Ovim člankom želimo skrenuti pažnju na bolest o kojoj se malo priča i vrlo često malo zna, a pogađa čak do 10% žena u populaciji. Riječ je o endometriozi – bolesti koja se javlja u reproduktivnoj dobi i koja sa sobom nosi mnogo izazova vezano uz liječenje, očuvanje plodnosti, ali i kvalitete života. Nedavno je 1. ožujka proglašen kao Dan podizanja svijesti o endometriozi u Republici Hrvatskoj.

Endometrioza je kronična upalna bolest koju obilježava prisustvo tkiva sluznice maternice (endometrija) izvan same šupljine maternice, na mjestima gdje se ne bi trebalo nalaziti. Organi koje endometrij može zahvatiti uglavnom su smješteni u donjem dijelu abdomena. Tkivo endometrija možemo pronaći na jajnicima i jajovodima, mokraćnom mjehuru, na površini tankog i debelog crijeva kao i rektumu. Endometrij (tkivo sluznice maternice) tijekom menstrualnog ciklusa postupno zadebljava, raste, a na kraju se i ljušti – sve to pod utjecajem spolnih hormona čija razina se mijenja ovisno o fazi ciklusa. Kod endometrioze se ne ljušti samo sluznica unutrašnjosti maternice već i endometrijsko tkivo izvan. Nakupljena krv izaziva jake grčeve i bol, a često se javljaju i priraslice. U pozadini endometrioze stoji estrogenska dominacija – pojačana aktivacija i koncentracija estrogena koji potiče povećano lučenje prostaglandina koji su medijatori upale i boli. Dolaskom u menopauzu kad se razine spolnih hormona smanje, simptomi bolesti se obično povuku.

Neki od simptoma koji se najčešće javljaju su kronična bol u zdjeličnom području, problemi probavnog sustava (nadutost, proljev, zatvor), dismenoreja (izrazito bolne menstruacije) i neplodnost.

Kada posumnjati na endometriozu?

Simptomi endometrioze različiti su kod svake žene ovisno o napretku bolesti. Od iznimno bolnih i obilnih menstruacija, bolova u donjem dijelu trbuha koji se periodički javljaju u bilo kojem dijelu ciklusa, bolova tijekom dugog sjedenja ili prilikom spolnog odnosa. Neki simptomi mogu biti vrlo nespecifični i vezani su uz probavne tegobe; problemi s defekacijom, česta nadutost i plinovi, bolovi u donjem dijelu leđa, učestale uroinfekcije.

Endometrioza je bolest s jako puno lica i poziva vas da ju primjetite i da osluhnete svoje tijelo i njegov disbalans. Bitno je napomenuti da su izrazito jako bolne menstruacije ili bilo koji drugi simptomi koji se ponavljaju znak za odlazak ginekologu. Prvi korak prema liječenju i smanjenju simptoma je prepoznavanje, stoga je iznimno važno da primarni ginekolozi na temelju dobro uzete anamneze prepoznaju potencijalne simptome te da upute na daljnji pregled specijalistima za endometriozu.

Ultrazvučno se mogu vidjeti samo veća žarišta bolesti, a konačna dijagnoza se postavlja na temelju laparoskopske dijagnostike kojom se uzima uzorak tkiva.

Kako se endometrioza liječi?

Endometrioza se još uvijek ne može izliječiti već se liječenje bazira na smanjenju simptoma, očuvanju plodnosti žene i poboljšanju kvalitete života.

  • Prva linija su nesteroidni protuupalni lijekovi za smanjenje simptoma boli – imaju svoju ograničenu primjenu zbog štetnog djelovanja na sluznicu želuca
  • Hormonalna terapija – smanjuje rast endometrija i obilnost menstruacija
  • Kirurško liječenje – u slučaju kad bolest znatno napreduje laparoskopski se uklanja endometriotično tkivo i priraslice.

Kako si možemo dodatno pomoći u liječenju?

Pacijentice mogu aktivno sudjelovati u prevenciji i liječenju simptoma. Neke biljne vrste koje imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje dokazano pomažu u smanjenju simptoma, posebice boli.

