Ehinacea, hrvatski rudbekija, je biljka višestrukog ljekovitog djelovanja, posebno popularna za vrijeme virusnih infekcija. Zbog vrlo atraktivnog i upečatljivog izgleda te jednostavnog uzgoja pronalazimo je kao ukrasnu biljku u svojim vrtovima. Ehinacea se koristila tradicionalno u indijanskoj medicini, a njeno imunostimulativno djelovanje su potvrdile mnoge in vivo i in vitro studije.

Ehinacea je indicirana kod prehlade i gripe, dugotrajnih bolesti dišnih puteva i mokraćnog sustava, herpesa, zacjeljivanje površinskih rana te kao dodatna terapija kod drugih gljivičnih i virusnih infekcija.

Echinaceae je ime roda biljaka, a tri su vrste u fitoterapijskoj upotrebi: Echinaceae purpurea, E. angustifolia te E. pallida, pri čemu dokazanu učinkovitosti imaju zelen E. purpureae te korijen E. pallida. Najdjelotvorniji preparati su ekstrakti i tinkture načinjene od svježe biljke, jer svježa biljka ima tri puta više djelatnih tvari (alkilamida) od biljke koja je sušena.

U ehinacei su identificirane mnoge bioaktivne komponente što upućuje na njen visok medicinski potencijal. Brojna klinička ispitivanja dokazala su da ehinacea djeluje snažno imunomodulacijski, također ima dokaza da ublažava bol, smanjuje upalu te ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Imunomodulatorno djelovanje protiv patogena postiže aktivacijom obrambenog mehanizma putem neutrofila, makrofaga i NK stanica, a imunostimulativno djelovanje stimulacijom fibroblasta, aktivacijom fagocitoze i pojačavanjem respiratorne aktivnosti.

Primjena ehinacee treba biti intenzivna i kratkotrajna, pri čemu se nabolji učinak postiže pri upotrebi visokih dnevnih doza u vremenskom periodu do 14 dana. Prilikom korištenja za liječenje i ublažavanje simptoma gripe i prehlade, najkorisnija se pokazuje kod primjene već pri prvim simptomima. Potrebno je ograničiti njenu upotrebu na maksimalno 8 tjedana kontinuirane primjene. Poželjno je preparate ehinacee uzimati uz obrok ili s velikom čašom vode.

Ehinacea se ne preporuča kod osoba oboljelih od autoimunih bolesti, poput multiple skleroze, reumatoitnog artritisa, Hashimota, zatim kod osoba s tuberkulozom, AIDS-om, oštećenjem jetre te osoba na terapiji imunosupresivima.

Potreban je oprez kod primjene u osoba alergičnih na biljke iz porodice glavočika (lat. Asteraceae; ambrozija, pelin, krizantema…), budući da je moguća alergijska reakcija na ehinaceu u obliku osipa. Osim alergijskih reakcija, mogući su gastrointestinalni simptomi te učestalo mokrenje.

Primjena u trudnoći i tijekom dojenja nije preporučena zbog nedostatka dokaza o sigurnosti primjene.

Na tržištu je dostupan veliki broj pripravaka na bazi ehinacee, ali se ti pripravci znatno razlikuju po sastavu i kvaliteti djelatnih sastojaka. O doziranju i pravilnom izboru preparata s ehinaceom savjetujte se sa svojim ljekarnikom.

Autor: Stefanie Bobičanec, mag. pharm.
×