroorganizama pitanje je činimo li uslugu ili štetu imunitetu i zdravlju djeteta. Takva eterična ulja u kućnoj primjeni izbjegavajte.

Kako bismo zaštitili i pomogli zdravlju naših najmlađih mnogo je puta bolje činiti manje nego više. Kad postoji zdravstveni problem potrebno je pomoći. Uz nešto znanja i stručni savjet eterična su nam ulja tad često moćni saveznici. Koristimo ih mudro.

Literatura:

Ghaderi F, Solhjou N. The effects of lavender aromatherapy on stress and pain perception in children during dental treatment: A randomized clinical trial Complement Ther Clin Pract. 2020 Aug;40:101182. dostupno na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32891272/
Bridges L. Risk vs. Benefit: Using Potent Antimicrobial Essential Oils with Children dostupno na https://tisserandinstitute.org/antimicrobial-essential-oils-children/
How to Use Essential Oils Safely dostupno na https://tisserandinstitute.org/safety-guidelines/
Usta C, Tanyeri-Bayraktar B, Bayraktar S. Pain Control with Lavender Oil in Premature Infants: A Double-Blind Randomized Controlled Study J Altern Complement Med. 2021 Feb;27(2):136-141. dostupno na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33259721/
Mathew T, K John S, Kamath V, Kumar R S, Jadav R, Swamy S, Adoor G, Shaji A, Nadig R, Badachi S, D Souza D, Therambil M, Sarma GRK, J Parry G. Essential oil related seizures (EORS): A multi-center prospective study on essential oils and seizures in adults , J Parry G. Epilepsy Res. 2021 Jul;173:106626 dostupno na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33813360/
Soigner mon bébé avec des huiles essentielles dostupno na https://www.pranarom.fr/en/blog/post/soigner-mon-bebe-avec-des-huiles-essentielles.html
Sai Chandar D, Prashanthi M, Laxman Kumar C, Amith Kumar C. Eucalyptus Oil-Induced Seizures in Children: A Single-Center Prospective Study Cureus. 2021 Mar 25;13(3):e14109. dostupno na https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33927923/

Autor: Anja Bralić, mag. pharm.
×