Kurkuma je poznata kao začin koji se koristi u pripremi hrane obzirom da daje karakterističnu narančastu boju i gorkast okus. Osim toga, u svom sastavu sadrži kurkumin i kurkuminoide – tvari koje pokazuju jako protuupalno i antioksidativno djelovanje. Aktivni sastojci kurkume mogu smanjiti osjet boli i djelovati na smanjenje upalnih žarišta jer djeluju na način da smanjuju sintezu prostaglandina.

Osim spomenutih kurkuminoida,, kvercetin je još jedan zanimljiv spoj izoliran iz biljaka koji može smanjiti rast endometrijskog tkiva zbog protuupalnog i antioksidativnog djelovanja. Spada u skupinu flavonoida, a nalazimo ga u kori jabuke, luku, cvjetači, itd.

N-acetil cistein je aminokiselina koja također može pomoći jer sudjeluje u stvaranju glutationa, jednog od najvažnijih antioksidansa u organizmu.

Navedene spojeve nalazimo u biljnim namirnicama, ali je njihova apsorpcija (iskoristivost iz biljaka) vrlo slaba te je preporuka unositi ih u obliku dodataka prehrani koji sadrže puno veće doze tih sastavnica. Prije odabira određenog dodatka prehrani preporuka je savjetovati se s magistrom farmacije koji će uzeti u obzir farmakoterapiju i ostale dodatke prehrani koje uzimate te će na temelju toga dati najbolju preporuku i stručan savjet vezan uz uzimanje pripravka.

Endometrioza podrazumijeva kroničnu upalu u organizmu na koju možemo uvelike utjecati pravilnom, protuupalnom prehranom. Ukratko, ona obuhvaća namirnice koje se konzumiraju u svježem obliku i koje su obojane žarkim bojama i aromama – voće i povrće crvenog, narančastog, ljubičastog i zelenog pigmenta. Preporuka je jesti sezonske i domaće uzgojene namirnice, one su provjerene kvalitete i ujedno najbogatije vitaminima i mineralima.

U smanjivanju simptoma bolesti može pomoći smanjen unos glutena. Zamjena za pšenično brašno može biti heljdino, kukuruzno brašno, quinoa ili proso.

Još nekoliko savjeta vezano uz prehranu i zdravlje žene

Omega-3-kiseline obično spominjemo u kontekstu povoljnog djelovanja na krvožilni sustav, ali one djeluju i na smanjenje upale u organizmu koja je stalno prisutna kod endometrioze. Konzumacijom plave masne ribe (srdele, lolos) 1-2x tjedno možemo podmiriti potrebe za omegama. Ukoliko ne konzumiramo plavu masnu ribu, preporuka je unositi ih u obliku dodataka prehrani. Postoji puno proizvoda na tržištu koji se razlikuju po svojoj kvaliteti i dozama te je preporuka savjetovati se sa stručnom osobom prije odabira dodatka prehrani. Unosom chia sjemenki, oraha i svježe samljevenih lanenih sjemenki isto tako možemo povećati unos omega-3-kiselina.

Lanene sjemenke odlična su namirnica jer sadrže još neke tvari koje povoljno utječu na zdravlje žene, a to su lignani. Iz njih nastaju molekule koje povoljno utječu na metabolizam estrogena. Za blagotvoran učinak preporučaju se 2 žlice svježe mljevenih sjemenki dnevno.

Biljne namirnice koje sadrže tvari koje moduliraju estrogen i koje povoljno utječu na njegov metabolizam u jetri su kupusnjače; brokula, kelj, prokulice i cvjetača. Preporuka je jesti ih sirove i dobro sažvakati jer se na taj način dodatno iskorištava učinak blagotvornih tvari; izotiocijanata i indol-3-karbinola. Kod određenih osoba ove namirnice mogu dosta nadimati i uzrokovati nadutost stoga uvijek treba osluškivati svoje tijelo i prema tome prilagoditi prehranu.

Endometrioza je bolest na puno razina; od dijagnostike koja zna potrajati i nekoliko godina, zatim liječenja i uvođenje promjena u prehrani i životnom stilu. Dodatno može pomoći redovita tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta – hodanje, istezanje, joga i pravilne vježbe disanja. Endometrioza je svojevrsni poziv da sebe stavimo na prvo mjesto – redovitom brigom o sebi, svom fizičkom, ali i psihičkom zdravlju.

Literatura:

 

Autor: Marta Gosarić, mag. pharm.
×